Hlavní obsah

Eszterhas se kaje za propagaci kouření

Novinky, MAFS
LOS ANGELES

Joe Eszterhas, autor scénářů k filmu Základní instinkt či Flashdance, má rakovinu krku. Podstoupil již několik operací hrtanu a má problémy s mluvením. Rozhodl se proto zpytovat svědomí a vyznal se ze svých chyb. Přiznal, že v jeho filmech bylo kouření často zobrazováno jako něco, co je velmi in a sexy.

Článek

Tehdy si ještě myslel, že kouření je právem každého člověka, protikuřácké snahy vlády vnímal jako útok na svobodu jednotlivce a pasivní kouření bylo neexistujícím problémem. Jeho postoje se pochopitelně odrážely v jeho filmech. V posledním roce a půl poznal kouření i z opačné stránky, na oddělení pro péči o nemocné rakovinou. "Viděl jsem lidi, kteří mohli dýchat jen díky přístrojům. Slyšel jsem sám sebe strašně pískat a nemohl jsem popadnout dech. Proto jsem změnil svůj pohled na kouření. Jsem přesvědčen, že by mělo být stejně ilegální jako heroin."

Známý scenárista má jasno: "Moje ruce jsou od krve, stejně jako ruce Hollywoodu. Rakovina způsobila, že se pokusím ty své očistit. Nepřeji svůj osud nikomu, ale prosím, aby Hollywood přestal vnucovat kouření miliónům ostatních."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám