Hlavní obsah

Až devadesáti procentům Češek se nelíbí vlastní odraz v zrcadle

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadlo v ženách vyvolává toho nejhoršího kritika. Místo toho, aby se ujišťovaly o své kráse, vidí jen samé nedostatky a chyby. Přitom takový pohled do zrcadla vypovídá spíš o nízkém sebevědomí než o vadě po fyzické stránce. Protože jen zdravě sebevědomá žena je schopná vidět svou vlastní krásu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do zrcadla mění ženy v toho nejhoršího kritika.

Článek

Bohužel většina žen vidí jen chyby a poté se cítí velmi sklíčeně. Je pro ně velmi těžké se při pohledu na sebe do zrcadla třeba jen usmát. Přitom ještě v dětství tomu bylo jinak. Malé holčičky pohled do zrcadla doslova milují. Až s dospíváním se tento jejich postoj mění.

Podle psychoterapeutky Karin Řehákové je to dáno především výchovou a chováním nejbližšího okolí. „Ani ti nejbližší si neuvědomují, že pošlapat sebevědomí může i docela nevinná poznámka vztahující se ke vzhledu, jíž zejména rodiče či prarodiče své děti častují."

V sebekritice Češky vynikají

Dívky navíc přejímají přístup ke kráse, sebevědomí a sebejistotě od svých matek, které by jim měly jít příkladem. „Čím víc na sebe maminky pohlížejí kriticky, tím víc se tak posléze děje i u dcer," dodává psychoterapeutka.

Přílišná kritika od blízkých jednoduše probouzí sebekritiku. V té Češky opravdu vynikají. Jak vyplynulo z rozsáhlého celosvětového průzkumu společnosti Dove, pohledu do zrcadla se obává až devadesát procent Češek. Skoro polovina z nich má především obavu z toho, že jsou příliš silné, dále že vypadají unaveně (36 %) či že jsou špatně oblečené (11 %). Celkově se většina z nich cítí neatraktivně.

Velmi podobně dopadá, když matka neustále podstupuje nejrůznější zkrášlovací procedury. „Ne náhodou pak přijde k nám do ordinace osmnáctiletá dívka s touhou po aplikaci botulotoxinových injekcí kvůli obavě z vrásek,” upozorňuje dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Češky se před zrcadlem příliš nezastavují

Z průzkumu také vyplynulo, že Češky stráví denně díváním do zrcadla v průměru 34 minut. Což není mnoho, ženy z ostatních 16 zemí světa pohlížejí na sebe průměrně o 16 minut déle. Jestli jsme ale v něčem výjimečné, tak v kreativitě hledání náhrad, když po ruce není žádné zrcadlo. Rády se prohlížíme ve výlohách obchodů, v oknech automobilů, v metru, ve výtahu či v odrazu slunečních brýlí ostatních lidí.

V zrcadlech nás pak nejvíce zajímá, jak máme klenuté bříško (až 21 % z nás donutí odraz v zrcadle zatáhnout břicho), jak vypadáme zezadu či jak vypadáme při nejrůznějších pohledech. Usmívá se na sebe přitom jen pětina z nás.

Reklama

Související články

Ideální postava muže aneb Jak být výjimečný

Touha po dokonalém těle dnes již není jen doménou žen. Stále více mužů trpí komplexy kvůli vizáži a není divu. V médiích na ně denně vyskakují fyzicky naprosto...

Radim Uzel: Kdo ženám diktuje vychrtlost

Měla by dnes Marilyn Monroe šanci stát se hollywoodskou hvězdou se svými tělesnými mírami? Tuto otázku si klade francouzský lékař a publicista Pierre Dukan ve...

Výběr článků

Načítám