Hlavní obsah

Jak poznat, že jste našli svoji spřízněnou duši

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je milý, chytrý, hodný a má vás rád takovou, jaká jste. Je to ale skutečně ten pravý princ na bílém koni? Odborníci se shodli na sedmi bodech, podle kterých poznáte, že se skutečně může jednat o vaši životní lásku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Milujete společně strávený čas, ale i ten oddělený

Zejména v počáteční fázi zamilovanosti máme tendence s partnerem trávit každou minutu. Pokud se ale zamilovanost promění v opičí lásku, je to špatně. Lidé ve zdravých vztazích chápou, že společně strávený čas je důležitý, ale to neznamená, že nemohou mít své vlastní koníčky a přátele, kterým se budou věnovat o samotě. Pokud s tím máte vy nebo vaše druhá polovička problém, nejspíš se ve vztahu necítíte bezpečně.

2. Záleží vám na jeho názorech a naopak

Nezáleží na tom, jestli se jedná o názor na politiku, jablečný koláč nebo to, co máte na sobě. Pokud si svého partnera vážíte, tak by pro vás měl být důležitý i jeho názor navzdory tomu, že se může lišit od toho vašeho.

Pět nejčastějších chyb v ložnici a jak je řešit

Vztahy a sex

„Osoba, která poslouchá vaše názory a pocity, zajímá se a pamatuje si, co říkáte, je člověkem, se kterým můžete komunikovat a tím pádem strávit i život,” říká psychoterapeutka Tina Tessinaová pro Huffington Post.

3. Pocit známosti již od začátku

Koncept spřízněných duší zní na jednu stranu nerealisticky, ale přesto je na něm něco pravdy. „Lidé žijící v dlouhodobých vztazích často poznamenávají, že již od prvního setkání se cítili se svým partnerem dobře a měli pocit, že ho už dávno znají. Jeho doteky, vůně, způsob komunikace, ale i chuť vám mohou připadat důvěrně známé, a dokonce můžete prožít jakési déjà vu,” říká psycholožka Carrmen Herraová.

4. Zranitelnost

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik lidí zná vaše největší tajemství? Pokud mezi ně patří i váš partner, pak máte alespoň zčásti vyhráno. Partneři by totiž měli být našimi ochránci i důvěrníky, před kterými by nám nemělo dělat problém se otevřít a odhalit i naši zranitelnou stránku.

10 prvotních signálů, podle kterých poznáte, že vám vztah vydrží

Vztahy a sex

5. Dokážete si spolu užít i nudné věci

„Je velmi snadné se v první fázi vztahu oddat chemii. Co ale odlišuje vážný vztah od úletu, je to, jestli si spolu dokážete užít i běžné věci, jako jsou nákup potravin nebo praní prádla. To je skutečný test kompatibility,” říká odbornice na vztahy Alyssa Parková.

6. Hádáte se fér

Je naprostý nesmysl, že se lidé ve spokojených vztazích nehádají. Pravdou ale je, že to, jak se dokážete vyrovnat s vaším konfliktem, je stěžejní bod vašeho vztahu. Zapomeňte na urážky, výhrůžky a podkopávání nohou. Lidé, kteří se navzájem respektují, dokážou své problémy řešit férovým způsobem.

7. Jednoduchý vztah

Pokud svůj vztah často popisujete jako tvrdou práci, pak nastává problém. Vztah by měl být hladký a jednoduchý a teprve společně byste měli překonávat nejrůznější karamboly. „Když páry nazvou svůj vztah jako jednoduchý, pak vím, že je to ono. Toxické vztahy totiž mohou být vzrušující, plné vášně a je těžké je opustit, ale jen přátelský vztah plný lásky má šanci uspět,” říká terapeutka Laura Hecková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám