Hlavní obsah

Proč je tak těžké žít s mužem, který má problém se svou matkou

Role matek jsou v životech mužů klíčové. Ovlivňují jejich vzájemné i partnerské vztahy, a to v mnoha ohledech. A je jedno, zda k nim byla matka příliš přísná, věčně kritizující, či naopak příliš láskyplná a svazující. Všechny tyto věci se totiž ve velké míře odrážejí v jejich partnerských očekáváních. Podívejte se s námi, kdy je takový vztah s mužem nejsložitější.

Foto: Profimedia.cz

Role matek je v životě synů a jejich vztahů klíčová.

Článek

1. Když matka zůstává stále na prvním místě

Jakmile muž neustále mluví o své matce, často ji navštěvuje či si s ní neustále volá i v okamžiku, kdy má svůj vlastní partnerský vztah, pak je zřejmé, že mu tato žena bude i nadále mluvit do věcí, které by měly být součástí jen vašeho partnerského života.

Bohužel málokdy se stane, že se takový muž dokáže od své matky skutečně odříznout. Pokud tedy nechcete, aby součástí vašeho společného života byla nonstop i ona, začněte to hned na začátku řešit. Pokud o to partner nebude stát, pak raději ze vztahu odejděte.

2. Když si je muž sám sebou nejistý

Láskyplná péče mnohých žen může u jejich synů způsobit, že i ve své dospělosti na ně budou ve velkém spoléhat. „Ať se stane cokoliv, máma se postará“.

Většině těchto mužů pak chybí sebejistota. Nerespektují sami sebe a vás dokážou respektovat jen v okamžiku, kdy převezmete roli jejich matky, a tedy budete tou, která se o vše postará.

Tři tajné důvody, kvůli kterým muži opouštějí vztah

Vztahy a sex

3. Věčný kritik, který vás viní ze všech vlastních nezdarů

Někteří muži mají ten dar, že dokážou člověku zkazit úplně každý den, zvlášť když se jim samotným nedaří. Často pak druhé kritizují a tyranizují a viní je ze všech svých životních propadů.

„Děje se tak často u mužů, kteří byli vychováváni jako princové, kteří nemusí mít žádnou zodpovědnost a od druhých očekávají, že budou skákat tak, jak oni pískají a nikdy se nezmůžou na odpor,“ upozorňuje na svém blogu manželský terapeut Sidhharrth S Kumaar.

4. Když má strach, že mu žena ublíží

Někteří muži, kteří mají problémy se svými matkami, se i ve svých vztazích bojí zklamání a citového zranění. Od začátku se tak staví do defenzivní role, mají problémy s důvěrou a do svých vztahů promítají své vlastní strachy.

Pravděpodobně se tak děje tehdy, když se o muže matka v dětství nestarala tak, jak potřeboval či ho opakovaně zklamala, případně se k němu chovala ošklivě a v její přítomnosti se tak nikdy necítil v bezpečí.

Jak najít vhodného partnera? Minimalizujte nezdravá očekávání

Vztahy a sex

5. Když nerespektuje ženy

Pokud je matka příliš dominantní, zakládající si na své autoritě, často se stává, že začne ve svém dospívajícím synovi vzbuzovat pocit nenávisti, který v budoucnu může přerůst v to, že nebude respektovat žádné ženy.

Nabude dojmu, že svou vlastní autoritu a mužnost si získá jen tím, když bude ženy urážet a zraňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám