Hlavní obsah

Fáze lásky, kterým se nevyhne žádný pár

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že začátek vztahu je provázen bláznivou zamilovaností a poletujícími motýlky v podbřišku. Co nás ale čeká v momentě, kdy hormon lásky vyprchá? Párová terapeutka Linda Carrollová popsala pět fází lásky, které procházejí všemi vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy nejsou lineární, nýbrž cyklické, jednotlivé fáze lásky se tak opakují.

Článek

Filmy a romantické knížky naznačují, že po líbánkové fázi přijde drobná partnerská krize a neshody. A pokud partneři dokážou tyto problémy vyřešit, budou spolu žít šťastně až do smrti. Pravdou ale zůstává, že vztahy nejsou lineární, nýbrž cyklické.

Partneři, kteří dosáhnou poslední fáze vztahu, si rozhodně nemohou říct: „Uf, máme to za sebou!“ Naopak se musí připravit na to, že dříve nebo později se znovu dostanou do první či druhé fáze vztahu.

Tento model zvaný Love Cycles vychází ze zkušeností párové terapeutky Lindy Carrollové, která poslední tří desetiletí studovala páry ve všech fázích vztahu a identifikovala společné vzorce chování.

Vyhořelý vztah aneb Když žijete v něčem, co už dávno skončilo

Vztahy a sex

První fáze: Sloučení

Začátky vztahu jsou doprovázeny silnou zamilovaností, omámením i pocitem, že bez partnera nemůžeme žít. „Lidé v této fázi vztahu cítí, že našli svou dokonalou polovičku. Někoho, kdo je jim podobný a kdo je kompatibilní,“ říká Linda Carrollová.

V této fázi vztahu si také partneři nedokážou představit, že by se někdy pohádali, natož rozešli. Naopak, jde o fázi plnou společných aktivit, smíchu, radosti i objevování vzájemné intimity. Přesto je důležité vědět, že silné emoce často přehlušují racionální část našeho mozku.

Milostné bombardování – nenápadná manipulační technika, která vás může zničit

Vztahy a sex

„Výzkum nám skutečně říká, že první fáze je poznamenána biochemickými změnami v našem mozku, konkrétně koktejlem hormonů, které spouštějí a udržují stav zamilovanosti,“ tvrdí terapeutka a dodává, že mozkové zatmění může vést k závislosti na partnerovi, případně k přehlédnutí varovných signálů či ignorování vzájemné nekompatibility.

Podle terapeutky se vyplatí, když si tuto fázi budete naplno užívat. Přesto byste si měla uvědomit, že jste pod nadvládou hormonů, které silně ovlivňují váš úsudek a chování. Snažte se na nového partnera podívat kritickým okem a zjistěte, zda je doopravdy ten pravý.

Druhá fáze: Pochybnosti a popření

Ve druhé fázi sundáváme z očí růžové brýle a pomalu si začínáme všímat rozdílů, které jsou mezi námi a partnerem. „Probudila jste se z transu zamilovanosti a zjistila jste, že vás štvou vlastnosti, které jste dříve považovala za dokonalé. Není nic neobvyklého, když jeho spolehlivost začnete považovat za nudnou, dobrodružnou povahu za příliš riskantní a finanční gramotnost za lakotu,“ vysvětluje Carrollová pro MindBodyGreen.

Zůstaňte nohama na zemi a přijměte, že třecí plochy jsou nedílnou součástí každého vztahu. Stejně tak není nic zvláštního na tom, když se pocity lásky mísí s chvilkovým odcizením či podrážděním. „Nemá smysl očekávat, že partner bude přesně takový, jako jste vy,“ dodává terapeutka.

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Vztahy a sex

Pokud s partnerem procházíte druhou fází vztahu, pak je zásadní, abyste se naučila čelit konfliktům a problémům ve vztahu.

„Pamatujte, že drobné boje a hádky jsou normální součástí vztahu a rozhodně neukazují na to, že je váš vztah odkázán k zániku. Zároveň se ale musíte naučit identifikovat rozdíl mezi zdravými neshodami a nezdravými problémy,“ tvrdí terapeutka.

Třetí fáze: Deziluze

Pro tuto fázi je příznačné, že na povrch vyplouvají problémy, které partneři dlouho ukrývali pod koberec. Častokrát se také stává, že partneři hledají sebemenší záminku k hádce a následnému boji.

„Jiné páry se v průběhu této fáze od sebe tiše oddělují a čím dál tím méně energie investují do vztahu,“ upozorňuje odbornice.

Lidé od sexu příliš očekávají, nespokojenost tak u nich sílí

Vztahy a sex

Zvládnout tuto fázi vztahu není jednoduché, ale rozhodně to není nemožné. „Snažte se vyčistit vzduch a přestaňte se vyhýbat problémům. I když je v této fázi vztahu hodně negativní energie, měla byste stále svému partnerovi projevovat náklonnost,“ říká terapeutka.

Stejně tak se vyplatí, když se přestanete soustředit pouze na to špatné, co se ve vztahu děje. Jistě naleznete i mnoho krásných chvilek, díky kterým se vám opět rozbuší srdce láskou.

Čtvrtá fáze: Rozhodnutí

Podle Carrollové během čtvrté fáze dochází k lámání chleba. Právě v tento okamžik se totiž ukáže, zda váš vztah vydrží, nebo se s partnerem rozloučíte a necháte se zlákat myšlenkou na nový vztah s novým partnerem.

„V této fázi se rozhodujeme, jestli ze vztahu odejít, zůstat a nic nedělat, nebo zůstat, a následně pracovat na jeho nápravě,“ vysvětluje odbornice a dodává, že svým klientům radí, aby se rozhodli pro třetí možnost. Pokud totiž partneři doopravdy chtějí, dokážou se svým vztahem hotové zázraky.

Láska vs. chtíč: Zjistěte, co ve vašem vztahu převládá

Vztahy a sex

„Mnohokrát jsem byla svědkem toho, že se páry naučily efektivně komunikovat, a následně se roky nelibosti nebo odcizení lusknutím prstu vytratily,“ tvrdí terapeutka.

Pátá fáze: Láska z celého srdce

„Toto období považujeme za léto lásky, kdy partneři sklízejí odměnu za práci, kterou na vztahu odvedli. Lidé v páté fázi přijímají nedokonalosti partnera, a zároveň uznávají, že dokonalý vztah bez jediné chybičky je mýtus,“ dodává Carrollová.

Je dobré vědět, že také v této fázi se objevují drobné neshody, avšak partneři ovládají umění komunikace, a zároveň si naslouchají. Není nic výjimečného, když spolu partneři začnou znovu koketovat, pocítí vášeň a užívají si milování. Skoro to vypadá, že se o slovo znovu hlásí fáze sloučení.

Reklama

Související témata:

Související články

Když ve vztahu více dáváte, než dostáváte

Potkáváte se výhradně s partnerovými přáteli, víkendy trávíte u partnerových rodičů a volný čas trávíte aktivitou, kterou překvapivě nevybral nikdo jiný než...

Výběr článků

Načítám