Hlavní obsah

Chřipku nesmíme podceňovat

Novinky, (ja)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipka je zdánlivě lehké onemocnění, ale pokud mu nevěnujeme dostatečnou pozornost a neležíme v posteli, prokážeme svému zdraví medvědí službu. Když ještě budeme chodit do práce, pak kromě toho, že ohrozíme vlastní zdraví, nakazíme i mnoho dalších lidí.

Foto: Aleš Plevka

Kyslík v kombinaci s moukou hořel vskutku báječně

Článek

V každém okrese a kraji naší republiky sledují vývoj chřipky pracovníci hygienických stanic. Kromě nich je do této činnosti zapojen i Státní zdravotní ústav, který spolupracuje nejen s okolními státy, ale také s chřipkovým centrem při Světové zdravotnické organizaci. Ta samozřejmě sleduje jednak typ viru a také to, zda epidemie nepřerůstá v pandemii (epidemie obrovského rozsahu).

U nás byl izolován chřipkový virus typu A i B, proti kterému byla naše populace očkována. Může se však stát, že lidé, kteří se očkovat nenechali, mohou mít závažnější průběh onemocnění. Odborníci se domnívají, že počet nemocných bude zřejmě i v tomto týdnu stoupat.

Příčinou je virus

Často se stává, že pacienti vyžadují po svém ošetřujícím lékaři, aby jim předepsal antibiotika. Probíhá-li ale onemocnění bez komplikací, nemá jejich užívání žádný smysl, protože antibiotika léčí jen bakteriální choroby. V případě, že by na tom pacient trval, může si dokonce vypěstovat resistenci (odolnost), a pokud by je později potřeboval, už nebudou fungovat. Lékař je má předpisovat až tehdy, když je pacient ohrožen komplikacemi.

Posteli se nevyhneme

Každý, kdo chřipkou onemocní, by měl zůstat v posteli, potit se, pít dostatek tekutin a konzumovat více vitamínů. Doporučuje se užívat léky na snížení teploty, třeba acylpyrin, paralen apod. Trvá-li horečka déle než dva tři dny, je nezbytné poradit se o další léčbě s lékařem.

U starých lidí, chronicky nemocných a malých dětí to však neplatí. Ti by měli lékaře navštívit již při prvních potížích.

Prevencí choroby je pouze včasné očkování a na to je v případě chřipkové epidemie již pozdě. Jediné, co můžeme pro sebe udělat, je konzumovat dostatek vitamínů, dodržovat správnou životosprávu a vyhýbat se styku s nemocnými.

Pacienti by se ale měli chovat ohleduplně. Neměli by chodit do práce a navštěvovat místa, kde se shromažďuje více lidí - kina, divadla a pokud možno vyhýbat se i jízdě hromadnou dopravou.

Reklama

Související témata:

Související články

Gen nesmrtelnosti není

Co je pravdy na genech nesmrtelnosti, mládí, homosexuality, agresivity, obezity a podobně? Podle profesora Václava Pačese, ředitele Ústavu molekulární genetiky...

Aby nám i v nemoci chutnalo

Každý z nás se může dostat do situace, kdy musí podstoupit operační výkon a následnou hospitalizaci v nějakém zdravotnickém zařízení. Může to být i zákrok...

Výběr článků

Načítám