Hlavní obsah

Náplasti začínají nahrazovat pilulky

Právo, Petr Veselý

Vypadá to, že se pomalu rodí nový hit - náplasti, ze kterých se hormony a další léčiva vstřebávají přes kůži přímo do krve. Lidé na celém světě za ně loni utratili pozoruhodné 2,5 miliardy dolarů. Částka, kterou za ně dají, přitom posledních deset let stále roste.

Foto: Milan Haluška
Článek

Mzdová účetní byla nervózní a naštvaná na sebe. Bála se pohlavního styku pokaždé, když si zapomněla vzít antikoncepční pilulku. Nechtěla otěhotnět. V posledních měsících zapomínala častěji: třikrát, čtyřikrát do měsíce. Měla dost starostí s klienty i se stárnoucí maminkou.

Zbytečné starosti

Proto na doporučení svého gynekologa, MUDr. Romana Kříže z Benešova, zkusila hormonální náplasti, které se lepí jednou za sedm dní. Měla sice obavu, jestli se jí nebudou odlepovat, ukázalo se ale, že zbytečnou. Držely v bazénu, v sauně, při práci na zahrádce i při sportu.

Kromě starostí s tím, jestli si pilulku vzala nebo ne, se zbavila i občasných bolestí hlavy a nepříjemného napětí v prsou. Ke svému překvapení zjistila, že také intimní chvíle se svým mužem prožívá uvolněněji a intenzivněji.

Čtyřicetiletou farmářku z malé vísky u Jihlavy přestaly bolet žíly poté, co na doporučení svého gynekologa, MUDr. Jana Majera, vyměnila nejlevnější antikoncepční pilulky za relativně drahé antikoncepční náplasti. "Žíly mě nebolí, to je senzace, ráda si připlatím," řekla lékaři, když dobrala první balení.

Přednosti i nedostatky

"Zmírnění vedlejších účinků je dané tím, že k antikoncepčnímu účinku hormonů, které se přes kůži vstřebávají přímo do krve, jich stačí menší dávka," říká MUDr. Kříž. "A na rozdíl od pilulek, u kterých úroveň hormonů v průběhu 24 hodin kolísá, vytvářejí hladinu stálou. Bývají výhodné také u těch klientek, které mají potíže s trávicím systémem anebo musí brát řadu jiných léků. Trávení totiž nezatěžují, protože se do těla vstřebávají přímo. Při dlouhodobém užívání méně zatěžují i játra, a to až desetkrát."

Doktor Kříž i doktor Majer však zároveň upozorňují, že antikoncepční náplasti mají vedle výhod i své nevýhody:

  • část pacientek může náplast lehce svědit, než si na ni zvyknou
  • může docházet k mírnému zarudnutí kůže poté, co se náplast sundá (malé zarudnutí, které zmizí do 24 hodin, se bere jako horní hranice normy).
  • vedlejší negativní účinky jako třeba bolesti hlavy, špinění nebo nepříjemné pocity na prsou a kolem žaludku, kterými trpí určité procento žen užívajících antikoncepci, při užívání náplastí úplně nezmizí, jen se oproti pilulkám sníží
  • tyto náplasti nejsou ideální pro vrcholové sportovkyně nebo pro ženy, které opravdu intenzivně sportují a skutečně hodně se při tom potí.

Konec s kouřením

MUDr. Eva Králíková, přední odbornice na odvykání kouření, považuje náplast s nikotinem za velice účinný a zároveň diskrétní lék. Pomáhá kuřákům, kteří se snaží skončit s kouřením. Lepí si ji na kůži, hned jak vstanou. Vydrží šestnáct hodin. Nikotin, který se z náplasti dostává přes kůži do krve, u nich podstatně zmenšuje chuť zapálit si. Ale také abstinenční příznaky, jako je třeba nervozita, horší schopnost soustředit se, deprese, impulzivní vzteklé reakce, poruchy spánku, zvýšenou chuť k jídlu atd. Smysl má, když se užívá nejméně tři měsíce.

"Podstata odvykací léčby pochopitelně nespočívá v náplastech, ale v tom, že člověk změní svůj způsob života a hlavně zažité rituály, které u něj vyvolávají chuť na cigaretu," říká doktorka Králíková. "Podle výzkumů však zvyšuje náplast s nikotinem jeho šanci na úspěch dvojnásobně." Vedle ní mohou kuřáci zkusit také žvýkačky, tablety nebo inhalátory s nikotinem.

Zlepšila jí osteoporózu

Gynekoložka zjistila, že učitelka angličtiny má zhruba o patnáct procent řidší kosti, než by odpovídalo jejímu věku, tedy padesátce. Protože užívala léky na další zdravotní potíže, které měla, navrhla jí, aby hormonální substituci nebrala v pilulkách, ale v náplastech. Ty tolik nezatíží játra ani zažívání, navíc vytvoří vyrovnanou hladinu hormonů. To je pro ni důležité, protože jí lékaři museli odstranit dělohu i s vaječníky, které tyto hormony produkují.

Učitelka si lepila náplasti na hýždě a každé čtyři dni (existují i s týdenní periodicitou) si je měnila. Snášela je dobře, s výjimkou lehkého zarudnutí kůže, které se během dne ztratilo. Po třech měsících ji přestaly bolet klouby a méně ji bolela i záda. Za necelé čtyři roky se osteoporóza výrazně zmírnila a téměř zastavila.

Podle odborníků se dnes asi třetina hormonální substituce užívá v Evropě právě v této formě.

Proti bolestem

Pásový opar důchodci zmizel, ale bolesti ne. Byly úporné a nepříjemné. Mužova kůže reagovala přecitlivěle na jakýkoli dotek. Bolelo ho i to, když si oblékl tričko. Klasické léky na bolest nezabíraly, stejně jako speciální neurologické. Protože muž měl žaludeční vředy, doporučil mu specialista z ambulance na léčbu bolesti náplasti s opioidy. Lepil si je na postižené místo 4 měsíce. Během nich mu lékaři neustále snižovali dávkování, až náplasti nemusel brát vůbec. Při návratu potíží pak stačily běžné léky.

"Náplastmi s opioidy není možné léčit kde co," říká MUDr. Jiří Kozák, specialista na léčbu bolesti. "Předepisujeme je pouze u přesně vymezených, obvykle vážných potíží."

Často jsou to potíže pacientů s rakovinou. Zejména když nemohou polykat nebo když nádor, případně léčba, zasáhne zažívací trakt. Na co se hodí a na co ne, o tom je možné se poradit i se specialisty na telefonické lince bolesti 224 435 587, a sice ve všední dny od 14.00 do 19.00 hodin.

Největší v Evropě

Hormonální antikoncepce a substituce jsou spolu s náhradami nikotinu nejrozšířenějšími druhy náplastí, které odborníci označují jako transdermální systémy. My jim můžeme zjednodušeně říkat medicínské náplasti. Zdaleka však nejsou druhy jedinými.

Stojím v dlouhém bílém plášti, čepici a náústence v moderní tovární hale farmaceutické firmy Lohmann nedaleko Kolína nad Rýnem. Jsme v největším podniku na transdermální systémy v Evropě. V hale běží linky, které řídí automatická čidla a počítače. Chrlí statisíce medicínských náplastí denně. Kousek odtud, za pancéřovými dveřmi, míchá automat dokonce sloučeninu silně výbušného nitroglycerinu pro náplasti určené lidem s nemocným srdcem.

"V současné době existuje 35 léků v náplasti, dalších víc jak 70 podstupuje klinické testy, aby mohly být registrovány," řekl mi doc. RNDr. Pavel Doležal, CSc. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Aby dobře držely:

Většina uživatelů medicínských náplastí má strach, že jim spadnou. Zbytečně. Při lepení náplasti je však potřeba dávat pozor, abychom ji nepoložili na mokrou, zpocenou nebo mastnou kůži. To platí i pro vsakovací krémy. Pak může náplast hůř držet.

Spousta žen dělá například chybu, že si je lepí hned, jak se otřou ručníkem po koupeli. To není vhodné. Je potřeba, aby kůže víc uschla. Optimální jsou zhruba dvě hodiny po koupeli. Ženám, které mají mastnější typ pleti, radí například MUDr. Majer, aby si místo, kam si náplast nalepí, pečlivě otřely lihem. Odmastí ho tím a vysuší.

Jejich přednosti jsme popsali u hormonální antikoncepce. Nevýhodami, kromě těch zmíněných, je pozvolnější nástup účinku a také to, že ne každý lék se dá upravit tak, aby dobře pronikal kůží do krve.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová náplast brání alkoholismu

Po nikotinových náplastech, které pomáhají kuřákům zbavit se zlozvyku, vyvinuli vědci z americké Dukeovy univerzity látku, která prostřednictvím náplasti...

Lékové náplasti jsou novou formou léčby

V medicíně se stále více prosazují lékové náplasti. Jde o novou formu léčby, která je šetrná k lidskému tělu. "Účinná látka přechází do těla přes kůži,...

Výběr článků

Načítám