Hlavní obsah

Největší zabiják spánku a sexu? Špatný šéf

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít dobrého šéfa je základ pro spokojenost v zaměstnání, ale i v osobním životě. Emoce ze zaměstnání si totiž lidé nosí s sebou domů. A partner velmi snadno pozná, zda jsou pozitivního či negativního rázu. Jedná-li se dlouhodobě o stresující záležitost, může se to odrazit i na sexuálním životě či zdravotním stavu podřízeného.

Foto: Profimedia.cz

Lidé mnohem hůře snášejí neetické jednání, než přísnost a důslednost.

Článek

Od šéfů lidé vyžadují především etické jednání, férovost, motivaci, poctivost a dnes leckdy podceňovanou profesionalitu. Za ideál je pak považován lidský šéf, který dokáže i pochválit a za svou firmu se prát. Naopak nejhůře hodnocenými vlastnostmi šéfů jsou lhaní, manipulace, podvádění a ponižování. Neetické jednání tak lidé mnohem hůře snášejí než přísnost a důslednost.

Podle výzkumu společnosti McGuffin s.r.o., který byl vypracovaný pro značku Milka, se ukázalo, že 68 % zaměstnanců se pravidelně u svých nadřízených potýká s projevy drsného chování, 48 % výrazně drsného jednání a 78 % z nich si pak jeho následky nosí s sebou domů.

„Silné emoce a stres mají určitou setrvačnost a jen málokdo umí takzvaně ´vypnout´ a nenosit si je s sebou domů. Každodenní život pak kvůli tomu může znepříjemnit například migréna, žaludeční potíže, bolesti kloubů a jiné zdravotní potíže,“ vysvětluje  Filip Lepier, ředitel společnosti McGuffin.

Zaměstnanci, kteří jsou vedeni drsným způsobem, se cítí o 18 % méně atraktivní pro své okolí a téměř polovina z nich uvažuje o změně zaměstnání. Takoví pracující nemohou na útlak v práci zapomenout ani v posteli a poruchy spánku jsou pro ně standardem. Dokonce mají v porovnání se zaměstnanci jemných šéfů o 12 % menší chuť na sex.

Kromě ruinování osobního života svých pracovníků šéfové drsňáci přicházejí o loajalitu svých podřízených s firmou, což přináší řadu interních problémů.

Ženy ve vedoucích pozicích jsou vnímány hůře

Šéfům ženám jsou častěji než mužům přičítány drsné vlastnosti související s emocionální nestabilitou.

„Rovnítko mezi slovy žena a hysterka tak nabírá nepříjemných rozměrů,“ dodává Filip Lepier.

V úvahu je ale nutné brát, že ne všichni nadřízení jsou hodnoceni spravedlivě. Problém bývá i na straně podřízených.

Zajímavé je, že čím vzdělanější zaměstnanec je, tím pozitivněji hodnotí své nadřízené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám