Hlavní obsah

Vlasy v zimě trpí stejně jako pokožka, vyžadují speciální péči

Novinky, Dana Sokolová

V zimních měsících, kdy dochází k největším výkyvům teplot, trpí nejen pokožka, ale i vlasy. Přechody z vytopených místností do zimy oslabují přirozenou obranyschopnost vlasů, které jsou kvůli tomu slabé, křehké, třepí se, elektrizují a ztrácejí lesk. Může ale také dojít k podráždění pokožky a tvorbě lupů. Proto je důležité i v zimě o vlasy správně pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Vlasy se v zimě neobejdou bez kvalitní péče.

Článek

Správná péče o vlasy začíná výběrem kvalitních přípravků. Vždy je lepší preferovat přípravky bez obsahu sulfátů a silikonů, které vlasy zatěžují a ucpávají vlasové folikuly.

Vlasy je pak dobré mýt méně často a pokud možno vlažnou vodou, aby se nepřesušovala pokožka hlavy. Pro ochranu vlasu je pak velmi důležité používat i kondicionéry či speciální masky a alespoň jednou týdně si dopřát vlasový zábal, který zafixuje ve vlasu potřebnou hydrataci.

Foto: archív firem

Vlasové šampony

Foto: Sachaujan Moisturizing Shampoo - hydratační šampón pro suché, bělené, lehce barvené nebo melírované vlasy. Obsahuje technologii Ocean Silk a arganový olej pro dosažení optimální hydratace, Bomton 580 Kč; Goldwell Dualsenses Rich Repair - obnovující šampon pro suché a poškozené vlasy, Notino 160 Kč; Natulique Bio šampon Color Shield Hair and Scalp Hairwash - obnovuje strukturu vlasů narušených procesem barvení, vyplňuje mezery v kutikule a znesnadňuje tak vymývání barvy, 790 Kč; Uriage DS Hair Balancing Shampoo jemný zklidňující šampon - hypoalergenní šampon s termální vodou z francouzských Alp je vhodný pro všechny typy vlasů, Dr. Max 299 Kč; Authentic Beauty Concept Glow rozjasňující šampon - zvlhčující a uzamykající kutikulu pro rozjasnění barvy vlasů, od 149 Kč; Nivea Pure Color Micella - micelární šampon pro barvené vlasy. Efektivně čistí pokožku hlavy, důkladně myje vlasy a navrací jim přirozenou krásu, od 109 Kč

„Mokrý vlas je otevřený, snáze se tedy poškodí. Právě kondicionér má kromě potřebné péče tu funkci, že uzavírá kutikulu vlasu a zanechává vlasy hebké, lesklé a navíc zamezuje jejich zacuchávání.

Kondicionér nedávejte až k hlavě (zbytečně se pak vlasy rychleji mastí), ale od střední části vlasů až ke konečkům.

Na závěr vlasy s kondicionérem rozčesejte, což opět napomůže uzavření kutikuly a lepšímu vyhlazení povrchu vlasu,“ radí vlasový mág Filip Gregor ze salonu Organics by Filip Gregor.

Vědci odhalili, proč lidé ze stresu šediví

Věda a školy

Vlasové kúry naneste do vlasů, nebo po aplikaci kondicionéru zabalte hlavu do nahřátého ručníku. Posílíte a znásobíte tak jeho účinek.

Pokud máte jemné vlasy, vždy volte šampony a kondicionéry na objem vlasů.

Foto: archív firem

Vlasové kondicionéry

Foto: Kérastase Densifique Fondant Densité - hydratační a zpevňující péče pro vlasy viditelně postrádající hustotu, Notino 613 Kč; Lavera Kondicionér Gloss & Bounce, Hair Pro - se slézem, avokádem a perlovým extraktem zajistí vlasům neodolatelný lesk a hebkost bez zatížení, je ideální pro suché vlasy bez lesku a bez života, 129 Kč; Urtekram Kondicionér Severská bříza - dodá všem typům vlasů krásný vzhled i přirozenou pevnost, 165 Kč; Maui Moisture kondicionér na vlasy Coconut Oil - dokonale hydratuje a pomáhá rozčesat, stylizovat vaše husté vlnité a kudrnaté vlasy, dm drogerie 249 Kč; Tomas Arsov Bonfire Dámský bezoplachový kondicionér - zaceluje roztřepené konečky, zlepšuje strukturu vlasů a chrání poškozenou pokožku, Dr. Max 389 Kč; Paul Mitchell Tea Tree Lavender Mint - hydratační a zklidňující kondicionér pro suché a nepoddajné vlasy, 595 Kč

Dále je dobré v zimě používat vlasové olejíčky, jež se aplikují do konečků, které vyživí a zároveň působí antistaticky, tudíž zabrání elektrizování vlasů, které je v tomto období způsobeno nošením čepic, šál a kabátů.

„Před stylingem vlasů zkuste použít vlasové primery. Díky velmi jemné fixaci vlasy perfektně připravují pro jejich další úpravu, neslepují je a díky speciálním mikro jemným suchým olejovým složkám a speciálním polymerům zabraňují mechanickému narušení způsobenému kartáčováním, ale také tepelnému poškození způsobenému fénováním, žehlením nebo kulmováním. Vlasy se pak snáze upravují a přitom zůstávají zdravé a lesklé,” doporučuje Jan Těšík ze salonu Hair Area.

Pokud vlasy žehlíte nebo kulmujete, nezapomeňte použít speciální přípravek pro tepelnou ochranu vlasů. Vyrábí se nejen ve formě spreje, ale i krému. Pokud se vám vlasy vysušují, vetřete do nich vlasový olejíček, nebo pravidelně aplikujte vyživující spreje a stylingové „mlhy”.

Foto: archív firem

Intenzivní péče o vlasy

Foto: Paul Mitchell Ultimate Color Repair Mask - extrémně bohatá, hloubkově pečující maska na barvené vlasy, 720 Kč; Goldwell Dualsenses Rich Repair - maska pro suché a poškozené vlasy, Notino 225 Kč; Manufaktura Intenzivní meruňková regenerační, vyživující & zpevňující vlasová maska - vyživuje, hydratuje, regeneruje, ochraňuje před nepříznivými vlivy, zvyšuje objem, pružnost, pevnost a lesk, podporuje kvalitu a růst, 239 Kč; Purity Vision Bio Raw Argan a Kokos - za studena lisované oleje v nejvyšší kvalitě oleje - lze použít jako masku na vlasy, které intenzívně vyživuje, Econea 129 Kč; Nuance Glamour Beauty oil - komplex přírodních olejů pečuje o pokožku i vlasy, Dr. Max 499 Kč; Yves Rocher Malinový ocet pro lesklé vlasy - vyživuje povrch vlasu, vyhlazuje vlasy, obnovuje jejich lesk a čistí pokožku hlavy, 349 Kč; Lush Balzám na vlasy R - směs olejů a másel, které vyživují samotné vlasy i vlasovou pokožku, 575 Kč; Garnier Fructis Banana Hair Food - vyživující maska pro suché vlasy, Notino 149 Kč

„Nikdy nechoďte ven s mokrými vlasy. Ty mohou vlivem chladu a zimy popraskat, poškodit si tak můžete kořínky vlasů, v důsledku čehož vám hrozí nadměrné vypadávání vlasů,” vysvětluje kadeřnice Barbora Packová ze salonu Salon Le Prague.

Vlasy proto vždy vysušte a pouze na stoprocentně suché vlasy následně nasaďte čepici. V opačném případě se může stát, že se pokožka hlavy zapaří a vlasy se polámou.

Foto: archív firem

Šetrný styling

Foto: Nivea Stylingový primer Straight - báze má krémovou texturu a dodává i nepoddajným vlasům uhlazený a upravený vzhled, 130 Kč; L´Oreal Professionnel Thermo Active Spray For Texture And Hold - termoaktivní sprej chrání vlasové vlákno, zlepšuje strukturu vlasu, dodává pružnost a vitalitu. Vlasy jsou pak hedvábnější a lesklejší, 215 Kč; Paul Mitchell Softstyle sculpting gel spray - ultralehký stylingový gel propůjčuje vlasům objem, kontrolu a lehkou fixaci, 429 Kč; Dermacol Heat protection spray - chrání vlasy před poškozením při vysoušení fénem či jejich žehlení. Usnadňuje rozčesávání a vlasy uhladí, 149 Kč; Redken Extreme - vyživující a termoochranný krém, 569 Kč; Kérastase K Noire - lak na vlasy ve formě mlhy s extra silnou fixací, Notino 491 Kč

„Důležité je také pravidelně zastřihovat konečky. Je to jednoduchá cesta k pevným, zdravým a hustým vlasům a předejdete tak roztřepeným koncům,” doporučuje kadeřnice Melita Del Ponte ze salonu Nikolamelita.

Ideální je návštěva kadeřníka jednou za dva až tři měsíce. Pokud necháte prodlevu delší, pravděpodobně bude potřeba odstřihnout víc centimetrů. Neostříhané konečky se třepí tak dlouho, dokud se jich úplně nezbavíte.

Foto: archív firem

Dyson Supersonic - výkoný profesionální fén. Vlasy suší silou proudu vzduchu, nikoli vysokou teplotou, 10 799 Kč; L’Oréal Professionnel Steampod 3.0 parní profesionální žehlička - styling s ní je velmi rychlý a šetrný vůči vlasům, Notino 6990 Kč

Péče o mastící se vlasy

Nošení čepic a dalších pokrývek hlavy vlasy mnohdy zatěžuje. Příliš obtažené čepice či barety nejenže účes „splácnou“, ale pokožka hlavy má tendenci se potit  a rychleji se začít mastit. I v čepici by tedy měla hlava „dýchat”.

Výborným pomocníkem v tomto směru je suchý šampon, který si poradí nejen s mastnou pokožkou, ale také dodá vlasům na objemu.

Foto: archív firem

Přípravky na mastící se vlasy

Foto: Urtekram Šampon kopřivový - účinně eliminuje výskyt lupů a mírní nadměrné maštění a padání vlasů díky obsahu rostlinných výtažků, 289 Kč; Eucerin DermoCapillaire - šampon proti mastným lupům, od 319 Kč; Vichy Dercos Anti-Dandruff - šampon proti lupům pro normální až mastné vlasy, 278 Kč; La Roche-Posay Kerium - šampon na mastné lupy, 339 Kč; Alterna Caviar Anti-Aging suchý šampon - pro absorpci přebytečného mazu a pro osvěžení vlasů, 836 Kč; Maria Nila Volume & Texture vlasový pudr - pro objem a dokonalý tvar, Notino 360 Kč; L’Oréal Professionnel Tecni.Art Morning After Dust - suchý šampon, Notino 360 Kč

„Pokud trpíte mastnou hlavou jen v zimě, a tedy v období nošení pokrývek hlavy, pak rozhodně nepoužívejte přípravky na mastné vlasy, které vysušují pokožku hlavy. Raději sáhněte po péči na suché/poškozené vlasy,” doporučuje specialistka na vlasovou kosmetiku Kristina Rouzková z Notina.

Pokud trpíte na nadměrně se mastící pokožku hlavy, zaměřte se více na správnou techniku mytí, šampon na vlasy nanášejte opakovaně a vždy důkladně vypláchněte všechny zbytky kosmetiky.

Snažte se poté minimalizovat množství stylingových přípravků a aplikovat je spíš do konců vlasů než k pokožce hlavy.

Sedm potravin pro krásu vlasů

Zdraví

Nezapomínejte na stravu a výživu

Na naši kůži a vlasy má velký vliv také pestrá a kvalitní strava. Dostatečný příjem vitaminů nám může pomoci udržet si zdravé tělo, což se významně podílí i na kvalitě naší pokožky a vlasů.

Z vitaminů se zaměřte zejména na A, E a C. Vitamin A je rozpustný v tucích a hodně ho najdete v mléce, mléčných tučných výrobcích či ve vaječném žloutku. Vitamin E je také rozpustný v tucích, kromě přínosů pro vaše vlasy je také důležitým antioxidantem. Vyskytuje se zejména v oříšcích, másle, mléce či v rostlinných olejích. Vitamin C je důležitý i pro naši imunitu, pro jeho dostatečný příjem konzumujte dostatek ovoce a zeleniny.

„Pokud si nejste jistí dostatečným příjmem vitaminů ve stravě, využijte doplňky stravy, které vám zajistí jejich optimální příjem,“ doporučuje Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby...

Výběr článků

Načítám