Hlavní obsah

Proč se protiklady přitahují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hledání ideálního partnera byste neměli hledět jen na to, co máte společného, ale také na to, jak se vzájemně můžete doplňovat. Každý z vás tak může být jiný, přesto společně můžete utvořit naprosto kompatibilní pár.

Foto: Profimedia.cz

Zdravý vztah má rovnováhu mužských a ženských energií.

Článek

K utvoření funkčního a dlouhodobého vztahu tak jednoduše nestačí, když máte společné zájmy, názory či povahu.

U trvalé lásky potřebujete, aby šla ruku v ruce přitažlivost se vztahovou kompatibilitou, která vyžaduje pochopení toho, jak protichůdné energie spolupracují, aby vytvořily uspokojivý celek.

Důležitá vyváženost

Zdravý vztah vytváří rovnováhu mezi mužskou a ženskou energií. Zatímco dvě mužské energie spolu vytvářejí konkurenční vztah, dvě ženské energie vytvářejí vzájemný vztah, nicméně skutečnou romantiku a intimitu dokážete prožít jen tam, kde se prolíná ženská energie s tou mužskou.

A to platí i pro páry stejného pohlaví. Nezáleží přitom na tom, která osoba v páru má více mužské energie a která má více té ženské. Mužnější žena, která přebírá kontrolu, může být ve vztahu spokojená s mužem, u kterého převažuje ženská energie a vyhovuje mu, že je ve vztahu tím vnímavějším a naopak.

Láska protikladů aneb Introvert vs. extrovert

Vztahy a sex

Když se ale žena, u níž převažuje mužská energie, snaží utvořit vztah s mužem se stejnou energií, obvykle narazí, protože jsou si v podstatě vzájemnými konkurenty.

Žena s převažující ženskou energií zase jen těžko utvoří harmonický vztah s mužem s ženskou energií. Takový vztah bude postrádat sexuální energii.

Když tedy lidé hovoří o tom, že se protiklady přitahují, mají na mysli, že energie jednotlivců jsou odlišné, spolu se ale mohou velmi dobře vyvažovat.

Extrovert a introvert

Jste introvert a váš partner také? Pak váš vztah může sice nějakou dobu fungovat, ale dlouhodobě v něm šťastní pravděpodobně nebudete. To stejné přitom platí i pro vztah dvou extrovertů.

Podle odborníků trvalá láska funguje v okamžiku, když se spojí opačné energie a vztah utvoří introvert s extrovertem.

Extrovert vztahu dodává energii a touhu po spojení, zatímco introvert tuto energii uzemňuje a vytváří domovskou základnu pro pár.

„Je důležité pochopit a vážit si všech výhod, které do vztahu každý z partnerů svou energií přináší, jedině tak spolu utvoří harmonický vztah,” upozorňuje odborník na vztahy Matthew Walters.

Jak poznáte, že jste našli svou spřízněnou duši

Vztahy a sex

Dva extroverti mohou mezi sebou soupeřit o pozornost a tím mezi sebou vytvářet spory, zatímco dva introverti mohou zcela postrádat energii na řešení jakýchkoliv partnerských problémů.

Dokonalou harmonii tak nejčastěji vytváří introvert, který oceňuje extrovertovu energii a vzrušení a naopak extrovert si váží klidu a pohody, které do vztahu přináší introvert.

Vzájemný respekt je klíčem k překonání rozdílů

Většině lidí se na počátku vztahu líbí všechny rozdíly, které mezi sebou se svou láskou mají, ale jakmile vyprchá chemické opojení, mohou jim začít tytéž rozdíly vadit.

„Každý partner má ve vztahu své specifické silné i slabé stránky, pokud se ale zaměříte na objevování a pochopení vzájemných rozdílů, umožní vám to vytvořit pevný základ, na kterém můžete začít skutečně stavět,” doporučuje na svém blogu Matthew Walters.

Do očí bijící signály, že žijete v nešťastném vztahu a bylo by lepší z něj odejít

Vztahy a sex

Rozdíly se ve vztahu tak mohou skutečně doplňovat a vytvářet mnohem silnější a pevnější celek.

„Vzájemný respekt v kombinaci s tím, že svému protějšku dopřejete svobodu být tím, kým je, aniž byste se ho snažili měnit, pak vytváří téměř dokonalou synergickou lásku,” dodává Walters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám