Hlavní obsah

Každá antikoncepce může selhat

Právo, Jana Herodková

Dnes už se najde jen málo žen, které nepoužívají nějakou antikoncepci. Jediné, na co ale nejsou připraveny, je fakt, že i ta nejlepší může někdy selhat. A tak přestože je dnes bezpečná, spolehlivá a účinná antikoncepce běžně dostupná, stále překvapivě dochází k nechtěnému těhotenství.

Foto: Vratislav Konečný

Rudolec před pěti lety

Článek

" Zdá se, že ženám chybí taková antikoncepce, která by odpovídala jejich zvyklostem a životnímu stylu. Je stále ještě nejen mnoho gynekologů, ale i žen, kteří považují zejména klasické pilulky za vhodné řešení pro většinu pacientek. Pilulky byly, jsou a budou častou formou antikoncepce," uvedla MUDr. Eva Mazánková, gynekoložka z Prahy.  

"Je tu však problém. Při nesprávném užívání může dojít k jejich selhání. Například v USA každoročně otěhotní více než jeden milión žen, které během měsíce, v němž otěhotněly, užívaly pilulky. Podle dostupných analýz k většině těchto případů dojde při současném užívání hormonálních antikoncepčních pilulek, a to dokonce kolem 60 procent. Příčinou těhotenství je většinou chyba v jejich užívání," dodala.

Někdy chybí informace

Nejčastější příčinou selhání pilulek je zapomenutí. Žena si prostě nevzpomene, že si prášek má vzít. Dále je to aktuální stav trávicího traktu. Vstřebávání hormonů z pilulek totiž jednak závisí na pH žaludku a někdy stačí onemocnění, které provází zvracení či průjem, a účinek pilulek se snižuje. V tomto směru se negativně projeví také užívání antibiotik. Kromě toho se také zdá, že některým ženám chybí dostatek informací, proto je nezbytné, aby gynekolog svou pacientku dobře poučil.

Mnoho žen je také značně lehkomyslných a velkorysých, pokud se týká doby užívání. Ačkoli se mají užívat v pravidelnou dobu, jsou ženy, které si z toho těžkou hlavu nedělají a pilulku si vezmou tehdy, kdy si zrovna vzpomenou. To se jim, zvláště pokud cestují na jiný kontinent, nemusí vůbec vyplatit.

Nevyžadují každodenní užívání

Chceme-li na co nejmenší míru omezit možnost chyby při užívání antikoncepce, musíme se zaměřit na formy, které nevyžadují každodenní užívání. Jedním z těchto způsobů je náplasťová forma. Náplast splňuje, stejně jako pilulky, požadavek většiny žen na změnu v plánování rodičovství. To znamená možnost kdykoli užívání přerušit a hned v následujících cyklech počít dítě.

Náplast je s pilulkou srovnatelná metoda a má podobné jak nežádoucí, tak i výhodné vedlejší účinky. Hormony se uvolňují soustavně a dostávají se do těla kůží. Naopak pro pilulky jsou typické velké rozdíly mezi vrcholy a minimy hladiny hormonů v krvi. Náplast také umožňuje obejít první průchod hormonů játry, protože se nevstřebávají z trávicího traktu. Nalepí se třikrát v měsíci, stačí jen včas si vzpomenout.

I když další metody vykazují 99procentní spolehlivost, je třeba se pro případ jejich selhání stejně ještě chránit. Patří k nim jak injekční forma, která se aplikuje čtyřikrát ročně, tak nitroděložní hormonální tělísko, které se zavádí na dobu pěti let, stejně jako podkožní tyčinka. U ní je délka předpokládaného užití tři roky.

Chybovat je lidské

"Při užívání hormonální antikoncepce se ženy dělí na ideální uživatelky, které nedělají chyby a u nichž Pearl index (riziko selhání na 100 žen užívajících metodu 1 rok) činí 0,3 ve srovnání s typickými uživatelkami, které chyby v užívání běžně dělají, s Pearl indexem vyšším než 6,0. Z těchto čísel vyplývá, že antikoncepce, která se neužívá každý den, se ukazuje jako spolehlivější.

Je ovšem třeba dodat, že některá neplánovaná těhotenství vzbuzují dojem, jako kdyby byla v podstatě chtěná. Snad je v ženském organismu zakódováno něco, co ženy přiměje, aby se záměrně dostaly do situace, kdy mohou otěhotnět," dodává doktorka Mazánková.

Nejspolehlivějšími uživatelkami pilulek bývají ženy, které již mají děti a dobře vědí, co je v sázce. Je prokázáno, že chyby v užívání jsou nejčastější v nejmladších věkových skupinách. Při analýze chyb při užívání náplasti bylo naopak zjištěno, že se frekvence chyb s věkem nemění.

Kšandy a pásek

V Nizozemsku se s jistou nadsázkou hovoří o metodě kšandy a pásek. Nosit je současně je znakem až příliš opatrných mužů. A v antikoncepci to znamená používat kromě osvědčené antikoncepce ještě kondom. Jednak zabrání nakažení sexuálně přenosnými nemocemi a jednak definitivně vzniku nechtěného těhotenství.

Spolupráce lékaře a pacientky:

Lékař by měl pacientce důkladně vysvětlit výhody i nevýhody jednotlivých druhů antikoncepce a vybrat pro ni tu nejvhodnější. Je také nejvyšší čas změnit vzájemný přístup, lékař i pacientka by měli být rovnocenní partneři. To také vyžaduje, aby si lékař udělal na každou ženu dostatek času.

V praxi to ale stále vypadá zcela jinak. Zatím ještě nejen v naší republice, ale v ostatních evropských zemích připadá na pacienta asi sedm až osm minut času odborníka a člověk, který má v úmyslu položit lékaři tři otázky, většinou stihne položit pouze jednu z nich.

Ať již používáme pilulky, náplast, implantát či nitroděložní tělísko, měl by lékař informovat o možnosti jejich selhání a pro jistotu ho ještě doporučit.

Reklama

Související články

Náplasti začínají nahrazovat pilulky

Vypadá to, že se pomalu rodí nový hit - náplasti, ze kterých se hormony a další léčiva vstřebávají přes kůži přímo do krve. Lidé na celém světě za ně loni...

Novou antikoncepcí je kroužek

Nejžhavější antikoncepční novinkou je malý, pět centimetrů velký a pět milimetrů silný kroužek z měkké umělé hmoty. Zasunuje se do pochvy, kde účinkuje...

Nová antikoncepce nabízí vetší bezpečí

Počet žen v České republice, které užívají hormonální antikoncepci, za posledních patnáct let vzrostl. V současnosti ji bere třetina Češek, což je třikrát...

Výběr článků

Načítám