Hlavní obsah

Radim Uzel: Kdo ženám diktuje vychrtlost

Právo, Radim Uzel

Měla by dnes Marilyn Monroe šanci stát se hollywoodskou hvězdou se svými tělesnými mírami? Tuto otázku si klade francouzský lékař a publicista Pierre Dukan ve své knize „Muži to rádi oblé“ (Rybka Publishers, 2013). Podle něj je vysoce pravděpodobné, že by ji členové komisí, kteří vybírali obsazení filmů, poslali domů. A doporučili by slavné hvězdě přísnou redukční dietu.

Foto: Profimedia.cz

Ladné zaoblené křivky ženského těla se módním návrhářům příliš nehodí.

Článek

Podívejte se do jakéhokoli módního časopisu nebo na přehlídkové molo. Vidíte tam vychrtlé krasavice. Poprsí a stehna se považují za nebezpečnou zátěž. Ladné zaoblené křivky ženského těla zavrhují jako překonanou módní libůstku. Často připomínají spíše rozhledny nebo žirafy. Za mých mladých let se jim říkalo kostitřasky.

Psal jsem o tom už několikrát, ale teprve nedávno jsem si uvědomil, jak velký rozdíl je mezi těmito modelkami a poloobnaženými krasavicemi na titulní straně pánského časopisu. Na jedné straně vystouplé šlachy, minimální poprsí a zadek jako dvě kmínová zrna.

Na druhé straně vábivé křivky oblé postavy, která už nepřipomíná žehlicí prkno, ale spíše přesýpací hodiny. Kdyby šéfredaktor časopisu pro pány použil fotografie z módních přehlídek, jeho titul by záhy zkrachoval.

Odkud se vzala móda unisexu

Co se to stalo s tisíc let platným ideálem ženské krásy? Odkud se vzala móda unisexu, kde už málem nepoznáte, co je muž a co žena? Doktor Dukan považuje za hlavní škůdce módní návrháře. Převážná většina z nich je homosexuálních.

Nemám v sobě ani špetku předsudků vůči nim. Gayové jsou moji přátelé. Strávil jsem nemálo času bojem za jejich rovnoprávnost a lidská práva. Jsem přesvědčený, že časem většina z nich bude moci adoptovat děti. Ale ať neurčují módu pro ženy! Pak hezkou ženskou nepoznáme nejen při pohledu zezadu, ale dokonce ani zepředu.

Dalším škodlivým činitelem jsou výrobci dámské konfekce.

Největší výběr svých výrobků mívají maximálně do velikosti 40. Žena, která má, nedejbůh, velikost větší, hledá hezký model mnohem obtížněji, někdy je dokonce odsouzena k doživotní módě našich babiček a prababiček. U řady z nich to vyvolává zbytečné komplexy méněcennosti a úpěnlivou snahu zhubnout.

Na tom vydělávají výrobci všelijakých redukčních přípravků, ať už léčebných, nebo dietních. Pravzor veškeré české kuchyně Magdalena Dobromila Rettigová se obrací v hrobě.

Máme doma prastarou kuchařku s podtitulem „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně“. Naplnit tři kritéria není prakticky možné. Zdravá a chutná strava nebývá většinou hospodárná. A neznám zdravý a hospodárný produkt, který by byl současně chutný. Naopak – nejzdravější jídla mi zpravidla připadají značně nechutná.

Proto bych chtěl říci všem normálním ženám, které se trápí dietami: Už se konečně normálně najezte! Vykašlete se na pochybné ideály krásy diktované vychrtlými krasavicemi a dejte vyniknout svým půvabným tělesným křivkám. Časopisy určené pro pány výmluvně ukazují, jaké proporce se mužům doopravdy líbí.

Reklama

Související témata:

Související články

Až pětina mužů si holí svou hruď

Chloupky na hrudi byly ještě nedávno považovány za symboly mužnosti. Trendy i praktičnost dnes ale nabádají k jejich odstraňování. Podle posledního průzkumu si...

Výběr článků

Načítám