Hlavní obsah

K provalení nevěry dochází nejčastěji o dovolené

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý se těší na dovolenou, ale ne všichni se z ní vracejí naprosto šťastní a odpočatí. Bohužel právě o dovolených, kdy jsou partneři nejvíce spolu, vyplouvají na povrch věci, které v průběhu roku zůstávají naprosto skryty, a to včetně nevěry. Což dokládají statistiky odborníků, podle nichž řeší právě po dovolených nejvíce takových případů. Nevěra se tak často provalí nápadným chováním anebo odloženým mobilem či rozepsaným e-mailem v počítači.

Foto: Profimedia.cz

V bezprostředním okamžiku odhalení nevěry nastává silný emoční šok.

Článek

Místo letních radovánek tak mnoho lidí právě v tento čas navštěvuje odborníky s prosbou o rady, jelikož prvopočáteční šok velmi záhy vystřídá zoufalství a bezmoc, tedy stavy, které se často neobejdou bez pomoci druhých.

„V bezprostředním okamžiku odhalení nevěry nastává silný emoční šok. V člověku se mísí pocity bolesti, nepochopení, obrovské křivdy, ale i vlastní viny a vzteku. V ten čas je lepší nesnažit se vše vyřešit, ale raději odejít někam, kde lze pustit emoce. Pokud to situace dovoluje, je dobré i zavolat někomu blízkému a požádat ho o pomoc,” doporučuje koučka Lenka Černá ze ŠkolyProŽeny.cz.

Za nevěru mohou oba partneři

Její slova potvrzuje i koučka Kateřina Matláková z Pure clinic: „Obvinění druhého vám k úlevě od bolesti beztak nepomůže – naopak – jen může způsobit zacyklení ve vzájemných výčitkách. Budete-li chtít do budoucna nevěru s partnerem řešit a třeba vztah zachránit, nejednejte v těch nejsilnějších bolestivých emocích. Mají spíš destruktivní sílu.”

Až když emoce alespoň částečně opadnou, přichází čas vyslechnout si protějšek. „Chtějte vědět, o jakou známost se jedná, zda je to něco vážného a hlavně zda s celou situací chce protějšek něco dělat. I když se vám nemusí podařit dát celé situaci nějaké řešení, snažte se udělat alespoň částečný závěr nad celou situací,” radí Lenka Černá a dodává: ”Domluvte se, jak nyní na dovolené budete fungovat, a pokud máte možnost návratu, můžete zvážit i tuto variantu. Důležité je, abyste se po dobu dovolené 'neutrápili k smrti'. Pokud na dovolené zůstanete, určitě se domluvte na tom, že celou situaci budete řešit po návratu.“

Zbytek dovolené by měl pak podvedený využít sám pro sebe, izolovat se od druhého a dát si čas na přemýšlení. Nevěra nevzniká ze dne na den a má vždy své příčiny. Mohou za ni oba dva partneři, protože pravděpodobně ve vztahu něco zanedbali.

„Seberte tedy všechny síly a využijte volného času pro analýzu sebe ve vztahu. Nebojte se ze sebe pouštět emoce tam, kde je to možné. A i když je to těžké, berte vaši situaci jako určitou lekci nebo životní výzvu, kterou můžete překonat. Vy sami anebo společně s partnery,” dodává Lenka Černá.

Jak po dovolené?

Na čas se raději uchylte k přátelům, rodičům, sestře či bratrovi. Naleznete u nich útočiště, vypovídáte se a vyvztekáte se z nejhoršího.

„Zpočátku budete mít tendenci situaci probírat pořád dokola a hledat odpovědi na své otázky, a je to tak v pořádku. Nezůstávejte v tom však příliš dlouho. Jakmile odejdou nejsilnější a nejbolestivější emoce, zkuste si udělat rekapitulaci vztahu. Na to si dejte čas a už to nerozebírejte s kamarády ani rodinou. Nereagujte na naléhání partnera,“ doporučuje Kateřina Matláková.

Jejich názor vás v této chvíli může zmást. Potřebujete totiž objevit své skutečné já a pocity, jak jste se ve vztahu chovali vy a jak partner.

„Najděte odvahu podívat se pod pokličku celé situace, poctivě přiznejte, co se vám nepovedlo. Zbytečně však na sebe neberte více zodpovědnosti, než je zdrávo. Z rekapitulace udělejte závěr, a budete-li to tak cítit, pobavte se o tom s partnerem. Jste ochotní něco změnit a stejně tak partner? Jste ochotni odpustit?” uzavírá téma koučka.

Reklama

Související články

Emocionální nevěra je neustále na vzestupu

Vztah bez sexu může být stejně intenzivní jako ten sexuální. Proto i nevinný flirt může mít pro vztah katastrofální důsledky. Podle doktorky Shirley Glassové...

Přiznat či nepřiznat nevěru

Milostná aférka často nemusí mít žádný hluboký podtext. Nevěrník může velmi záhy svého skutku litovat a trpět výčitkami svědomí, zvlášť když si uvědomí, co by...

Výběr článků

Načítám