Hlavní obsah

I muži prožívají přechod, ačkoliv to odmítají přiznat

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O hormonálních změnách, jež doprovázejí stárnutí ženy, se toho ví mnoho. Studie posledních desetiletí se proto zaměřily na stárnutí muže a přinášejí stále nové a nové poznatky. Výzkumy tak potvrzují, že i muži mají své roky. Potíž je však v tom, že pánové toto tvrzení nechtějí přijmout.

Foto: Profimedia.cz

I muži si prožívají svůj přechod

Článek

Andropauza, nebo také syndrom deficience testosteronu, jak je odborně mužský přechod nazýván, je proces, který je doprovázen výraznými hormonálními změnami. „Testosteron je hormon, který výrazně ovlivňuje zdraví a kondici muže. Zásadní vliv má již v době nitroděložního vývoje, kde se podílí právě na určení pohlaví budoucího dítěte.

Jeho nejsilnější nástup pak přichází v době dospívání. V tomto období je testosteron zodpovědný za nárůst svalové hmoty, za růst ochlupení, ovlivňuje mutaci hlasu a samozřejmě je i tím, co má vliv na pohlavní dospívání. Po období puberty se hladina testosteronu ustálí.

Následně však dochází k jeho pozvolnému poklesu. První příznaky související se stárnutím muže se pak nejčastěji objevují kolem padesátého až padesátého pátého roku života,“ popisuje primářka kliniky A2C a odbornice na antiaging medicínu Monika Golková.

Psychické i zdravotní problémy

Hormonální výkyvy provázející andropauzu výrazně ovlivňují zdraví muže. A to jak po fyzické, tak po psychické stránce.

Muži v přechodu jsou nervově labilnější, často se urážejí a jsou přecitlivělí na všechny informace týkající se jejich věku a zdraví. Bývají hádaví a neradi si přiznávají to, že stárnou, a neustále si chtějí dokazovat, že přibývání věku se jich samotných vůbec netýká. Vyjít s nimi často bývá velmi složité.

„U těchto stavů je třeba rozlišit, zda jde o krizi středního věku, nebo o potíže s přechodem. Krize středního věku je typická tím, že muž velmi často bilancuje a srovnává se se svým okolím. Často jde také o období, kdy muž takzvaně chytá druhou mízu. Tyto problémy ale vycházejí více z psychiky muže.

Příznaky andropauzy naproti tomu vycházejí z tělesných změn a psychických pochodů, jež je doprovázejí. Rozdíl mezi obojím je velmi těžké najít a rozhodnout, o který ze jmenovaných problémů jde, často může pouze psycholog,“ vysvětluje odbornice.

Mužský přechod přináší i celou řadu zdravotních potíží. Muže samozřejmě nevíce trápí ty, které jsou nejvíce vidět. To znamená zvýšené vypadávání vlasů a vznik vysokých koutů nebo pleše, rychlejší stárnutí pokožky, které doprovází její ztenčení a nástup vrásek a změna postavy.

„Pokles testosteronu v organismu působí dvěma směry. Prvním z nich je úbytek svalové hmoty. Muž přestává být v kondici, je méně výkonný a rychleji se unaví. Druhý problém je v tom, že nízká hladina testosteronu v těle napomáhá lepšímu ukládání tuku, a to především v oblasti břicha.

Obojí dohromady pak znamená nárůst váhy často až o 10–15 kilo a vznik velkého břicha a postavy typu jablka,“ dodává lékařka.

Muži po andropauze také častěji trpí srdečními a cévními potížemi, zvyšuje se riziko vzniku diabetu II. typu a projevuje se u nich úbytek kostní hmoty.

Mění se i pohled na sex

Andropauza je pro mnohé muže strašákem, který v jejich představách znamená konec se sexuálním životem. Úbytek testosteronu totiž negativně ovlivňuje chuť na sex i podaný výkon během něj.

Muž potřebuje více času k tomu, aby dosáhl orgasmu a vedle toho se stává i náročnějším co do intenzity potřebné stimulace.

Výzkumy ale naznačují i optimističtější stránku andropauzy. „Část mužů v přechodu popisuje, že přesto, že nejsou tak výkonní, jak tomu bývalo v dobách jejich největší sexuální aktivity, pociťují intenzivnější vnímání sexu. Podle všeho tak andropauza není jen tím, co přináší celou řadu sexuálních dysfunkcí, ale zároveň je tím, co mění celkový pohled na sexuální život muže. Andropauza tak určitě konec sexu nemusí znamenat,“ doplňuje Monika Golková.

Milenky a ignorace problémů nic nevyřeší

Přesto, že je andropauza součástí běžného vývoje člověka, muži ji ignorují a nechtějí si ji přiznat. Ze svého podráždění obviňují celé své okolí: spolupracovníky, kolegy, manželky i potomky. Podobné je to i s jejich tělesnými změnami. Za to, že tloustnou, často mohou jejich manželky, které jim nevaří podle zásad zdravé výživy, případně vinu svádějí na špatný denní režim, jenž vychází z jejich zaměstnání.

Své pocity nepochopení pak kompenzují různě. Útěkem od rodiny k nadměrné práci, románky s mladšími milenkami, při kterých si dokazují, že oni na to ještě stále mají, případně vše probírají s kamarády u piva. Ti je samozřejmě jen utvrzují v tom, že potíž je ve všem možném, jen ne v nich.

Není tak divu, že velká část manželství, ve kterých je muž v období andropauzy, prožívá krizi, která často končí rozvodem. Přitom i mužský přechod má své řešení.

Pomůže dodání testosteronu

Terapie andropauzy je obdobná léčbě menopauzy. Tak jako ženám v přechodu pomůže umělé podání ženského hormonu, mužům pomůže dodání mužského hormonu. „Pokud je příčinou vzniklých potíží deficience testosteronu, je jasné, že nápravu zajistí jeho dodání umělou cestou. Nejprve je však nutné provést hormonální vyšetření na základě krevního rozboru a zjistit, jaká je hladina androgenů, ale i jejich metabolitů v krvi. Pokud lékař zjistí jejich deficit, nastupuje léčba.

Je možné sáhnout buď po tobolkách, které se polykají, injekční aplikaci testosteronu nebo po nejsofistikovanější variantě – bio-identickém hormonálním krému, který se dá vytvořit přímo na míru. Velkou výhodou krému je možnost vstřebání hormonu přes kůži, stabilní hladina v krvi a minimum nežádoucích účinků. Tento způsob léčby je nejvhodnější i z důvodu možnosti jejího okamžitého ukončení, pokud se nějaké nežádoucí účinky vyskytnou,“ konstatuje primářka AntiAging kliniky Monika Golková.

Preparáty však může předepsat jen lékař a jsou u nich určitá lékařská omezení. Nesmějí je užívat například muži s prodělanou rakovinou prostaty nebo zhoubným nádorem prsu.

„Této skupině mužů ale může pomoci terapie pomocí rostlinných výtažků a změna životosprávy. Potíže s úbytkem svalové hmoty a vznikem tukových polštářů na břiše je možné kompenzovat stravou bohatou na bílkoviny a pravidelným cvičením a posilováním zádových a břišních svalů.

S psychickými problémy mohou pomoci přípravky s výtažky třezalky a sexuální potíže umí částečně redukovat kořen kopřivy, Daidzein a ženšen,“ doporučuje lékařka.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč mají muži druhé mízy

Proč se muži potýkají s takzvanou druhou mízou? Co vede některé z nich k tomu, že se například po dvacetiletém manželství rozhodnou spálit mosty a začínají...

Výběr článků

Načítám