Hlavní obsah

Jste zaseknutá ve vztahu? Šest známek, které to odhalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednu stranu víte, že partnera nemilujete, na stranu druhou nedokážete z nešťastného vztahu vystoupit. Doslova jste se zasekla ve vztahu, který vás vysiluje a demotivuje. V takové chvíli nezbývá nic jiného než si v hlavě urovnat, zda doopravdy chcete s daným člověkem setrvat na věky věků.

Foto: Profimedia.cz

Když pomalu odeznívá láska, a naopak se o slovo hlásí negativní emoce.

Článek

Mezilidské vztahy jsou jedna velká horská dráha. V jednu chvíli pociťujete motýlky zamilovanosti a vzápětí máte dojem, že partnerovi vůbec nerozumíte. Ve zdravém vztahu ale panuje harmonie, díky které ani jeden z uvedených příkladů není extrémní.

Bohužel, v některých vztazích se stává, že postupem času začne převažovat druhý příklad. Partnerovi nejen nerozumíte, ale zároveň se vzájemně odcizujete, pomalu odeznívá láska, a naopak se o slovo hlásí negativní emoce. Zdá se, že jste se ve vztahu zasekla.

Psycholog Stephen J. Betchen proto vytvořil šest bodů, které charakterizují zaseknutí ve vztahu.

1. Jste neustále nešťastná

Ruku na srdce, žádný vztah není věčně zalitý sluncem, a tak je jasné, že dříve nebo později dojde mezi partnery ke sporu. Podstatné je pouze to, aby partneři dokázali problém vyřešit, a následně se posunuli dál.

„Doopravdy platí, že určité množství sporů je ve vztahu normální. Pokud se ale s partnerem neustále hádáte a následně jste permanentně nešťastná, vypadá to, že žijete v nezdravém vztahu,“ tvrdí psycholog Stephen J. Betchen.

Zacyklený vztah aneb Když nedokážete opustit partnera, kterého už nemilujete

Vztahy a sex

V každém případě platí, že byste konfliktní situace neměla podceňovat. Čeho je moc, toho je příliš.

2. Když tělo říká dost

Není žádným tajemstvím, že fyzické zdraví je úzce propojeno s naší psychickou pohodou. Jakmile tedy člověk žije v nešťastném vztahu, rázem se to promítne i na jeho zdraví.

„Lidé, kteří uvázli ve vztahu, bojují především s úzkostmi nebo depresí. Příčinou těchto psychických problémů je skutečnost, že uvázli v situaci, kterou vnímají jako nepohodlnou nebo nešťastnou,“ vysvětluje Betchen pro Psychology Today.

Snažte se tedy poslouchat tělo, vnímejte své emoce a naslouchejte hlasu srdce.

3. Máte pocit, že vás partner ovládá

Jak už bylo zmíněno, vztahy jsou o rovnováze. V žádném případě není přípustné, aby jeden partner ovládal druhého. I když by se mohlo zdát, že „ovládání“ je doménou pouze patologicky nezdravých vztahů, opak je pravdou.

Věřte nebo ne, manipulátoři umí tahat za nitky velmi nenápadně, a tudíž si jejich partneři častokrát ani nevšimnou, že jsou manipulováni. Podívejte se na váš vztah kritickým okem a pokuste se zanalyzovat, jestli se váš partner nestaví do role manipulátora. Pokud ano, vymaňte se ze vztahu co nejdříve.

Čím si neúmyslně vytváříme toxické prostředí ve vztazích

Vztahy a sex

4. Fantazírujete o jiných partnerech

Když se řekne fantazírování, většina z nás si vybaví erotické fantazie. Pravdou ale zůstává, že také romantické fantazie o jiném muži napovídají, že ve vašem současném vztahu něco neklape.

„Často říkám, že pokud žena vstoupí se svým partnerem do místnosti plné mužů a nemůže alespoň z jednoho neznámého muže spustit oči, pak není se svým partnerem šťastná,“ tvrdí psycholog Stephen J. Betchen.

Nepodceňujte tedy hříšné ani romantické myšlenky, ve kterých hlavní roli nehraje váš partner.

5. Jste osamělá

„Říká se, že lepší je být sám než být zadaný a cítit se osaměle. Pokud bojujete s vnitřní prázdnotou, a to navzdory tomu, že máte partnera, pak nemá smysl ve vztahu nadále setrvávat,“ říká psycholog a dodává, že pravděpodobně mezi vámi nedochází k emocionálnímu nebo fyzickému propojení.

Zkuste se tedy zamyslet, zda bojujete s pocitem samoty.

Když vám vlastní emoce ničí vztahy

Vztahy a sex

6. Svazují vás závazky

Už dlouho přemýšlíte, že vztah opustíte, ale bojíte se, co na to řeknou vaše děti, rodiče nebo přátelé? Pokud je vám tento scénář povědomý, pak to vypadá, že udržujete vztah jenom kvůli „ostatním“. Pravděpodobně tušíte, že tato situace není ideální a rozhodně není v pořádku, abyste na úkor druhých zapomínala na vlastní štěstí.

„Pamatujte si, že nemáte žádný emocionální dluh ke své rodině ani současnému partnerovi,“ upozorňuje Betchen a dodává, že je důležité, abyste co nejdříve opustila tuto dysfunkční dynamiku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm nejtěžších věcí ve vztahu

Navzdory tomu, co nám mnohdy předkládají romantické filmy, vztahy nejsou jednoduché a vyžadují mnoho práce. Cesta k vytvoření dlouhodobého, hlubokého...

Výběr článků

Načítám