Hlavní obsah

Pět důvodů, proč se z vašeho vztahu vytratila jiskra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu není o jiskrné momenty nouze. Postupem času ale může jiskra doutnat - a následně se zcela vytratit. Nespokojte se s argumentem, že motýlky v podbřišku lze pociťovat jenom během líbánkové fáze, a raději objevte způsoby, díky kterým jiskru ve vztahu opět zažehnete.

Foto: Profimedia.cz

Vztah se občas může proměnit v nudné a nevášnivé soužití dvou lidí.

Článek

První měsíce vztahu jsou bezesporu pohádkové. Na očích máme nasazené růžové brýle, (ne)záměrně přehlížíme partnerovy špatné vlastnosti a navrch nám přeje i chemie v čele s oxytocinem.

Ano, tohle snové období sice jednoho krásného dne skončí, avšak to neznamená, že se váš vztah musí zákonitě proměnit v nudné a nevášnivé soužití dvou lidí. Zjistěte tedy, proč z vašeho vztahu odešla pomyslná jiskra a osvojte si návod, díky kterému ji zase přivoláte zpět.

1. Nesdílíte své skutečné „já“

Ruku na srdce, obzvláště v prvních měsících vztahu si rády pohráváme s tím, kdo doopravdy jsme. Jenže, zatímco během líbánkové fáze může partner naše lži přehlédnout, o pár měsíců později je situace zcela odlišná.

„Pokud budete důležité informace před svým partnerem zatajovat a ušetříte ho nejhlubší pravdy, narušíte emocionální spojení, které mezi vámi vzniklo,“ míní psychoterapeutka Kristie Overstreetová.

Nezbývá tedy nic jiného než vyložit karty na stůl. I když to zní jako klišé, před skutečnou láskou nemusíte nic tajit.

Přechozený vztah aneb Když chybí vášeň, intimita, ale i zájem o druhého

Vztahy a sex

2. Nemáte kvalitní čas jenom pro sebe

I když žijete po boku skvělého partnera, stále potřebujete čas a prostor na aktivity, které naplňují vás jako jednotlivce. „Pokud nejste věrná sama sobě a svým koníčkům, pak se pro partnera stáváte méně atraktivní,“ říká Overstreetová pro Mind Body Green.

A tak není od věci, když se navrátíte k zájmům, které vás dělaly šťastnou ještě před začátkem vztahu. Je jedno, jestli budete chodit na skupinové lekce zumby, nebo se přihlásíte do čtenářského klubu, důležité je pouze to, že si od partnera pomyslně odpočinete a načerpáte novou energii. Vězte, že vaše spokojenost se rázem odrazí také na vztahu.

3. Věříte stereotypním představám

Zatímco vaše kolegyně říká, že po dvou letech jde každý vztah z kopce, vaše kamarádka vás „uklidňuje“, že na lámání chleba dojde až po třech letech společného soužití. Ať tak či onak, ve společnosti panujeme mnoho stereotypů o tom, kdy vztah začíná skomírat.

Pravdou ale zůstává, že jde jenom o povídačky, které bychom si vůbec neměly připouštět k tělu. Není totiž žádným překvapením, že leckdy si na základě těchto řečí, můžeme něco vsugerovat, a tím pádem potvrdit Thomasův teorém. Ten říká, že pokud je nějaká situace definovaná lidmi jako reálná, stává se reálnou i ve svých důsledcích.

Namísto toho, abyste poslouchala řeči ostatních, věnujte energii raději vztahu samotnému. Vkládejte do vztahu stejné úsilí jako na začátku, naslouchejte svému partnerovi a nesnižujte nároky na to, co od vztahu očekáváte.

Lidé od sexu příliš očekávají, nespokojenost tak u nich sílí

Vztahy a sex

4. Zapomínáte na sex

„Sexuální energie je nesmírný zdroj síly, který můžete využít ke zvýšení své fyzické, emocionální a duchovní vitality jako pár,“ říká psychoterapeutka Overstreetová a dodává, že pokud partneři nejsou spokojeni se svým sexuálním životem, vzájemné pouto výrazně oslabí.

V tomto ohledu vám nejvíce pomůže otevřená komunikace, díky které zjistíte, co váš partner od sexu očekává. Stejně tak je ale důležité, abyste i jemu sdělila své touhy a sexuální přání.

Bohužel se také může stát, že na sexuální akt jednoduše s partnerem nemáte čas. Ani v tomto případě neztrácejte naději a zkuste si milování naplánovat. Možná to nezní spontánně, avšak kýžený výsledek se zaručeně dostaví.

5. Nevyvíjíte se

Někteří lidé říkají, že si nedokážou představit strávit celý život s jedním partnerem. Skutečnost je ale taková, že většina lidí se v průběhu času mění a vyvíjí, což logicky ovlivňuje také dynamiku vztahu. Pokud ale jeden z partnerů je oddán stagnaci, pak může dojít k vážným partnerským problémům.

I v tomto případě je řešení nasnadě. Snažte se do svého života vnést nové vzruchy, zkoušejte zajímavé koníčky nebo věnujte čas seberozvojovým knihám. Díky tomu udržíte krok s partnerem a vzájemně se budete obohacovat o nové vědomosti či zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám