Hlavní obsah

Nový sprej prý udělá ze sexistického macho chlapa něžnou citlivku

Bonn

Němečtí vědci tvrdí, že mohou ženám nabídnout účinnou zbraň, s jejíž pomocí získají v každém muži to, po čem mnohdy tolik volají – cit a něhu. Pomoci jim má sprej obsahující tělu vlastní hormon oxytocin, který vyvolává v člověku pocity přítulnosti, připoutanosti a blízkosti. Podle expertů z Bonnu se po vdechnutí spreje i ten největší a nejdrsnější macho chlap stane rozněžnělým a krotkým beránkem.

Foto: Profimedia.cz

Po "zázračném" spreji se i ten největší drsňák stane rozněžnělým beránkem

Článek

Odborníci z Univerzity Friedrich-Wilhelms v Bonnu testovali účinky spreje na 24 mužích, jiným 24 mužům pak podali sprej bez účinné látky. Nikdo ze 48 pánů netušil, co vdechuje. Po aplikaci spreje si ale všichni museli prohlížet obrázky, na nichž byly různé emotivní výjevy: plačící dítě, dívka objímající kočku či truchlící muž. Každá z pokusných osob pak musela popsat míru empatie, kterou vůči zobrazeným cítí.

„Muži užívající oxytocin byli mnohem empatičtější než ti, kteří užili placebo. Citlivost u mužů po oxytocinu byl podobná té, kterou běžně pozorujeme u žen,“ potvrdil doktor René Hurlemann z Bonnu.

Další pokus pak provedli odborníci z Cambridge, kteří po aplikaci spreje dávali mužům jednoduché otázky. Ty se objevovaly na monitoru a po správné odpovědi ocenil program snahu milým úsměvem, špatnou odpověď pak nepříjemným výrazem. Otázky byly tak triviální, že muži správnost či nesprávnost odpovědí byli schopni řídit.

„Muži s oxytocinem odpovídali mnohem častěji správně, prostě reagovali na přátelské obličeje,“ tvrdí doktor Keith Kendrick z Babrahamova institutu v Cambridgi.

Oxytocin by se mohl s úspěchem využívat při léčbě schizofrenie, kdy nejsou postižené osoby schopny empatie, soucitu a společenského styku. Přirozeně se oxytocin vylučuje v těle při mazlení, či po něm, a také po orgasmu. Vyvolává také porod a laktaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám