Hlavní obsah

Výroba velikonočních dekorací: Jak vyfouknout vejce snadno i jednou dírkou

Novinky, Lubomír Popovič

Velikonoce a vyfukování vajec k sobě patří, nazdobená prázdná skořápka se na jaře může stát stylovou dekorací bytu. Jak ale dostat bílek se žloutkem z vajíčka co nejsnadněji? Jde to i jednou dírkou.

Foto: Profimedia.cz

Obsah vajíček můžete vyfouknout dokonce jen jednou dírkou. A zvládnou to i děti.

Článek

Klasické vyfukování dvěma dírkami

Tento způsob vyfouknutí vajíčka známe většinou už z dětství. Do skořápky se při něm udělá dírka na obou „špičkách“ vejce. Do jedné se potom fouká, až člověku občas lezou oči z důlků, druhou pak vyteče obsah skořápky.

I při tomto nejběžnějším způsobu je ale dobré respektovat pár zásad:

  • Vajíčko nejdříve pečlivě omyjte v jarové vodě či octu, opláchněte a osušte.
  • Pokud se chcete vyhnout kontaktu skořápky s ústy, vyfukujte přes papírový kapesník.
  • Dírky do skořápky opatrně „vyťukáme“ dostatečně ostrým kovovým hrotem.
  • Čím větší dírkou půjde obsah ven, tím bude vyfukování snadnější. Naopak dírka, kterou budete vzduch foukat dovnitř, může být klidně menší.
  • Když se před vyfukováním obsah vajíčka nejprve špejlí rozmíchá, jde ven mnohem snadněji.
  • Červené razítko odstraníte např. pískem na nádobí a houbičkou nebo lihem.
  • Prázdnou skořápku je dobré vypláchnout vodou, aby nezačala „zavánět“.

Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu

Velikonoce

Vyfouknutí vajíčka jednou dírkou

Vaječnou skořápku je možné vyprázdnit i jednou dírkou. Vzduch, který vytlačí obsah vajíčka, musíme v tomto případě dostat dovnitř jinak: třeba plastovým brčkem (nejlépe s kloubem) nebo injekční stříkačkou s jehlou.

Kloubovým brčkem zvládne vajíčko vyfouknout i dítě. V tomto případě děláme ve vajíčku dírku o trochu větší, než je průměr použitého brčka. Po promíchání obsahu vajíčka špejlí vsuneme nad miskou do otvoru brčko kratší částí a druhým koncem pomalu foukáme do vajíčka vzduch.

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Injekční stříkačkou zvládneme ve skořápce snadno udělat jen malou dírku. I tak ale musí být dostatečně velká, aby měl obsah kudy vytéct a skořápka přetlakem nepraskla. Postupujeme následovně:

  • Nasajeme do stříkačky vzduch a jehlu zasuneme do otvoru.
  • Pomalu stlačujeme píst stříkačky, dokud vzduch nevytlačí bílek i žloutek ven.
  • Do prázdné skořápky pak stříkačkou napustíme vodu a protřepáním důkladně vypláchneme.
  • Vodu dostaneme ze skořápky stejně jako předtím bílek se žloutkem.

Pár dalších vaječných triků

Čerstvost syrových vajec poznáte také snadno: stačí je ponořit do vody. Čím je vejce starší, tím větší je uvnitř vzduchová bublina na jeho širším konci a mění se tak těžiště. Čerstvé vejce bude na dně ležet, 30 dní staré už stojí na špičce. A zkažený „pukavec“ v důsledku tvorby sirovodíku plave na hladině.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvost vajec se ukáže při ponoření do vody. Ta starší se zvedají k hladině.

Nesehnali jste bílá vejce? Nevadí, hnědou skořápku zesvětlí ocet. Ještě před vyfouknutím do něj (např. ve skleničce) vajíčko na několik hodin ponořte. Kyselina začne povrch skořápky rozpouštět a pigment pak snadno smyjete.

Jak poznat syrová vejce od vařených? Někdy se prostě pomíchají, rozeznat jdou ale i bez rozbití: stačí je prsty „naležato“ roztočit na hladké pevné ploše. Uvařené se točí rychleji než syrové, pokud se ale roztočených vajec shora lehce dotkneme a zbrzdíme je, syrové vajíčko se na rozdíl od vařeného točí dál (důvodem je setrvačný pohyb jeho obsahu).

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Reklama

Výběr článků

Načítám