Hlavní obsah

Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně medu a perníkového koření není jen synonymem začátku adventu, ale i velikonočního pečení. Perníková vajíčka a zajíčci potěší malé koledníky, ale také mohou být součástí velikonočních dekorací. Vyzkoušejte s námi recept na hned měkké medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení.

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky

Článek

Pečení perníčků vypadá jednoduše, ale není tomu tak. Někdy je těžké kvůli velké lepivosti těsta vůbec dosáhnout správné konzistence, jindy je nad lidské síly vyválet těsto a z něj vykrájet a přenést na plech všechny velikonoční tvary.

Tajemství tkví nejen ve správně zvoleném receptu, ale také v dodržování přesného postupu.

Recept na hned měkké perníčky

INGREDIENCE
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
nevrchovatá čajová lžička jedlé sody
2 vrchovaté čajové lžičky perníkového koření
50 g holandského kakaa (můžete vynechat, pokud chcete pouze medové perníčky)
2 vrchovaté polévkové lžíce medu
2 velká vejce
125 g másla
1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení

POSTUP:

  1. Všechny suroviny vypracujte v hladké těsto. Pokud se rozhodnete použít kakao, může se vám stát, že suroviny půjdou hůře zpracovat, jelikož některé značky kakaa více vysušují. V takovém případě se nebojte přidat trošku medu a tuku. Těsto podle tohoto receptu by mělo být krásně vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit.
  2. Hotové těsto vložte do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici (můžete nechat i přes noc).
  3. Před pečením těsto pořádně propracujte, vyválejte přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečte na 180 °C.
  4. Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 minut až po 15 minut v případě velkých perníčků.
  5. Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.
  6. Hned po vytažení z trouby perníčky potřete směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek).
  7. Pokud vám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zřeďte mlékem. Perníčky po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.

TIP: V případě, že se chystáte zdobit bílkovou polevou, nechte perníčky raději ještě týden odležet, protože povrch perníčku stále pracuje a při unáhleném zdobení by vám poleva mohla v důsledku smršťování opadat.

Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví

Velikonoce

Recept na třenou bílkovou polevu

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky - inspirace na zdobení

INGREDIENCE
1 bílek
pár kapek citronové šťávy
200 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Bílek rozklepněte do misky, přidejte pár kapek citronové šťávy a po troškách začněte přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamíchejte.
  2. Cukr přidávejte do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci.
  3. I přes zažitou českou představu nesmí být poleva úplně hustá. Příliš hustá poleva jde špatně vymáčknout ze zdobicího sáčku a způsobuje jeho praskání.

Tento recept zvládne i začátečník. S polevou se krásně pracuje a v ledničce vydrží až tři dny.

Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli

Velikonoce

Inspirace na zdobení

Foto: Milan Malíček, Právo

Perníky k nám přišly ve 14. století jako luxusní dobrota z Německa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Těsto na perníčky se původně vytlačovalo do forem. Bývalo tvrdší. Naši prapředci museli mít rozhodně lepší zuby než my teď.

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky - inspirace na zdobení

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky - inspirace na zdobení

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky - inspirace na zdobení

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční perníčky - inspirace na zdobení

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Související články

Velikonoční pravopis: Jak psát názvy svátků

Každý se někdy při psaní zarazí a zapochybuje o své znalosti pravopisu. Nejistota může přijít kdykoliv, i při psaní jevu, který přitom dobře známe. Raději si...

Výběr článků

Načítám