Hlavní obsah

Miláčku, potřebuju pauzu aneb Jak funguje přestávka ve vztahu

Novinky, ald

Všichni víme, že vztah není počítačová hra, kterou jedním kliknutím přerušíme. Na druhou stranu mnoho párů zažilo moment, kdy nevěděly, jak nakládat se svými pocity a pomyslné tlačítko „pauza” odvážně stiskly. Pomohlo to jejich vztahu? A není pauza jenom předzvěst rozchodu?

Foto: Profimedia.cz

Dát si ve vztahu pauzu

Článek

Vztah není procházka růžovou zahradou, a tak se občas stane, že přijde moment, kdy nevíme kudy kam. Plácáme se ve svých pocitech, přemítáme nad budoucností a nevíme, co si počít samy se sebou. A právě v takový moment se o slovo hlásí pauza.

Ať už s touto myšlenkou na dočasné pozastavení vztahu koketujete, nebo jste ji zahnala do kouta, jedno je jasné, pauzy nejsou pro každého. Proto je důležité promyslet, co si od pauzy slibujete, i to, jak byste se během pauzy měla chovat.

Přechozený vztah aneb Když chybí vášeň, intimita, ale i zájem o druhého

Vztahy a sex

Pomůže to vašemu vztahu?

Rozčiluje vás jeho neustále zmatený pohled? Přivádí vás k šílenství, že ze stolu nesklidil hrníček od čaje? Vytáčí vás, když vám neodpovídá na otázku? Každý vztah jednou dojde do bodu, kdy vás vykolejí i sebemenší problém.

„Pokud začínáte cítit, že jednáte způsobem, který partnera zraňuje, pak to znamená, že ve vašem vztahu něco nefunguje,” říká vztahová terapeutka Racine Henryová a dodává, že tyto problémy je potřeba řešit. Nikde ale není psáno, že impuls k pauze jde ruku v ruce s konfliktem. V mnoha životních situacích člověk jednoduše potřebuje být sám.

„Občas je potřeba věnovat určitý čas přátelství, rodině, zdraví nebo náročnému pracovnímu úkolu,” tvrdí Henryová.

Dvanáct příznaků nevěry, které lidé nevědomě přehlížejí

Vztahy a sex

Když to není rozchod, tak co to je?

Jeden z největších problémů pauzy je ten, že páry nepoužívají stejný výkladový slovník. Zatímco pro jednoho může pauza znamenat flirtování s jinými, prozkoumávání single života a naprosté odcizení s partnerem, pro druhého jde o chvíli, kdy se primárně věnuje jenom sobě a svému osobními rozvoji.

„Přestávku vnímám jako moment, kdy nejsem zodpovědná za partnerovy pocity, protože se potřebuju věnovat svým pocitům. Znamená to, že neplníme povinnosti dobré partnerky, neboť prozkoumáváme vlastní štěstí nebo uzdravení. Pauza není nutně známkou toho, že vztah směřuje ke konci,” vysvětluje vztahová terapeutka.

Pokud jste se svým partnerem už pauzu řešili, pak jste pravděpodobně přemítali nad tím, jak dlouhá by přestávka měla být. Bohužel časové omezení může mnohdy napáchat více škody než užitku.

„Osoba žádající přestávku se může cítit pod tlakem a myslet si, že má pouze čtyři týdny na to, aby si urovnala své myšlenky. Druhá osoba se zase může domnívat, že k danému datu bude všechno v pořádku,” varuje Racine Henryová.

Zároveň je ale důležité, aby se pauza donekonečna neprotahovala. Vztahová terapeutka radí, abyste si během pauzy s partnerem pravidelně volala nebo se s ním vídala. Následně sama vycítíte, kdy už pauza nedává smysl.

Jak poznat, že se váš vztah nachází ve slepé uličce

Vztahy a sex

Základem úspěchu jsou definovaná pravidla

Neexistuje jedna správná cesta, a tak si každý pár musí určit, jakými pravidly se během pauzy bude řídit. „Napište seznam svých obav, otázek a požadavků. Ujistěte se, že oba jasně chápete, co od pauzy očekáváte,” říká vztahová terapeutka pro The Oprah Magazine.

Stejně tak je nezbytně nutné, abyste si s partnerem jasně řekli, zda váš vztah zůstane během pauzy monogamní. Jedině tak se vyhnete případným problémům a neshodám.

Pauza může fungovat

V případě, že potřebujete vaši lásku restartovat a dodat jí novou šťávu, pak pauza může skutečně fungovat. Je ale důležité, abyste oba vnímali pauzu jako čas, během kterého můžete nabrat síly a urovnat si své myšlenky.

Snažte se k pauze přistupovat zodpovědně, neporušujete předem stanovená pravidla, a především neztrácejte zájem o partnera. Jedině tak docílíte toho správného efektu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Tohle klišé známe všichni – padesátiletý „mladík“ v příliš těsných džínách si to svým sportovním autem sviští na tenis, nejlépe ještě cestou od své mladé...

Výběr článků

Načítám