Hlavní obsah

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Novinky, Eliška Fischerová

Říká se, že komunikace je základním kamenem spokojeného vztahu. Pravdou ale zůstává, že pokud se partneři pravidelně dopouštějí komunikačních chyb, pak vztah strádá a může dojít k jeho rozpadu. Jak tedy s partnerem správně komunikovat? A jaké nejčastější chyby páry dělají?

Foto: Profimedia.cz

Problémy s komunikací mohou zničit vztah.

Článek

Nikdo nás neučil, jak se svým partnerem máme komunikovat. Něco jsme odkoukaly od rodičů, leccos se přiučily od kamarádek, a zároveň způsob komunikace odráží naši osobnost.

Bohužel, některé komunikační návyky nevedou k úspěchu, naopak vztahu více či méně ubližují.

1. Neposloucháte se

Hádky jsou nepříjemné a málokoho nechají v klidu. Je jasné, že v zápalu boje tasíme argumenty a snažíme se partnera „trumfnout“ svou verzí příběhu. Psychoterapeutka Hilda Burkeová ale upozorňuje, že bychom v první řadě měly poslouchat, a především vnímat to, co nám partner sděluje.

„Naučte se poslouchat a ukažte svému partnerovi, že vám na jeho názorech záleží,“ vysvětluje psychoterapeutka. Možná vás samotnou překvapí, že jsou jeho argumenty pádné a pravdivé. Na druhou stranu je důležité, aby vám naslouchal i partner. Jedině tak může komunikační výměna názorů doopravdy fungovat.

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Vztahy a sex

2. Kostlivci ve skříni

Problémy je důležité řešit, nikoliv před nimi přivírat oči. Přesto se najdou páry, které mají kostlivce ve skříni už pěknou řádku let. „Během své práce jsem poměrně rychle zjistila, že většina věcí, které nás na partnerovi štvou, nejsou nové,“ říká Burkeová pro Net Doctor. Psychoterapeutka vzpomíná na případ, kdy její klientku mrzelo, že partner neustále přichází pozdě z práce.

„Během terapie ale vyšlo najevo, že problém vznikl už v mládí, kdy ji otec, kterého vídala pouze o víkendech, vyzvedával vždy se zpožděním. Nedochvilnost jejího partnera pouze probudila staré rány,“ vysvětluje Hilda Burkeová.

3. Emoce u ledu

I když není jednoduché během hádky ovládat svůj jazyk, vždy bychom měly myslet na to, že vyřčená slova nelze vzít zpět. Navíc častokrát může jít o nepříjemné věty, které by vašemu vztahu mohly ublížit.

„Pokud cítíte, že se hádka proměnila v jednu velkou Itálii, pak se na dvacet minut oddělte a vraťte se k problému v momentě, kdy oba budete v klidu,“ radí manželská terapeutka Shirin Peykarová. Útočná rétorika, agrese a neustálé obviňování partnera totiž spokojenost do vztahu nepřináší.

Mlčeti zlato aneb 7 věcí, které partnerovi raději neříkejte

Vztahy a sex

4. Vyhýbání se konfliktu

Hádky jsou nepříjemné a dokážou na několik hodin paralyzovat vztah. Možná i proto se nepříjemné komunikaci leckdy vyhýbáme a potlačujeme hněv či pocity, které cítíme. I když by se mohlo zdát, že díky tomu ušetříme vztah nepříjemných momentů, opak je pravdou.

„Pokud se záměrně vyhýbáte konfliktům, pak nevědomky komunikujete pasivně-agresivním způsobem,“ říká Peykarová pro Well and Good.

Navíc je velmi pravděpodobné, že problém z vašeho vztahu nevyšumí, naopak vám bude neustále ztrpčovat život. „Partnerovi pokaždé musíte sdělit to, co doopravdy cítíte. V ideálním případě napřímo, avšak empatickým způsobem,“ dodává manželská terapeutka.

5. Řešíte partnerovy problémy

Ať už jde o problém v práci, nebo hádku s kamarádem, pokaždé víte, jak by měl partner reagovat? I když partnerovi radíte s nejlepším vědomím, měla byste vědět, že váš protějšek v první řadě potřebuje vyslechnout. „Většinou muži potřebují, aby jim partnerka řekla, že to, co cítí, je v pořádku,” říká Shirin Peykarová.

Následně se partnera zeptejte, co pro zlepšení situace můžete udělat a ukažte mu, že ho plně podporujete. Naopak vynechte dobře míněné rady či poznámky, co mohl partner udělat lépe a jak šlo problému předejít.

6. Nesdílíte podrobnosti

„Partneři, kteří nedostatečně komunikují, nezasazují problémy do kontextu nebo nesdílejí podrobnosti o svých touhách a potřebách, mohou narazit na velký problém,“ varuje sexuální terapeutka Jennifer Litnerová.

I když si myslíte, že partner nahlíží na svět stejnou optikou, snažte se mu svá přání či problémy vysvětlit do posledního detailu. Jedině tak budete mít jistotu, že se doopravdy chápete, a především předejdete nedorozumění.

Jak se v životě zdravě prosadit

Vztahy a sex

7. Skákání do řeči

Už rodiče nás učili, že skákat lidem do řeči je neslušné. Pokud jste si vědoma, že toto pravidlo slušného chování nedodržujete, zkuste zapracovat na změně. „Když jedna osoba mluví, je důležité, aby druhý člověk poslouchal a přemýšlel nad tím, co jeho partner říká,“ dodává Litnerová.

Navíc tím, že partnerovi nebudete skákat do řeči, ukážete, že si ho vážíte a plně ho respektujete.

Anketa

Co vám v komunikaci s vaším protějškem nejvíce vadí?
Neposlouchá mě, vnímá jen sebe
29,3 %
Neříká mi vše
14,5 %
V hádce často používá velmi zraňující podpásovky
13,6 %
Místo hádky se mnou nemluví
13,7 %
Ví nejlépe, co si myslím a co chci
5,8 %
Radí mi, jak se mám chovat a reagovat na různé věci
5,2 %
Nedokáže se mnou mluvit o intimnostech, potřebách a pocitech
12,2 %
Neustále mi skáče do řeči
5,7 %
Celkem hlasovalo 2140 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám