Hlavní obsah

K provalení nevěry dochází nejčastěji o dovolené

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý se těší na dovolenou, ale ne všichni se z ní vracejí naprosto šťastní a odpočatí. Bohužel právě o dovolených, kdy jsou partneři nejvíce spolu, vyplouvají na povrch věci, které v průběhu roku zůstávají naprosto skryty, a to včetně nevěry. Což dokládají statistiky odborníků, podle nichž řeší právě po dovolených nejvíce takových případů. Nevěra se tak často provalí nápadným chováním anebo odloženým mobilem či rozepsaným e-mailem v počítači.

Foto: Profimedia.cz

V bezprostředním okamžiku odhalení nevěry nastává silný emoční šok.

Článek

Místo letních radovánek tak mnoho lidí právě v tento čas navštěvuje odborníky s prosbou o rady, jelikož prvopočáteční šok velmi záhy vystřídá zoufalství a bezmoc, tedy stavy, které se často neobejdou bez pomoci druhých.

„V bezprostředním okamžiku odhalení nevěry nastává silný emoční šok. V člověku se mísí pocity bolesti, nepochopení, obrovské křivdy, ale i vlastní viny a vzteku. V ten čas je lepší nesnažit se vše vyřešit, ale raději odejít někam, kde lze pustit emoce. Pokud to situace dovoluje, je dobré i zavolat někomu blízkému a požádat ho o pomoc,” doporučuje koučka Lenka Černá ze ŠkolyProŽeny.cz.

Za nevěru mohou oba partneři

Její slova potvrzuje i koučka Kateřina Matláková z Pure clinic: „Obvinění druhého vám k úlevě od bolesti beztak nepomůže – naopak – jen může způsobit zacyklení ve vzájemných výčitkách. Budete-li chtít do budoucna nevěru s partnerem řešit a třeba vztah zachránit, nejednejte v těch nejsilnějších bolestivých emocích. Mají spíš destruktivní sílu.”

Až když emoce alespoň částečně opadnou, přichází čas vyslechnout si protějšek. „Chtějte vědět, o jakou známost se jedná, zda je to něco vážného a hlavně zda s celou situací chce protějšek něco dělat. I když se vám nemusí podařit dát celé situaci nějaké řešení, snažte se udělat alespoň částečný závěr nad celou situací,” radí Lenka Černá a dodává: ”Domluvte se, jak nyní na dovolené budete fungovat, a pokud máte možnost návratu, můžete zvážit i tuto variantu. Důležité je, abyste se po dobu dovolené 'neutrápili k smrti'. Pokud na dovolené zůstanete, určitě se domluvte na tom, že celou situaci budete řešit po návratu.“

Zbytek dovolené by měl pak podvedený využít sám pro sebe, izolovat se od druhého a dát si čas na přemýšlení. Nevěra nevzniká ze dne na den a má vždy své příčiny. Mohou za ni oba dva partneři, protože pravděpodobně ve vztahu něco zanedbali.

„Seberte tedy všechny síly a využijte volného času pro analýzu sebe ve vztahu. Nebojte se ze sebe pouštět emoce tam, kde je to možné. A i když je to těžké, berte vaši situaci jako určitou lekci nebo životní výzvu, kterou můžete překonat. Vy sami anebo společně s partnery,” dodává Lenka Černá.

Jak po dovolené?

Na čas se raději uchylte k přátelům, rodičům, sestře či bratrovi. Naleznete u nich útočiště, vypovídáte se a vyvztekáte se z nejhoršího.

„Zpočátku budete mít tendenci situaci probírat pořád dokola a hledat odpovědi na své otázky, a je to tak v pořádku. Nezůstávejte v tom však příliš dlouho. Jakmile odejdou nejsilnější a nejbolestivější emoce, zkuste si udělat rekapitulaci vztahu. Na to si dejte čas a už to nerozebírejte s kamarády ani rodinou. Nereagujte na naléhání partnera,“ doporučuje Kateřina Matláková.

Jejich názor vás v této chvíli může zmást. Potřebujete totiž objevit své skutečné já a pocity, jak jste se ve vztahu chovali vy a jak partner.

„Najděte odvahu podívat se pod pokličku celé situace, poctivě přiznejte, co se vám nepovedlo. Zbytečně však na sebe neberte více zodpovědnosti, než je zdrávo. Z rekapitulace udělejte závěr, a budete-li to tak cítit, pobavte se o tom s partnerem. Jste ochotní něco změnit a stejně tak partner? Jste ochotni odpustit?” uzavírá téma koučka.

Reklama

Související články

Emocionální nevěra je neustále na vzestupu

Vztah bez sexu může být stejně intenzivní jako ten sexuální. Proto i nevinný flirt může mít pro vztah katastrofální důsledky. Podle doktorky Shirley Glassové...

Výběr článků

Načítám