Hlavní obsah

Důvody, kvůli kterým se lidé rozcházejí i po mnohaletém soužití

Novinky, Bohumila Kunertová

Počátky vztahů obecně nebývají lehké. To, že jsou k sobě dva lidé přitahováni, automaticky neznamená, že spolu vydrží. Neplatí ani to, že pokud překročí nějakou délku vztahu, ten už jim vydrží navěky. Existují totiž důvody, kvůli kterým se rozpadají i mnohaleté vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Je jedno, jak dlouho ve vztahu jste. Vzájemné doteky a intimita by mu neměly nikdy chybět.

Článek

Jste s partnerem ve vztahu dlouhé roky a říkáte si, že takhle to už bude navždy. Ano, možná máte období, kdy ne všechno klape podle vašich představ, ale i tak stále věříte, že po letech společného soužití už nemůže existovat nic, kvůli čemu by vám hrozil rozchod. Dál od pravdy ale nemůžete být.

Je totiž poměrně jedno, jestli jste s partnerem pouhý rok, nebo třeba deset let, na vztahu se musí pracovat neustále, jinak hrozí nejen nebezpečná rutina, ale mohou se objevovat, případně prohlubovat, potíže, které nakonec vše ukončí. Na co si dát pozor?

Nevyřešené problémy 

V mnoha vztazích existují problémy, kvůli kterým se partneři hádají klidně i milionkrát, a stále nenacházejí shodu. I když má každý právo s druhým nesouhlasit, podobné trable nevěstí nic dobrého.

„Opakované boje, ve kterých nedosáhnete společného základu, podporují v dlouhodobém měřítku zakořeněné nepřátelství, které ve výsledku ničí existující lásku,” vysvětluje pro Woman's Day odbornice na vztahy Susan Winterová.

Chronický nezájem 

Jedním ze zabijáků letitých vztahů bývá i rutina. Každodenní problémy a zvyky mohou pár velmi snadno dostat do stavu, kdy ve vztahu začne chybět spontánnost a dobrodružství.

„Je velmi snadné přestat se snažit a brát partnera jako samozřejmost,” potvrzuje Winterová.

Jak zpestřit vztah a vyhnout se stereotypu

Vztahy a sex

Závislosti

Na podobě vztahu se mohou podepsat i mnohé závislosti. „Partneři, kteří se potýkají s různými závislostmi, vytvářejí ve vztahu chaotické a nestabilní prostředí. Jsou navíc emocionálně nepředvídatelní, protože se jejich život točí kolem stavů v rámci jejich závislosti,” vysvětluje Winterová.

„Pokud se k tomu přidá neochota se léčit, může to být dalším hřebíčkem do rakve upadajícího vztahu,” dodává.

Stále více žen umírá na předávkování kokainem

Zdraví

Důležité životní změny 

Za rozpadem dlouhodobého vztahu mohou stát i různé závažné životní změny (ztráta práce, úmrtí v rodině, nemoc), kvůli kterým dotyčný přehodnotí dosavadní život a dojde k závěru, že už nepotřebuje to, co pro něj bylo dosud potřebné.

„Najednou mohou lidé zjistit, že chtějí od života něco jiného než partner. Že chtějí své zbývající dny naplnit něčím smysluplným,” popisuje klinická psycholožka a autorka několika knih Andrea Boniorová.

Zrady

Nehledě na to, jak dlouho jste s partnerem ve vztahu, pokud udělá něco, kvůli čemu se budete cítit zrazena, může to vztahem dost otřást. „Nemusí jít jen o nevěru, ale třeba i finanční potíže,” dodává Boniorová důvody, které mohou zmařit vztah i po desítkách společných let.

Dvanáct příznaků nevěry, které lidé nevědomě přehlížejí

Vztahy a sex

Nedostatek fyzické blízkosti či intimity

Vzájemná blízkost a intimita jsou nedílnou součástí vztahů, a rozhodně tím není míněn jen sex.

„Jsou to především malé okamžiky, kdy se políbíte na rozloučenou před odchodem do práce, držíte se za ruce nebo se mazlíte na gauči,” vysvětluje terapeutka Lauren Cooková.

„Když na sebe dva lidé fyzicky nepůsobí, je snadné mít pocit, že jsou spíš spolubydlící než manželé,” uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám