Hlavní obsah

Chcete se vrátit k bývalému partnerovi? Pět znamení, že je to dobrý nápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Přesto možná patříte k ženám, které ke svému bývalému partnerovi stále cítí náklonnost. Manželská terapeutka Annie Armstrong Miyaová proto předkládá pět pozitivních signálů, které naznačují, že byste vztahu s expartnerem měla dát druhou šanci.

Foto: Profimedia.cz

Někdy stojí za to dát partnerovi ještě jednu šanci.

Článek

Vztahy se rozpadají z mnoha důvodů. Někdy je příčinou nevěra, toxické chování partnera nebo třeba nesoulad životních hodnot, jindy se partneři vzájemně odcizí a nedokážou se naladit na stejnou vlnu.

Najdou se ale také případy, kdy vztah skončil kvůli malichernostem, které si už sotva vybavíte. A právě v takovou chvíli má smysl, abyste nad vztahem přemýšlely a možná mu daly i druhou šanci. Samozřejmě pouze v případě, že bývalý partner k vám také cítí náklonnost a stojí o „slepení“ vztahu.

Podle manželské terapeutky Annie Armstrong Miyaové existuje nejméně pět tzv. zelených vlajek, které naznačují, že byste do zmiňované stejné řeky měla vkročit!

1. Špatné načasování vztahu

Zamilovala jste se do bývalého partnera ve chvíli, kdy dostal pracovní nabídku v zahraničí? Nebo vaše srdce tlouklo pro člověka, který zrovna řešil nestandardní životní situaci a nedokázal si najít dostatek času a energie pro budování romantického vztahu? Zdá se, že váš vztah byl „pouze“ špatně načasován.

Přátelit se s expartnery lze, ale ne vždy je to dobrý nápad

Vztahy a sex

„Pokud se logistické či emocionální okolnosti, které vedly k zániku vztahu, změnily, je to zelená vlajka pro návrat k vašemu bývalému partnerovi,“ říká Miyaová pro Well and Good.

2. Změna hodnot

Každý z nás se v průběhu let mění. A spolu s námi se mění také hodnoty, které zastáváme. Není nic výjimečného, když partner, který před pěti lety nechtěl o dětech ani slyšet, aktuálně touží po velké rodině, domečku na předměstí a smečce psů.

„Jakmile zjistíte, že s bývalým partnerem už máte podobné hodnoty a názory, a to především v oblasti monogamie, pohledu na rodinu, financí či místa pro život, pak jde o dobré znamení,“ tvrdí manželská terapeutka.

3. Znovuzískaná důvěra

Důvěra hraje ve vztahu významnou roli. Většina lidí to bohužel zjistí až v momentě, kdy je důvěra narušena. Ať už vám bývalý partner lhal do očí, nebo skrýval závažné problémy, je jasné, že chvilku potrvá, než se důvěra mezi vámi opět obnoví.

„Radím, abyste zkusila prozkoumat svou duši a sama sobě položila otázku, zda dokážete této osobě opět věřit,“ míní manželská terapeutka Miyaová.

Stejně tak je důležité, aby protějšek vyjádřil upřímnou omluvu a pochopil, že určitý čas potrvá, než k obnovení důvěry dojde.

Proč nemůžete přestat myslet na svého bývalého partnera

Vztahy a sex

4. Nechcete ho změnit

Možná si říkáte, že kdyby váš bývalý partner zapracoval na svém chování, zlepšil komunikaci a více vám naslouchal, pak by bez okolků aspiroval na partnera snů. Jak už ale bylo řečeno, v průběhu času se mohou měnit naše hodnoty a životní postoje, avšak vlastnosti a charakter jenom stěží změníme.

„Dokážete milovat tohoto člověka takového, jaký je právě v tuto chvíli? Jste schopna přijmout jeho nedostatky? Je pro vás snadné si představit, že s tímto mužem strávíte zbytek svého života?“ nabízí otázky Annie Armstrong Miyaová.

Po jejich zodpovězení jistě zjistíte, zda si vztah zaslouží pokračování.

5. Vnější stresor pominul

Pokud jste se s partnerem rozešli v době, kdy jeden z vás procházel těžkým životním obdobím, například ztrátou blízkého člověka nebo nadměrným stresem v práci, pak váš vztah pravděpodobně zkrachoval kvůli silnému náporu stresu či smutku. Zavzpomínejte, zda jste si v danou chvíli doopravdy byli oporou.

„Pokud vám způsob, jakým se partner k problému stavěl, nevyhovoval, pak si zkuste o jeho chování a komunikaci promluvit. Jedině tak budete mít jistotu, že budoucí krizové situace už společně zvládnete,“ dodává manželská terapeutka.

Reklama

Výběr článků

Načítám