Hlavní obsah

Velikonoční kraslice maluje celý rok, zvládne jich přes tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 12 let maluje velikonoční kraslice čtyřiačtyřicetiletá Radka Fedičová z Čeladné na Frýdecko-Místecku. Každé vajíčko opečovává s láskou a jejich tvorbě se věnuje vlastně celý rok. Nejprve je malovala jen pro rodinu a známé, pak je začala i prodávat. Epidemie ale prodej kraslic zkomplikovala.

Foto: archiv Radky Fedičové

Radka Fedičová maluje velikonoční vajíčka už 12 let.

Článek

„Mé malování začalo nenápadně doma a pak se rozjelo ve velkém. První impuls jsem dostala už na střední škole, kde jsme se učili ve výtvarné výchově techniku malování velikonočních vajíček horkým včelím voskem. A já u toho zůstala,“ popisovala Radka Fedičová, která jinak pracuje jako školnice v mateřské škole.

Nejraději maluje voskovkou

Postupně byl o její kraslice zájem z různých stran. Přišla za ní třeba kamarádka, že by je chtěla do jarních věnců.

„Další nabídku jsem měla ze základní školy, z družiny, abych tam dělala velikonoční dílnu pro děti a ukázala jim, jak se to dělá. Přibylo i pozvání na obecní jarmark Vítání jara na Čeladné. Kraslice se líbí stále,“ říká jejich tvůrkyně.

„Tahem se vytvářejí na vejci kapky, z nichž se pak skládá vzor. Na každou kapku je potřeba znovu smočit špendlík ve vosku, který mám rozehřátý v kalíšcích. Dříve jsem vosk nahřívala nad svíčkou, pak mi ale manžel vyrobil elektrický ohřívač. Ten vosk nepřepaluje a zdobení kraslic mi tak jde mnohem lépe,“ ukazovala žena.

Nejraději a nejčastěji maluje bílou voskovkou na různě barvená vejce.

Foto: archiv Radky Fedičové

Maluje slepičí, husí, ale i pštrosí vejce. Nyní přibyli i velikonoční zajíčkové.

„Ale velký zájem je o bílá přírodní vejce, která namaluji různou barvou. Dnes už je to u nás doma tak, že každé vejce, které jde do jídelníčku, se musí vyfoukat,“ řekla Fedičová s tím, že kromě slepičích vajíček zdobí také husí a někdy i pštrosí. Zvládne jich přes tisíc.

„Je to příjemný relax na dlouhé zimní večery. Vlastně by se dalo říct, že na tvorbu kraslic využívám celý rok. Nejdříve vejce čistím, v létě je barvím a na podzim a v zimě je maluji. Je to opravdu dlouhý proces,“ podotkla Fedičová.

„Smutné je, že jejich prodej mi nyní komplikuje pandemie. Už vloni byl prodej na jarmarcích a trzích zrušen,“ po­steskla si.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám