Hlavní obsah

Jeden z nejdůležitějších předpokladů pro kvalitní dlouholetý vztah

Novinky, Linda Humlová

Ačkoliv se většina odborníků na vztahy shoduje, že univerzální návod na šťastnou lásku není, existuje předpoklad, bez kterého většina dlouhodobých manželství nemůže zdárně fungovat.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství je pro vztah důležité.

Článek

Přední odborník na vztahy John Gottman stanovil na základě mnohaletých výzkumů hlavní předpoklad pro dlouholetý a spokojený vztah. Podle něj je nejzásadnějším kritériem pro šťastné soužití vzájemné přátelství mezi oběma partnery.

Přátelství mezi partnery se totiž váže k přidruženým aktivitám, které drží vztah v harmonii. Partneři, kteří jsou pro sebe i přáteli, si totiž umí spolu povídat, jsou k sobě navzájem laskaví, podporují se a pomáhají si.

Osm malých pozorností, které upevní váš vztah

Vztahy a sex

I na přátelství se ale musí pracovat, aby vzkvétalo. Naučte se proto odsouvat druhotné aktivity, jako je například umývání nádobí nebo luxování, na druhou kolej a místo toho se věnujte jeden druhému. Zkuste se oprostit od stresu, povinností i práce, vypněte telefony a vydejte se na dobrodružství.

Může se jednat o výlet do dříve neobjeveného města, procházku v parku nebo třeba hlubokou konverzaci nad sklenicí vína. Záleží jen na vás, jakou aktivitu zvolíte, důležité je jen to, abyste si společný čas užili a utužili tak svůj vztah.

Reklama

Související články

Podle čeho si dnešní muži vybírají ženy

Pokud byste před deseti lety položili mužům otázku ohledně jejich oblíbeného vzhledového typu ženy, nejčastěji by vám odpověděli, že přednost dávají ženám buď...

Jak přežít single Vánoce

Také se vám při představě letošních Vánoc vybaví scény z filmu Deník Bridget Jonesové? Letošní rok byl na možnosti seznámení velmi skoupý. Mnoho vztahů navíc...

Výběr článků

Načítám