Hlavní obsah

Jak si udržet přátele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přítel není ten, kdo tě polituje, přítel je ten, kdo ti pomůže,“ říká jeden z mnoha citátů o přátelství. A opravdu, mít v životě pár dobrých přátel se podle vědců vyplatí. Zlepšují nám život i zdraví. Potíž ale je, že se během let z našich životů tak nějak vytrácejí. A nic na tom nezměnila ani současná doba, kdy spolu můžeme komunikovat prakticky nonstop. Jde ten proces zastavit?

Foto: Profimedia.cz

Mnohé studie poukazují na to, že smysluplné vztahy vylepšují život. Zdravotní experti z Harvardovy univerzity uvádějí, že během času, který trávíme s lidmi, se kterými máme dobré vztahy, se zbavujeme škodlivého stresu.

Článek

Jsme-li mladí, všechno jde tak nějak samo, s přibývajícím věkem ale není vytváření ani uchování přátelství samo sebou.

„Přátelství jsou krásná právě proto, že jsou dobrovolná, postrádají závazek, který přinášejí pokrevní pouta,“ říká psycholožka specializující se na přátelství Marisa Francová. Čas na přátele se neřídí pevně stanovenou „pracovní dobou“, většinou s nimi ani nebydlíme v jedné domácnosti.

„A právě proto, že jsou dobrovolná, opouštíme je, když se dostaneme do časového presu,“ upozorňuje odbornice. Udržet je živá a intenzivní v plném zápřahu práce a rodiny je těžké.

Virtuální iluze

Podle koučky Dyan Williamsové se může na první pohled zdát, že zůstat s přáteli v kontaktu nám dnes usnadňují nové technologie i sociální média. Vidíme tam jejich životní úspěchy – pokud se s nimi pochlubí.

Můžeme olajkovat fotky, kde provozují své nové hobby, a sledovat aktualizace jejich statusů. Máme tak pocit, že v našich životech pořád tak nějak jsou.

Pět záludných návyků, které poškozují vaše přátelství

Vztahy a sex

Často je to ale jen iluze. „Současný rychlý životní styl i povrchní komunikace, ze které vzniká falešná intimita, ztěžují vytváření a udržení si opravdových přátelství.“

Není tedy divu, že přátelství s věkem spíše ubývá. Nedávná studie ukázala, že maximální počet přátel máme okolo pětadvaceti let. To platí pro ženy i pro muže. Poté lidé začnou upřednostňovat kariéru i romantické vztahy a následně rodinu, takže se přátelství dostane na druhou kolej.

Náš sociální kruh se rychle a podstatně zmenší. Většinou pak s nostalgií vzpomínáme na staré dobré časy a nemůžeme se zbavit pocitu, že nám v životě něco chybí.

Roky života navíc

A je to pravda. Mnohé studie poukazují na to, že smysluplné vztahy vylepšují život. Zdravotní experti z Harvardovy univerzity uvádějí, že během času, který trávíme s lidmi, se kterými máme dobré vztahy, se zbavujeme škodlivého stresu. Ten může negativně ovlivnit koronární tepny, funkci zažívání, regulaci inzulínu a imunitního systému.

A kupodivu to zdaleka neplatí jen tehdy, když jsme s nimi v dobré náladě nebo když o nás pečují. Přátelství nás léčí, i když pomáháme my jim.

„Lidé přátelství vidí spíš jako luxus, než aby viděli, že vám fakticky může přidat roky života,“ upozorňuje psycholožka a autorka Andrea Boniorová.

Jak řešit nedostatek času

Koučka Dyan Williamsová proto nabízí základní manuál pro to, jak si v uspěchané době přátele udržet:

  • Setkávejte se ve skupině. Výzkum ukazuje, že jednotlivci jsou více schopni udržet přátelství, pokud jejich kamarádi mají dobré vztahy navzájem. Zvlášť v případě, kdy máme nedostatek času. Společná setkání nám pomohou zjistit, jak se všichni zrovna mají a co prožívají. Takže když ve svém diáři uvidíte volné odpoledne či večer, pozvěte je k sobě. Uvidíte, kolik se jich dostaví. Samozřejmě, za téhle konstelace se nejspíš nedostanete k hlubším a osobnějším rozhovorům, na ty si budete muset počkat na setkání ve dvou.
  • Telefonujte si. Mladší generace je zvyklá komunikovat spíš písemně. Textovky ale nejsou nejsilnější způsob, jak udržet přátelství. Na telefonát si chvíli najdete, i když jinak nestíháte. Zavolejte klidně, když stojíte v zácpě nebo někde čekáte.
  • Dělejte spolu běžné aktivity a povinnosti. Třeba rodinný nákup může být daleko menší otrava, pokud na něj jdete ve dvou. Povídat si o životě můžete i mezi regály. Můžete spolu třeba i studovat na zkoušky či doktorát, i když se každý bude věnovat jinému oboru. Pozvat kamarády do světa naší všednosti je v pořádku. Milujete fitness? Zkuste nabídnout své kamarádce, že si s vámi může zlepšit fyzičku. Musíte se starat o děti? Pozvěte svého kamaráda k sobě, aby se s vámi podíval na rodinný film, ať už vezme vlastní děti, nebo ne.
  • Když máte hodně práce, řekněte to. Zaneprázdnění lidé ztrácejí přátele, protože zaneprázdněnost může působit jako nezájem. „Nestíhám“ totiž bývá ta nejběžnější výmluva, pokud na někoho nemáte náladu. Vyplatí se proto ujistit kamarády, že nestíháte doopravdy. Dejte jim najevo, že si jich vážíte a že schůzku naplánujete hned, jak to jen bude možné.
  • Zvolte si přátelství jako prioritu. Je samozřejmé, že priorit máme víc – rodina, kariéra, koníčky, cestování nebo péče o sebe jsou důležité. Nicméně dospělé konverzace a pocit lehkosti, když si s přáteli odpočineme od povinností, jsou přece taky priorita.

Koučka ještě doporučuje, abychom si uvědomili, proč chceme být právě s těmi konkrétními přáteli, a dávali jim to najevo. A také to, že je odrazujeme, když si co chvíli neodpustíme negativní komentář, vidíme hlavně chyby a neváháme je odsuzovat.

Foto: Profimedia.cz

Mít v životě pár dobrých přátel se podle vědců vyplatí. Zlepšují nám život i zdraví.

„Místo toho je lepší, abyste byli ‚svědci‘ nejlepších kvalit svých kamarádů. Všímejte si, kdy je váš kamarád nejvíc nadšený, díky čemu se v něm probudí nejvíc energie. Bez ohledu na to, jestli je to jeho poslední pracovní projekt nebo volnočasová aktivita. Prostě s ním sdílejte nadšení,“ radí Dyan Williamsová.

Dobrý přítel, nebo kontakt?

V tom úplně nejužším kruhu přátel se nejspíš cítíte jistě a víte, na čem jste. Čím jsou kamarádství slabší, tím jsou hranice rozmazanější. To, že se s někým vídáte, nemusí znamenat, že vás má rád. Může vás prostě využívat jako kontakt.

Můžete být se svým ex přátelé? Jaká jsou pro a proti

Vztahy a sex

„Je to, jako by se z přátelství stávala obchodní smlouva, ve které je třeba přesně definovat prospěch a vypočítat míru vložené energie. Domluvený počet společných pracovně přátelských večeří nebo obědů,“ upozorňuje koučka Iveta Vitková.

Pokud člověk vyloženě nehledá pracovní kontakty, asi by se měl vyhnout přátelství s těmito znaky:

  • Jakmile pro tebe něco udělám, jsi mi zavázán.
  • Snaž se, příteli, být mi prospěšný v mé kariéře, nebo se s tebou přestanu vídat.
  • Cože, ty nejdeš na náš pracovní večírek? To jsi kamarád?
  • Nezlob se, je to byznys, nic osobního, ale končíš.
  • Jsi kamarád, musíš mi pomoci tu práci získat!

Koučka dále radí pořádně se zamyslet nad tím, co je opravdové přátelství. „Pro příklad snad postačí pár atributů, které k němu dle mého názoru neodmyslitelně patří: opravdovost, upřímnost, zájem, dobrovolná investice času a energie bez nároku na vrácení v plné výši, tolerance odlišných názorů. Tedy vše, co tak docela nepotřebujeme při navazování kontaktů s vidinou osobního prospěchu,“ uzavírá Vitková.

Jste bez přátel? Šup mezi lidi!

„Abyste získali hodně přátel, musíte potkat hodně lidí. Neuvěřitelné, já vím,“ říká s nadsázkou terapeut a specialista na sociální kontakt Chris MacLeod.

„Ale prostě je to tak, že lidé s mnoha přáteli tráví čas na akcích s velkými skupinami lidí.“ Na každém z těchto míst poznají spoustu nových tváří a nakonec se to sečte – nějaký ten nový, opravdu bližší přítel se určitě najde.

„Řekněme, že někdo získá kamaráda na táboře, kde dělal dobrovolníka, ale pak se může setkat i se všemi jeho přáteli.“ Sociálnější lidé k těmto aktivitám tíhnou přirozeně. Jak to tedy dělají?

  • Jsou v několika sportovních týmech.
  • Dělají dobrovolníky v různých lokálních organizacích, sami vymýšlejí zajímavé akce – třeba místní hudební festival nebo soutěž o nejpěknější předzahrádku.
  • Založí si vlastní sportovní nebo zájmovou skupinu. Co třeba pekařský nebo čtenářský kroužek?
  • Zapíšou se do místního ochotnického divadla, skupiny improvizace nebo na taneční kroužek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám