Hlavní obsah

Do očí bijící signály, že žijete v nešťastném vztahu a bylo by lepší z něj odejít

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy ve vztahu obvykle nevznikají přes noc. Dost často se jedná o drobnosti, které se nasčítají časem, a pokud je partneři včas neřeší, přerostou do obřích rozměrů, kdy už je těžké je jakkoli řešit. Zůstávat v takových vztazích je pak velmi frustrující a vyčerpávající pro oba jedince. Jak poznáte, že už v takovém stadiu jste?

Foto: Profimedia.cz

Problémy ve vztahu obvykle nevznikají přes noc.

Článek

1. Když vázne komunikace

Jsou-li partneři delší čas v nefungujícím vztahu, je velmi těžké se s druhým o čemkoli bavit a domlouvat. Dost často se stává, že každá snaha o komunikaci skončí hádkou a výčitkami.

Podle odborníků je to dáno tím, že aktivní poslech druhého vyžaduje značné úsilí. Bohužel mnoho lidí po letech vzájemného soužití přestane chtít toto úsilí vyvíjet a místo poslouchání druhého začnou předpokládat. Je to snazší a rychlejší způsob komunikace, nicméně málokdy plně funkční.

Během předpokládání jednoduše vzniká spousta nepřesností, chaosu, tudíž ani mnohá řešení nemají svou váhu.

Odborník na konflikty Jiří Plamínek: Někdy je dobré i vybuchnout

Vztahy a sex

2. Nezájem a ticho

V některých vztazích dojde situace až tak daleko, že hádky vystřídá ticho. Partneři spolu dokážou být v jednom bytě bez toho, aby na sebe promluvili. To vše ale nepramení z uražení, ale z důvodu vyhnout se konfliktu či z nepotřeby s druhým vést jakékoli hovory.

Harmonický vztah je ale založený na přesném opaku. Partneři by spolu měli sdílet nejlepší i nejhorší události z dne. Neměli by se bát s druhým hovořit i o těch nejintimnějších záležitostech. Jakmile tato emoční intimita nefunguje, je to, jako by se mezi partnery postavila vysoká zeď. A čím víc bude mezi partnery překážek, tím menší je pravděpodobnost, že se to někdy změní a napraví.

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Vztahy a sex

3. Jakmile v komunikaci začne převažovat kritika, obrana, pohrdání a obstrukce

Když začnou v partnerské komunikaci dominovat tyto čtyři postoje – kritika, obrana, pohrdání a obstrukce –, je to podle psychologa Johna Gottmana známkou toho, že se vztah řítí ze srázu.

  • Kritika přitom není jen o vyjadřování stížnosti, ale také o posuzování zásluh, chyb a charakteru druhého. 
  • Obrana je často reakcí na kritiku. Jedná se o snahu se ospravedlnit. Většinou se ale tato obrana stejně mine účinností, protože kritik ji vnímá jen jako výmluvu, kterou snižuje, a vůbec ji nebere v potaz.
  • Pohrdání – když začnete s druhým zacházet s neúctou, zesměšňujete ho, napodobujete ho a snižujete jeho důležitost. Druhý se kvůli tomu cítí bezcenný a nedoceněný.
  • Obstrukce je často reakcí na opovržení. Když posluchač z rozhovoru ustoupí nebo se do něj odmítne zcela zapojit. Kvůli tomu se mezi partnery začne stavět kamenná zeď, kterou časem nepůjde jakkoliv obejít.

Jak ovlivnit ostatní a inspirovat je svým názorem. A to vše bez manipulací

Vztahy a sex

4. Žádný sex

Sex není důležitý jen pro naše emoční zdraví, ale i pro spokojenost a funkčnost vztahu. Pravidelný sex mezi partnery zvyšuje vzájemnou důvěru a intimitu, což se poté odráží i na kvalitě vztahu. Díky uspokojivému sexu navíc dochází i k emocionálnímu naplnění, prohlubování vzájemné blízkosti a celkové spokojenosti.

Navíc každý jedinec touží být atraktivní a žádoucí, jelikož to posiluje i jeho sebevědomí.

Podle psychoterapeutky Megan Flemingové se mohou problémy vyskytnout už v okamžiku, máte-li sex maximálně desetkrát ročně.

5. Trávíte čas odděleně

Jakmile partneři začnou většinu volného času trávit odděleně, a dokonce i doma budou trávit čas každý v jiné místnosti, pak je zřejmé, že lze v jejich případě jen těžko hovořit o zdárné budoucnosti.

Všechny vztahy potřebují péči. Součástí této péče je přitom i společně strávený čas. Jakmile se jim péče nedostává přiměřeně, chřadnou a postupně umírají.

Jak ve vztazích bez sexu znovu probudit touhu po milování

Vztahy a sex

6. Ignorujete svou intuici

Pokud vám váš vnitřní hlas napovídá, že ve vašem vztahu není vše v pořádku, pak jej neignorujte. Čím déle si věci budete odmítat přiznat, tím je větší pravděpodobnost, že dojde k nenapravitelným škodám a váš vztah zřejmě ztroskotá.

Necháte-li promluvit svou vlastní intuici, máte šanci ještě o vztah jako takový zabojovat. Třeba i tím, že si dokážete položit a odpovědět na následující otázky:

  • Milujete svého partnera?
  • Máte pocit, že se váš vztah neustále posouvá?
  • Cítíte se ve vztahu v bezpečí?
  • Co můžete udělat pro nápravu vztahu?
  • Chci skutečně vztah napravit?

Intuice stojí obvykle hned za první odpovědí, která vás v daný okamžik napadne. Čím víc nad danou otázkou budete přemýšlet, tím víc upřednostníte svou vlastní mysl, která má ale tendenci dané věci racionalizovat.

7. Nečiníte žádné kroky k nápravě vztahu

Každý vztah se jednoho dne dostane do bodu, kdy začnou partnery přepadávat pochybnosti, zda vzájemné soužití má ještě smysl. Jakmile ale toto období bude přetrvávat déle než dva roky, pak je nejvyšší čas vyhledat pomoc odborníků. Čím déle budete tuto pomoc oddalovat, tím je větší předpoklad, že vztah přestane zcela fungovat.

Jak se vyrovnat s rozchodem s nadhledem a respektem

Vztahy a sex

8. Sníte o životě bez partnera

Jakmile si začnete představovat, jaké by to bylo, kdybyste mohli rozhodovat opět jen sami za sebe, bez ohledu na druhého, pak je zřejmé, že se váš vztah ubírá špatným směrem.

„To, že sníte o budoucnosti bez partnera, je známkou vyhasnutí vaší lásky k němu. Je i velkou pravděpodobností, že po rozchodu s ním místo emocionální bolesti pocítíte úlevu a vysvobození,” vysvětluje na svém blogu doktor Jamie Turndorf.

Reklama

Související články

Nejlepší rozchodové rady od známých žen

Rozchod. Slovo, kterého se bojí snad každý z nás. Téměř vždy totiž evokuje zlomené srdce, zklamání a bolest. I přesto je ale přirozenou součástí lidského bytí...

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Když se dva lidé zamilují, spoustu věcí nevidí. Jenže jakmile uplyne nějaká doba, začnou na povrch vyplouvat věci, které již nelze přehlížet a partneři by je...

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Žádný vztah není vždy zcela ideální. V každém se mohou objevit nejrůznější nedorozumění a problémy. Jsou ale věci, které nelze v žádném vztahu přehlížet ani...

Výběr článků

Načítám