Hlavní obsah

Aby nám i v nemoci chutnalo

Novinky, Tamara Starnovská

Každý z nás se může dostat do situace, kdy musí podstoupit operační výkon a následnou hospitalizaci v nějakém zdravotnickém zařízení. Může to být i zákrok menšího rozsahu a důležitosti.

Foto: Mirek Vránek

Dívky odzbrojují úsměvem

Článek

Ať již se jedná o předem plánovaný pobyt (na objednávku), nebo o akutní příjem, je třeba si uvědomit, že stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale promyšlenou výživou, která je neoddělitelnou součástí léčby. Příslušný druh stravování - dietu - ordinuje ošetřující lékař a sestavuje dietní sestra. Ti s námi také proberou naše připomínky a dotazy. Dietní sestra je tím správným člověkem, který nám poradí, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Před operací kvalitní jídelníček

Jedná-li se o plánovaný výkon, je velmi důležité, aby v bezprostředně předcházejícím období byla výživa kvalitní. To znamená se zvýšeným množstvím energie, bílkovin a vitamínů. Tím usnadníme rychlejší a bezproblémové hojení.

Stejně tak i po návratu z nemocnice je důležité co nejrychlejší doplnění plnohodnotné výživy. Je také výhodné použít nutriční doplňky. Podle konkrétních možností a hlavně po konzultaci s dietní sestrou lze upravit běžnou stravu do takové podoby, která umožní postupný přechod k obvyklému jídelníčku.

Například po stomatologickém zákroku nejde obvykle dobře kousat, a tak je nezbytné jíst tekutou nebo kašovitou stravu. I v té však může být zajištěn dostatečný přísun bílkovin i vitamínů.

Hubnutí není na místě

Před pobytem v nemocnici se nedoporučuje začít hubnout. Pokud se připravujeme na operaci a redukujeme hmotnost, je třeba 3 až 4 týdny před operací hubnutí ukončit a stravovat se plnohodnotně.

Je také velmi důležité, abychom při přijetí informovali lékaře a dietní sestru o tom, že naše výživa v době před hospitalizací nebyla dostatečná, ať už úmyslně (při hubnutí), či neúmyslně (pro zdravotní potíže, nevolnost, bolesti). Informujte i o změně hmotnosti během posledních 6 měsíců. Dietní sestru je třeba také předem upozornit, že některé pokrmy nesnášíme nebo že se stravujeme méně obvyklým způsobem.

Laskominy raději vynecháme

Když chceme pacientovi v nemocnici udělat radost něčím dobrým na zub, je lepší se nejprve zeptat dietní sestry nebo ošetřujícího personálu. Roli totiž hraje nejen dietní omezení, ale i vzájemná vazba jídla s podávanými léky či plánovanými zákroky. Množství potravin v žádném případě nepřeháníme.

V některých situacích můžeme výrazně pomoci ke zlepšení stavu nemocného, pokud mu třeba po dohodě s personálem připravíme oblíbenou rodinnou specialitu, která povzbudí chuť k jídlu. Vyplatí se konzultovat s dietní sestrou nejen složení pokrmu, ale i jeho přípravu a přepravu. Záleží totiž nejen na surovinách, ale i na hygienicky i nutričně bezpečné přípravě a převezení jídla.

Dieta může být chutná a pestrá

Před propuštěním z nemocnice požádáme dietní sestru o telefon pro případ, že budeme chtít probrat některé nejasnosti. Je samozřejmé, že před jakoukoliv změnou diety či stravovacího režimu se předem poradíme. Kromě toho se vyplatí požádat sestru o nějaký leták či brožuru, kde najdeme další podrobnosti. Konkrétní rady a doporučení si raději poznamenáme.

Již dávno neplatí, že dieta znamená nechutné, vařené a jednotvárné jídlo. Záleží jen na nás, zda použijeme informace, které nám umožní plnohodnotné a chutné stravování i při zdravotních omezeních.

(Autorka je vrchní dietní sestra)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám