Hlavní obsah

Pět varovných příznaků, že vztah selhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy jsou složité a vrtkavé. Neexistuje stoprocentní jistota, že právě ten váš vydrží na věky. Existují prověřené indicie, které dávají tušit, že vám to nevyjde. Vedle toho lze ale pozorovat i ne tak jasné náznaky, které značí zásadní potíže.

Foto: Profimedia.cz

Máte pocit, že si nemáte co říct? I to je jedním ze znaků upadajícího vztahu.

Článek

Pokud je vztah již delší dobu plný hádek, obviňování či přímých urážek, případně ho narušila nevěra, je poměrně logické, že to může značit jeho konec.

Jak uvádí párová poradkyně Barbara Bloomfieldová, existují ale i další, pro některé lidi ne tak zřejmé náznaky, že vztah rychle selhává. I na ty je třeba dát si pozor a rozhodně je netolerovat.

Podle čeho poznáte, že si vás partner neváží

Vztahy a sex

Partner/ka vás nerespektuje

„Jedním z bezprostředních příznaků je, když jeden partner ponižuje druhého a chová se k němu bez respektu – soukromě či veřejně,“ uvádí jeden z bodů.

Partner/ka vás citově vydírá

„Dalším znakem bývá citové vydírání. Typickým příkladem je partner, který je na veřejnosti okouzlující a milý, jakmile se ale zavřou dveře domova, razantně mění svou tvář. Prvním z příznaků takového budoucího chování bývá, když jeden z partnerů nechce, aby se ten druhý stýkal se svými přáteli či rodinou. Tento druh chování má tendenci přicházet postupně,“ popisuje na svém blogu poradkyně.

Jak poznat citové vydírání a nestát se jeho obětí

Vztahy a sex

Nepociťujete kompatibilitu

Existují i další varovné signály – například neochota řešit společné věci nebo nechuť k fyzickému kontaktu – rozhodně ale nemusí hned značit jasný konec. Někdy je jen třeba tomu dát čas a naučit se, jak správně komunikovat, svěřit se, popsat problémy atd.

„Pokud si ale i tak nemají dva lidé co říct, značí to nekompatibilní vztah, který nemá budoucnost,“ varuje Bloomfieldová.

Proč je tak těžké žít s mužem, který má problém se svou matkou

Vztahy a sex

Představy o jiném životě

Přemýšlíte někdy, jaký by byl život, kdybyste opustili současného partnera či partnerku nebo chodili s někým jiným? Snít o různých životních scénářích není na škodu, i když jednat podle nich není vždy dobrý nápad.

„Všichni si nějak představujeme svou budoucnost a je dobré si připomínat, co je pro nás dobré a co chceme. Ale je třeba si uvědomit, zda to jde skloubit s aktuálním vztahem,“ nabádá poradkyně.

Často vzpomínáte na sex s ex či máte erotické sny? Váš aktuální vztah postrádá vášeň

Vztahy a sex

Stejné bitvy stále dokola

Pokud se stále častěji přistihnete, že s protějškem řešíte neustále dokola ten samý problém, značí to hlubší trhlinu, kterou je třeba vyřešit.

„Pokud se například hádáte opakovaně o tom samém, je vhodný čas najít odbornou pomoc,“ radí.

Ať už je váš vztah odsouzen k jasnému konci, nebo jen procházíte menší krizí, věnujte mu čas od času pozornost a vyhodnoťte situaci. Co jste ochotni změnit sami na sobě, abyste pomohli vztah udržet?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám