Hlavní obsah

Abnormální masturbace neexistuje, tvrdí sexuologové

– New York

Masturbace je zdravá a něco jako abnormální onanie či sebeukájení podle sexuologů neexistuje. Pokud člověk netráví drážděním svých pohlavních orgánů celý den, nezanedbává ostatní povinnosti a nevěnuje se extrémním technikám, které by mohly orgány poškodit mechanicky, pak si ublížit nemůže. Abnormální či normální pojmy přitom v oblasti masturbace užívat nelze. Zvláště muži se ve svých potřebách velmi liší a nelze definovat, co je v normě a co už nikoli.

Foto: Profimedia.cz

Pokud člověk při sebeuspokojování neprovádí bizarní praktiky, pak si ublížit nemůže.

Článek

„My lidé jsme tak značně různorodí, že je velmi těžké určit normu,“ vysvětluje uznávaná newyorská sexuoložka Betty Dodsonová.

Tématem mužské masturbace se zabývala také Martha Cornogová, autorka knihy „Velká kniha o masturbaci“. Podle ní téměř co muž, to specifická forma sebeukájení. Každý muž drží penis jinak, má rád jinou sílu stisku, typ pohybu, délku dráždění, masturbuje v jiné poloze, používá různé předměty či oblečení. „Variabilita je skutečně ohromující,“ tvrdí Cornogová.

Masturbace je také z hlediska přenosu pohlavních chorob jediná skutečně zcela bezpečná praktika. „Ale zákony fyziky a biologie platí i u masturbace,“ dodává Cornogová s tím, že nebezpečné jsou všechny praktiky, které penis příliš zatěžují či ohrožují jeho zdraví a správnou funkci. Snad nejhorší je pak tzv. fraktura penisu, kdy dojde k protržení topořivých těles extrémním zatížením penisu. Zranění je velmi bolestivé a může skončit nevratným poškozením pyje.

Reklama

Související témata:

Související články

Masturbace je nejen zdravá, ale také léčivá

Dlouhodobě se ví, že je masturbace zdravá a všechny mýty o její škodlivosti byly vyvráceny. Stále častěji se ale odborníci zaměřují na výzkum masturbace jako...

Výběr článků

Načítám