Hlavní obsah

Podle čeho poznáte, že si vás partner neváží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úcta je alfou a omegou zdravého partnerského vztahu. I proto je důležité, aby si partneři navzájem vážili sami sebe a nedovolili, aby jeden na druhého nahlížel s despektem nebo ironickým úsměvem. Ve vztahu si totiž partneři musí být rovnocenní.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy jsou partneři vůči svému protějšku stejně ohleduplní, jak sami vyžadují.

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že většina párů nemá se vzájemnou úctou problém. Bohužel, podle vztahové koučky Shuly Melamedové je časté, že se neúcta ve vztahu projevuje tím, že jeden z partnerů neprokazuje svému protějšku stejnou ohleduplnost, jakou sám vyžaduje.

Terapeutka Christiana Awosanová zase dodává, že dlouhotrvající neuctivé chování bez jediné omluvy patří k varovným signálům, které bychom ve vztahu neměly přehlížet.

„Dříve nebo později totiž ponižovaná osoba začne přemýšlet, zda ji má partner vůbec rád,“ vysvětluje Awosanová.

I proto je dobré rozeznat šest klíčových známek toho, že vás partner nerespektuje a nechová k vám takovou úctu, jakou byste si zasloužily.

1. Ignoruje vážné rozhovory

V každém vztahu nastane chvíle, kdy partneři musí zatnout zuby a otevřít téma, které už dlouhou dobu ovlivňuje jejich vztah.

„Pokud partner není ochotný vést zranitelné rozhovory, pak to může značit, že k vám nechová dostatečné množství respektu,“ říká vztahová terapeutka Darcy Sterlingová.

10 největších chyb, které ženy dělají ve vztazích

Vztahy a sex

Stejně tak se může stát, že vám partner navrhne, abyste si o problému popovídali později. Žádné „později“ se ale už nikdy nekoná.

2. Žádný čas na vydechnutí

Pro partnery, kteří nerespektují svůj protějšek, je typické, že ignorují jakékoliv prosby a přání. Pokud jste například uprostřed prudké hádky a požádáte svého partnera o pár minut klidu na vydechnutí, pravděpodobně se nedočkáte kladného přijetí.

„Opět jde o důkaz toho, že partner v sobě nemá dostatek ohleduplnosti ke svému okolí,“ říká terapeutka Christiana Awosanová pro Well and Good.

3. Hovoří nepříjemným tónem

„Způsob, jakým někdo něco říká, je leckdy důležitější než slova, která použil,“ míní terapeutka Awosanová a dodává, že právě tón hlasu skutečně určuje, jak se partner cítí.

Pro partnera, který si vás neváží, je typické, že oplývá sarkasmem a nepříjemným tónem. To následně může vést k tomu, že jste z rozhovoru přešlá, smutná, případně neudržíte slzy na krajíčku. Pokud se v uvedených řádcích poznáváte, jistě chápete, že ve zdravém vztahu není pro sarkasmus prostor.

Co prozradí sarkasmus o vaší inteligenci

Zdraví

4. Prozrazuje tajemství

Ruku na srdce, zřejmě každý člověk někdy vyzradil tajemství, které si měl nechat jenom pro sebe. Problém ale přichází v momentě, kdy si všimnete, že váš partner vyzradí všechny tajnosti, které jste mu kdy pověděla.

„To, že ignoruje vaši prosbu o mlčenlivost, naznačuje, že se nezajímá o vaše pocity. Opět jde o jednu ze známek neúcty,“ tvrdí vztahová koučka Melamedová.

Na druhou stranu je ale důležité dodat, že někteří muži jednoduše nerozlišují tajemství a věc veřejnou, a tak jim mezi přáteli občas může „ujet“ informace, kterou by za normálních okolností neprozradili.

5. Očekává, že bude na prvním místě

„K jednomu z nejjemnějších znaků neúcty ve vztahu patří to, když vašeho partnera rozčiluje, že mu nejste čtyřiadvacet hodin denně k dispozici,“ říká vztahová koučka.

Vše je dáno skutečností, že si partner myslí, že jeho čas je mnohem důležitější než čas váš. A tak zcela ignoruje, že máte také vlastní zájmy, koníčky, rodinné povinnosti či práci. Pokud tedy víte, že si z vás partner dělá „poskoka“, který je mu neustále k ruce, pak je nejvyšší čas, abyste nad vaším vztahem popřemýšlela.

Tři tajné důvody, kvůli kterým muži opouštějí vztah

Vztahy a sex

6. O problémech hovoří v nevhodnou chvíli

Stalo se vám někdy, že partner začal o problému hovořit až ve chvíli, kdy byl v obklopení svých přátel nebo rodiny? I takové chování značí, že si vás neváží. Navíc nerespektuje, že vztahové problémy je třeba řešit výhradně mezi čtyřma očima.

Stejně tak se může stát, že partner začne problém rozebírat na veřejném prostranství, čímž vás záměrně dostane do nepříjemné, až trapné situace. Ať tak či onak, dejte si na takové chování pozor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám