Hlavní obsah

Jak poznáte, že žijete se sériovým monogamistou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeskakují ze vztahu do vztahu, mají problém s nezávislostí, a především se nechtějí hluboce citově angažovat. Sérioví monogamisté jednoduše nedokážou být sami, a tak raději žijí s partnerkami, které dříve nebo později opustí. Častokrát bez rozloučení.

Foto: Profimedia.cz

Sérioví monogamisté mají raději řetězec několika dlouhodobých vztahů než jeden vztah na celý život

Článek

Když se řekne sériový monogamista, většina z nás si představí spíše sériového vraha, který s kudlou v ruce čeká, až usneme. Pravdou ale zůstává, že sériový monogamista se zprvu tváří nevinně. Zajímá se o vás, flirtuje a udělá všechno, co vám na očích vidí.

Zlom přijde v okamžiku, kdy vaše soužití označíte za oficiální. V ten moment má sériový monogamista takříkajíc „splněno“, neboť je konečně ve vytouženém vztahu.

„Pro sériové monogamisty je totiž typické, že se cítí nejpohodlněji ve vztazích. Jejich posedlost vztahy ale dospěla do takových rozměrů, že mezi jednotlivými vztahy nedělají nutné přestávky a s chutí skáčou ze vztahu do vztahu,“ vysvětluje psycholožka Vivian Dillerová a dodává, že tito lidé mají raději řetězec několika dlouhodobých vztahů než jeden vztah „na celý život“, do kterého by investovali veškerou svou energii.

Nepřirozenost monogamie aneb Proč mnohé vztahy nevydrží

Vztahy a sex

I proto je dobré, když si na sériové monogamisty budete dávat pozor. Jedině tak předejdete nepříjemnostem, a především zlomenému srdci.

A podle čeho poznáte, že chodíte se sériovým monogamistou?

1. Má za sebou výhradně dlouhodobé vztahy

Není nic špatného na tom, když člověk není přelétavý a dává přednost dlouhodobým vztahům. Pokud ale žijete se sériovým monogamistou, pak pravděpodobně zjistíte, že má za sebou výhradně vážné vztahy, které ale nikdy neskončily žádostí o ruku.

„Sériové monogamisty baví prohlubovat vztahy a sbližovat se s partnerem. Na druhou stranu se ale bojí závazků, protože závazky znamenají, že s daným partnerem musí zůstat do konce života,“ říká Dillerová pro Brides.

Samozřejmě i v tomto ohledu je důležité, abyste brala v potaz kontext daných vztahů. Pokud je váš partner mladý, pak je logické, že u předešlých vztahů k zásnubám nedošlo.

2. Chybí mu nezávislost

Podle odbornice na vztahy Harriet Pappenheimové je pro sériové monogamisty typické, že žijí ve spolubydlení nebo u rodičů.

„Jejich způsob života odpovídá době, kdy člověk studuje na vysoké škole,“ upozorňuje Pappenheimová a dodává, že sériový monogamista potřebuje k životu neustálou společnost, leckdy i finanční podporu rodičů, a především vědomí, že ho někdo ve volných chvílích zabaví. Tito lidé nedokážou převzít tíhu zodpovědnosti.

Pět klíčových témat, na kterých byste se s partnerem měli shodnout

Vztahy a sex

3. Vyhýbá se vaší rodině

I když sérioví monogamisté mají velmi silné rodinné vazby, o rodiče své partnerky nejeví zájem. V reálném životě to vypadá tak, že se sériový monogamista vyhýbá nedělním obědům u vašich rodičů, záměrně hledá důvody, proč nedorazit na vaše rodinné oslavy, a zásadně se vás neptá, jak se rodiče mají nebo co dělají.

Zajímavé je, že obdobně chladně se chová také k vašim předešlým vztahům. „Jakmile žijete s někým, kdo se nechce nic dozvědět o vaší partnerské minulosti, je to více než podezřelé. Partneři, kteří se nechtějí dozvědět, čím jste si prošla, pravděpodobně nepředpokládají, že jste jejich životní láska,“ říká Pappenheimová.

4. Nezajímá se o vaše názory

Přijde vám, že partner naprosto ignoruje všechno, co říkáte? Nezajímá se o vaše názory, postoje nebo hodnoty? A nikdy se vás nezeptá, jak jste se měla v práci? Bohužel, i tento nezájem ukazuje, že možná žijete po boku sériového monogamisty, který se o vaši osobu zajímá zcela povrchově a nepotřebuje znát vaši ryzí osobnost.

Vaše hodnoty jsou ale to, co vás dělá tím, kým jste. I proto je důležité, abyste si našla partnera, který se bude skutečně zajímat o to, co vás trápí nebo zajímá.

Nejčastější ukazatelé toho, že je váš vztah na pokraji vyhoření

Vztahy a sex

5. Chvilková vášeň

Pappenheimová s Dillerovou se shodují, že sériový monogamista má tendenci vnášet do vztahu intenzivní vášeň. „I když se zprvu může zdát, že jde o velmi svůdné a vášnivé chování, po čase zjistíte, že vášeň ze vztahu zmizela stejně rychle jako přišla,“ říkají odbornice.

Toto jednání pouze potvrzuje skutečnost, že sérioví monogamisté vnímají vztah epizodicky a nejsou připraveni do něho investovat skutečné emoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Existují dva styly chování, které jsou pro vztah toxické. Do první skupiny patří ty zřejmé, jako je lhaní, podvádění či chorobné žárlení. Do druhé skupiny...

Výběr článků

Načítám