Hlavní obsah

Jak poznat citové vydírání a nestát se jeho obětí

Novinky, lin

Citové vydírání patří mezi nejagresivnější formy manipulace. Nejčastěji navíc přichází z řad našich nejbližších, o to více se nás dotýká. Naštěstí existují možnosti, jak se mu můžeme sami ubránit.

Foto: Profimedia.cz

Citové vydírání je často nenápadné.

Článek

Koncepcí citového vydírání se zabývala již v 90. letech 20. století psychoterapeutka Susan Forwardová. Jedná se o formu manipulace, která je podmíněna romantickým či jakýmkoli jiným důvěrným vztahem mezi dvěma jedinci.

Citové vydírání nemusí nutně znamenat zánik pouta. Rozhodně ale signalizuje nezdravou dynamiku vztahu.

Jak vypadá citové vydírání

„Klasickým příkladem citového vydírání jsou očividné či snadno předpokládatelné hrozby. Příkladem může být žena, která se ohání dětmi ve spojitosti s manželovým poměrem atd. Hrozby mají zkrátka vyvolat strach,“ říká terapeutka Darlene Lancerová pro Huffington Post.

Citové vydírání se ale může vyskytnout i v nenásilnější formě. Klasickým příkladem je půjčování peněz kamarádům. „Často přátelé připomínají své dobré skutky, aby od vás dosáhli nějaké protislužby. Ta ale může mít daleko větší hodnotu,“ říká Lancerová a dodává, že tlak či připomínka platí za nízký stupeň citového vydírání.

Silnější formou je pak například tzv. gaslighting, kdy ve vás partner zaseje semínko nějaké myšlenky, která se ve vaší hlavě postupně rozroste. Pokud například úmyslně flirtuje s kolegyní v práci, vnutí vám pak černé myšlenky na to, že by vás s ní mohl podvést, a to je jeho účel.

„Emocionální vydírání se často rodí z nejistoty nebo z nedostatečného porozumění tomu, jak komunikovat své pocity. Obvykle vychází ze strachu z opuštění či pocitu hanby,“ říká Lancerová.

Gaslighting - nebezpečná forma manipulace

Styl

Jak čelit citovému vydírání

V první řadě je potřeba si uvědomit, že není vaší zodpovědností pomoci lidem, kteří o to nestojí. „Pamatujte si, že každý manipulátor má na výběr, a pokud se snaží vinu hodit na vás, buďte ostražití,“ říká Lancerová.

V případě, že se jedná pouze o jednorázový zkrat, zkuste svému blízkému sdělit vaše obavy a otevřeně si o tom promluvte. Je totiž dost možné, že si to sám neuvědomuje, nebo jen kopíruje zaryté scénáře ze své rodiny.

Pokud ale máte co do činění s opakovaným citovým vydíráním, promluvte si s manipulátorem o tom, v čem opravdu tkví problém. Komunikace je klíčová. Pokud se jedná o partnerovo nízké sebevědomí, zkuste na něm společně zapracovat nebo se svěřte do rukou odborníků, kteří mohou závažné problémy odblokovat a zachránit tak celý vztah.

V případě, že se s vámi o tomto problému odmítá bavit, pak je na čase zvednout kotvy. Nikdo si nezaslouží, aby jím jeho blízké okolí manipulovalo.

Reklama

Související články

Gaslighting - nebezpečná forma manipulace

S různými druhy manipulace se můžeme setkat dnes a denně. A zatímco některé druhy dokážeme hravě rozpoznat, jiné nám zůstávají skryté. Jedním...

Výběr článků

Načítám