Hlavní obsah

Co dělat, když vám partner připomíná rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás během dospívání přísahala, že v dospělosti se za žádných okolností nebudeme chovat jako naši rodiče. Jenže, co když určité rysy svých rodičů začínáme vnímat u partnera? Co v takovou chvíli dělat radí psycholožka Karin Abrillová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možná vaše drahá polovička říká fráze, které už dávno znáte od své matky. Možná má tendenci při hádce rychle „vybuchnout“ jako váš táta. A tak si jednoho krásného dne uvědomíte, že partner sdílí s vašimi rodiči klíčové vlastnosti.

Podle psycholožky Karin Abrillové je běžné, že si lidé vybírají partnery, kteří jsou „mladší“ verzí jejich rodičů.

Pokud se svými rodiči máte dobré vztahy, pak vás zřejmě určitá podobnost mezi nimi a partnerem nevyvede z míry. Problém přichází ve chvíli, kdy rodinné vztahy nejsou idylické. V takový moment vás zřejmě vyděsí, že obdobné potíže budete řešit nejen s rodiči, ale dříve nebo později také s partnerem.

Proč si vybíráme partnery, kteří jsou podobní rodičům?

Jak už bylo zmíněno, nejste prvním ani posledním člověkem, jehož partner má velmi podobné vlastnosti jako jeden z rodičů.

„Žít s někým, kdo sdílí klíčové vlastnosti vašeho rodiče, může dodávat pocit bezpečí,“ vysvětluje jednu z možných příčin klinický psycholog John Mayer.

Jak se v dospělosti vypořádat s toxickými rodiči

Vztahy a sex

Pokud s rodiči máte dlouhodobé problémy, pak je možné, že jste si podvědomě vybrala partnera, prostřednictvím kterého tyto problémy chcete vyřešit.

„Existuje psychologický fenomén zvaný rekapitulace původní rodiny. Ve zkratce ho můžeme vysvětlit tak, že se v dospělosti snažíme napravit to, co se v dětství nepovedlo,“ říká psycholožka Abrillová.

Je špatně, když partner připomíná rodiče?

„Pokud se svými rodiči máte zdravý vztah, pak může být prospěšné žít s někým, kdo vám je připomíná,“ říká psycholožka Ramani Durvasulová pro Well and Good a dodává, že vás zřejmě přitahují zdravé vlastnosti, ke kterým patří respekt, laskavost a přívětivost.

Jakmile ale váš vztah s rodiči není ideální, pak si na vzniklou situaci dejte pozor.

„Možná vám na rodičích něco vadí, a tak chcete tyto negativní vlastnosti ‚opravit‘ alespoň na někom jiném. Pamatujte ale na to, že jakmile něčí vlastnosti změníte, pak se rázem promění celá dynamika vztahu,“ varuje psycholožka Abrillová. Ani psycholožka Ramani Durvasulová nefandí podobným vztahům.

Šest typů partnerských vztahů a jejich vliv na náš život

Vztahy a sex

„Pokud je váš vztah s rodiči na bodu mrazu a začnete žít s partnerem, který vám rodiče připomíná, pak se vystavujete riziku, že váš romantický vztah bude obdobným způsobem nezdravý,“ varuje psycholožka.

Čas myslet na budoucnost

Uvědomila jste si, že vám partner připomíná vašeho bezvadného tátu? Skvělé! Zdá se, že se můžete těšit na život plný pohodového a bezproblémového partnerského soužití.

Pokud si ale nejste jistá, zda chcete, aby partner připomínal vašeho otce, pak psycholog Mayer doporučuje zvážit, jak dané podobnosti ovlivní vaši budoucnost.

„Za každých okolností myslete na budoucnost! Nebudou vás tyto společné vlastnosti jednou trápit? Přidají vám něco pozitivního do života? Zkuste si odpovědět na tyto otázky, protože většina lidí zapomíná hodnotit to, co jim vztah přináší,“ míní psycholog. Karin Abrillová zároveň navrhuje, abyste si promyslela, proč ve vztahu s dotyčným člověkem jste.

„Zamyslete se nad tím, zda v daném partnerském vztahu nejste s dotyčným jenom proto, že potřebujete vyléčit rány z dětství nebo dospívání,“ zdůrazňuje.

V případě, že jste z celé situace zmatená a nevíte si rady, pak neváhejte a obraťte se na odborníka. Zkušený psycholog nebo psychoterapeut vám s utříděním myšlenek jistě pomůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám