Hlavní obsah

Nepřirozenost monogamie aneb Proč mnohé vztahy nevydrží

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převážná řada vztahů a následných manželství je založena na monogamním základu - tedy párovém vztahu jednoho muže s jednou ženou. Mnozí si také při vstupu do manželství myslí, že právě to jejich vydrží navždy. Rozvodové statistiky ale tvrdí něco jiného. A není se čemu divit. Podle odborníků není monogamie pro lidi přirozená.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Romantická literatura, filmy, kde se muž a žena berou a žijí spolu až do smrti, ale i klasická výchova v rodině nás už odmalička doslova vede k tomu, že monogamní vztah muže a ženy je tou jedinou správnou a běžnou cestou.

Vědci ale tak jednoznační ve svých tvrzeních nejsou. Monogamie podle nich není pro lidi tak normální, jak jsou mnozí přesvědčeni. Na vině jsou podle nich tři základní důvody.

1. Muži a ženy ztrácejí po čase zájem o sex 

Základním počátečním pojidlem vztahu dvou lidí bývá touha. Jak ale ukazují vědecké výzkumy, především ženy nejsou „nastaveny” udržet si dlouhodobě touhu v jednom vztahu.

Jeden z výzkumů ukázal, že hlavně ženy mají tendenci ve vztahu po čase přecházet z vášnivé lásky k lásce milosrdné, což po čase mění romantický vztah spíše v přátelství.

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

Vztahy a sex

„Lidské bytosti se obecně vyvíjejí proto, aby měly sexuální život, což zahrnuje vícečetné sexuální vztahy,” tvrdí pro server Yourtango vztahový expert Christopher Ryan.

I muži v dlouhodobějším vztahu podle odborníků „trpí”. Podle Ryana jsou totiž „evolučně vyvinuti tak, aby je sexuálně přitahovalo vše nové a postupně ztrácejí sexuální přitažlivost v aktuálním vztahu, pokud se v jejich okolí objeví cokoli nového”. Proto je u nich výraznější nezájem či doslova nechuť na sex v dlouhodobějších vztazích. Pokud ale potkají někoho nového, sexuální vzrušení se jim rychle navrací.

2. Monogamie ničí nejlepší sexuální roky žen 

Již mnoho dřívějších studií poukázalo na fakt, že zatímco muži dosahují sexuálního vrcholu okolo dvaceti let, ženy stejného „bodu” dosáhnou mezi třiceti až čtyřiceti roky věku.

Jak se s věkem proměňuje sexuální touha

Vztahy a sex

Jak ale vědci zjistili, ženy, které jsou v tomto věku v monogamním vztahu, obecně hlásí nízkou sexuální touhu. Přitom by si ale měly v daném období nejvíce užívat.

3. Přirozená vlastnost podvádět

Americká Národní vědecká nadace uvádí, že přirozeně monogamních mezi savci je pouhých 3-5 % jedinců. Všichni ostatní jsou od přírody „nastaveni” k tomu podvádět a mít více sexuálních partnerů.

Sexuální monogamie je podle vědců rovněž závislá na hormonech a receptorech produkovaných mozkem. A jelikož je mozek každého člověka odlišný, liší se i jeho vztah k monogamii.

Reklama

Související témata:

Související články

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Věrnost v partnerských svazcích, tedy k jednomu sexuálnímu partnerovi, nepatří k nejsilnějším vlastnostem člověka. Aby ne, když v něm není monogamie...

Výběr článků

Načítám