Hlavní obsah

Jednoduché gesto, které vztah činí pevnějším

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doteky sehrávají v našich životech velmi důležitou roli. Stejně tak i držení za ruce v našich vztazích. V tomto případě přitom nejde jen o dotek jako takový, ale i pocit mít možnost o někoho se opřít. Proto je tak důležité vzít druhého za ruku v okamžiku, kdy mu není dobře, sužuje ho smutek, naštvanost či jiná trápení, ale i jako gesto zamilovanosti a skutečné lásky.

Foto: Profimedia.cz

Držení za ruce snižuje stres.

Článek

Podle vědců je přitom úplně jedno, jakým způsobem druhého za ruku držíte, většinou se jedná o čistě intuitivní záležitost. Pocit zklidnění pak nastává téměř okamžitě, zejména na ženy to funguje doslova magicky.

Může za to náš mozek. Jak ukázala studie psychologů z University of Virginia, skrz prsty dostává mozek signál, který zaktivuje centra reagující na stres.

U žen, které se zúčastnily studie, se ukázalo, že po stisku jejich ruky došlo k významnému snížení stresu, byť se jednalo o cizího člověka. Jakmile šlo o blízkou osobu, došlo u nich k ještě většímu zklidnění, což bylo patrné i ze všech výsledků magnetické rezonance.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

Časté držení za ruce tak pomáhá i vztahům k rovnováze a harmonii. Čím méně stresu mezi partnery je, tím je i větší pravděpodobnost vzájemné pohody a štěstí, a pak také celkového zdraví.

Což potvrdila už dřívější studie sledující 300 žen hospitalizovaných pro bolesti na hrudi či srdeční infarkt. Ženy uváděly, že s partnerem nežily v harmonickém vztahu, velmi často byly v obrovském stresu.

Pokud tedy chcete zůstat zdraví, pak je důležité soustředit se i na kvalitu vztahu, ve kterém žijete. Pokud ve vztahu převažuje negativita a stres, pak je to cesta do pekel. Velmi významně to zvyšuje riziko srdečních infarktů a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Láska a její vedlejší účinky na lidské zdraví

Vztahy a sex

Až vám tedy příště nebude do zpěvu, či naopak vašemu partnerovi, pak ho chyťte za ruku. I když bude zprvu jeho reakce odmítavá, nenechte se odradit... podruhé už vás nepustí a vzápětí se vám oběma brzy uleví.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak důležité je pro ženu mazlení

Mazlení je pro mnoho párů součástí předehry. Letmé doteky, tulení i polibky vyvolávají sexuální touhu, která následně vede k milování. Odborníci ale tvrdí, že...

Tipy na vánoční dárky pro puberťáky

Zavděčit se dospívajícímu dítěti není vůbec snadné, přece jen jeho pohled na svět je od toho dospěláckého značně odlišný. Trefit se tedy svému vlastnímu dítěti...

Výběr článků

Načítám