Hlavní obsah

Co dělat, když ve vztahu vládne nuda

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je plíživá, tichá a zásadně neškodí, přesto může člověka pěkně otrávit a zkazit mu náladu. Řeč je o nudě, která čas od času zavítá do každého vztahu. Pokud máte pocit, že se svým partnerem zažíváte nudné dny, pak nepropadejte panice. Naštěstí existuje několik způsobů, jak s nudou zatočit a vztahu dodat potřebnou šťávu.

Foto: Profimedia.cz

Nuda čas od času zavítá do každého vztahu.

Článek

Podle odborníků na vztahy existuje mnoho možností, jak bojovat proti každodenní nudě, která trápí obzvláště dlouhodobé vztahy. Pokud cítíte, že rutina vyčerpává nejen vás, ale také váš vztah, rozhodně proti nudě vytaste zbraně.

Na druhou stranu je důležité poznamenat, že ani spokojenému vztahu neuškodí, když do něj vnesete nečekané impulzy. Nové koníčky i sbližující aktivity váš vztah utuží a dodají mu nový rozměr.

Sedm způsobů, jak druhé nenudit

Vztahy a sex

1. Buďte zvídavá

Máte pocit, že partnera znáte jako své boty? Omyl, i po deseti letech společného soužití existují věci, které s vámi partner doposud nesdílel. A je jedno, jestli jde o jeho historky z dětského tábora nebo momentální náplň jeho práce. Snažte se neusnout na vavřínech, a neustále se partnera ptejte na věci, které vás zajímají.

„Nuda ve vztahu začíná v momentě, kdy člověk přestane být zvídavý,“ tvrdí vztahová koučka Mellisa Wesnerová.

Pomocnou ruku vám můžou nabídnout také tzv. vztahové kartičky, které fungují na principu hry. Na kartičkách jsou napsané otázky, které si mezi sebou partneři zodpovídají. Pokud tedy nevíte, jak otevřít nové téma, pak sáhněte právě po této jednoduché pomůcce.

„Jedná se o skvělý nástroj, který můžete s partnerem využít při dlouhé cestě autem nebo volném pátečním večeru,“ dodává na konto vztahových kartiček Wesnerová.

2. Na co se společně těšíte?

Práce, péče o rodinu, úklid domácnosti a spánek. Pokud se vaše denní náplň scvrkla do těchto čtyř aktivit, pak asi tušíte, že se nejedná o ideální stav. Zkuste do partnerského života implementovat plány a cíle, na které se společně budete těšit.

„Stejně jako zaměstnanci potřebují povýšení, aby měli hezký pocit z dobře odvedené práce, potřebují i páry nové výzvy a cíle, které okoření jejich vztah,“ říká pro Bustle expertka na vztahy Kali Rogersová.

3. Smějte se

Dny se táhnou, minuty neutíkají a vy propadáte panice, že žijete po boku nesprávného muže? Nechte trudomyslnost stranou a raději zavzpomínejte na okamžiky, kdy jste se cítila šťastná a milovaná. Možná sama zjistíte, že šlo o chvíle plné smíchu, dobré nálady a vtipů. Nalaďte se na svého partnera a opět se přeneste do těchto bezstarostných okamžiků. Uvidíte, že to není žádná věda.

„Navzájem se rozesmějte, myslete na věci, které jsou zábavné, sejděte se s přáteli nebo udělejte něco neobvyklého,“ radí psychoterapeutka Tina Tessinová a dodává, že byste s partnerem měli pracovat na tom, abyste byli zaneprázdněni smíchem.

Náznaky, že váš milostný život potřebuje vzpruhu

Vztahy a sex

4. Každý den něco nového

Jak už bylo řečeno, život dospělého člověka je protkán každodenními povinnostmi, které zabírají poměrně velkou část dne. Pokud ale chcete s nudou doopravdy bojovat, pak je důležité zjistit, jaké aktivity můžete pro jednou vypustit.

„Namísto vaření večeře si jídlo objednejte, a udělejte si s partnerem hezký večer,“ navrhuje jednu z možností sexuoložka Danielle Sepulveresová.

Seznam aktivit je ale nekonečný, a tak záleží jenom na vás, jakou aktivitu ze svého seznamu povinností pro jeden den vynecháte. „Ať už uděláte cokoliv, zjistíte, že právě tato věc vás vytrhla z rutiny a rozradostnila váš den,“ dodává Sepulveresová.

5. Vykročte z komfortní zóny

„Není jednoduché to udělat, avšak vykročení z komfortní zóny je jeden ze způsobů, jak do vašeho vztahu přidat více vzrušení,“ tvrdí psychoterapeutka Karra Lissyová.

Nemusíte nutně skákat bungee jumping, bohatě postačí, když s partnerem uděláte něco, co byste za normálních okolností neudělali. Co takhle po skončení koronakrize vyrazit společně na fotbal? A následně si vyjít do divadla, kam za normálních okolností chodíte s kamarádkou? Uvidíte, že tyto drobné změny dokážou s vaším vztahem hotové zázraky.

Když se ženy v posteli nudí

Vztahy a sex

6. Vzpomínejte na vaše začátky

Začátky vztahu jsou krásné a plné společných aktivit, během kterých se s novým partnerem poznáváte. „Vraťte se k činnostem, které jste s partnerem dělali na začátku vztahu,“ říká expertka na vztahy Melinda Carverová.

Pokud jste během prvního měsíce hráli deskové hry, společně připravovali domácí sushi nebo běhali, pak tyto aktivity znovu vykonávejte. Možná vás překvapí, jak účinný tento krok je.

Reklama

Související témata:

Související články

Důvody, proč partner ztrácí chuť na sex

Všimla jste si, že v posledních týden či měsících nejeví váš partner zájem o sex? Pak pravděpodobně cítíte mix frustrace, strachu a nejistoty. Není divu, vždyť...

Výběr článků

Načítám