Hlavní obsah

Deset kroků k dokonalé kráse pleti podle starodávných korejských rituálů

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Korejkách je známo, že jsou přímo posedlé svým vzhledem a v tomto směru neponechávají nic náhodě. O svou pleť pečují jako žádné jiné ženy na světě, a to od útlého věku. To, co je pro ostatní ženy považováno za přehnanou péči, Korejky vnímají jako přirozenou rutinu. Podle odborníků se důslednost v péči o pleť opravdu vyplácí, a pokud ženám záleží na jejich vzhledu, měly by se Korejkami inspirovat.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte rituál krásy.

Článek

Pokud toužíte po krásné, zdravé a rozzářené pleti, utvořte si z následujících deseti kroků pravidelný rituál.

V tomto směru je zcela jedno, jaký typ pleti máte, co vás trápí za problémy a kolik vám je let. Tyto věci řešte až při výběru konkrétních přípravků.

Například pokud máte suchou pokožku, měla byste preferovat hydratační čisticí přípravky, a naopak, máte-li sklon k pigmentovým skvrnám, ideálně zvolte k tomu určené přípravky.

1. Dvojité čištění

Důkladné čištění pleti ráno i večer je ta nejlepší věc, kterou pro svou pleť můžete udělat. Tzv. dvojité čištění má skutečně smysl. I během spánku totiž dochází ke znečištění pleti a zůstávají na ní odumřelé buňky a kožní maz, které je dobré i po ránu odstranit.

Zároveň se během čištění aktivuje krevní oběh a do pokožky se tak dostává více kyslíku a živin, což se výrazně podepisuje na jasu pleti.

V první fázi je dobré pro čištění zvolit speciální olej či balzám, který odstraní z pokožky veškeré produkty, které jste použila na noc, a večer pak i make-up, denní péči, opalovací přípravky či kožní maz.

Mnoho žen se bojí čisticí prostředky na olejové bázi používat ať už kvůli své mastné, problematické, či velmi citlivé pleti. Nicméně jak ukazují zkušenosti odborníků, právě tyto přípravky snižují maz u mastné pleti a díky jemnému složení velmi prospívají i citlivé pokožce.

Foto: archív firem

Odličovací oleje

Foto: Nivea Cleansing Oil Soothing Grape Seed – zklidňující čisticí olej pro citlivou pleť, 155 Kč; Grown Alchemist Cleanse – čisticí olejový gel, Notino 1582 Kč, Sensai Silky Purifying Step One čisticí olej, Douglas 1479 Kč; Missha Super Off – hloubkově čisticí olej proti černým tečkám, Notino 903 Kč; Nobilis Tilia Hydrofilní olej levandulový, 399 Kč; Elizabeth Arden Ceramide Replenshing Cleansing Oil – odličovací olej, 650 Kč

Po očištění pleti přípravkem na olejové bázi nadešel čas na použití přípravku na vodní bázi a je jedno, zda se jedná o pěnu či gel. Pomocí tohoto přípravku se zbavíte všech přetrvávajících nečistot a také jemného filmu, který na pleti zanechal olej či balzám, snáze se pak do pokožky vstřebají všechny účinné látky z následné péče.

Foto: archív firmy

Foreo Picture Perfect set s Luna 3 – nejjemnější přístroj pro dokonalé čištění a sérum dodávající pleti mladistvý vzhled, Notino, 5399 Kč

2. Peeling a chemický peeling

K odstranění odumřelých buněk a k rozzáření pleti je dobré jednou či dvakrát týdně čisticí rituál (ráno či večer) doplnit o exfoliaci neboli peeling.

Zvolit přitom můžete jemné pleťové peelingy obsahující abrazivní částečky či peeling na bázi AHA kyselin (mléčné či glykolové) nebo BHA kyselin (např. kyseliny salicylové neboli také vitaminu C).

Naopak je dobré se zcela vyhnout peelingu, jenž obsahuje semena či ovocné slupky, jelikož takové peelingy bývají příliš hrubé a mohly by poškodit vnější vrstvu pokožky, a to zejména u žen s citlivou pokožkou.

Někteří dermatologové a estetičtí lékaři doporučují jednou za čas použít tzv. chemický peeling. Mějte však na paměti, že kvůli těmto zákrokům se může pokožka stát citlivější na sluneční záření, tudíž je poté nutné více dbát, aby následující péče obsahovala i vysoké UV filtry.

Foto: archív firem

Peeling

Foto: Cosrx BHA Blackhead Power Liquid exfoliační esence proti černým tečkám – pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky, uvolnit a hloubkově vyčistit póry, čímž předchází tvorbě nedokonalostí pleti a zanechá pleť čistou, rozjasněnou a svěží, Notino 734 Kč; Youth To The People Kombucha Exfoliační tonikum – s trojitým účinkem obsahuje koncentrát 8% kysliny mléčné s 3% kyselinou glykolovou pro zdokonalení vzhledu pleti a pórů, Sephora 890 Kč; Ecooking Pleťový Peeling – s obsahem mandlových semínek pleť čistí jemně, avšak do hloubky, Fragonito 695 Kč; die Nikolai Přírodní pleťový peeling – Něžné pohlazení – pomáhá k obnově, zářivosti a k vyčištění pleti od různých nečistot, Biodynamická kosmetika, 500 Kč; Sephora Collection Bright Skin Exfoliating Scrub – peeling na obličej obsahuje 97 % ingrediencí přírodního původu, 240 Kč; Manufaktura Peelingová hydratační pleťová maska se sedmikráskou a kyselinou hyaluronovou, 199 Kč

3. Čisticí masky

Ideální je čisticí masky aplikovat večer, kdy máte více času a nikam nepospícháte. Nemělo by se jednat o každodenní rituál, masky je dobré aplikovat jednou za sedm až deset dní.

Jílové masky absorbují nečistoty z pokožky, pomáhají odstraňovat černé tečky a minimalizují výskyt pórů. Nemusíte se bát, že tato maska vaši pleť vysuší. Dnes jsou i do těchto masek přidávány hydratační a zvlhčující ingredience.

Při nákupu ale vždy hleďte na doporučení výrobce tak, aby daná maska byla určena právě pro váš typ pleti.

Foto: archív firem

Čisticí pleťové masky

Foto: 7th Heaven detoxikační bublinková maska s uhlím – ubrousek napuštěný uhlím, směsí badyánu a kyslíku, který začne na vzduchu bublat a pěnit, prostoupí hluboko do pórů, odkud odstraní nečistoty a přebytečný kožní maz, 79 Kč; La Roche-Posay Effaclar Mask zmatňující čisticí maska – s obsahem jemných jílů, které redukují přebytečnou mastnotu z pleti, 429 Kč; Biopha čisticí pleťová maska Detox – díky obsahu aktivního uhlí odstraňuje nečistoty a detoxikuje, zároveň stahuje póry a absorbuje přebytečný maz, Dm drogerie 239 Kč; Dermacol Black Magic detoxikační slupovací maska, 140 Kč; Purity Vision Rhassoul Marocký jíl – čistí pleť do hloubky, zbavuje ji veškerých nečistot a vyhlazuje, 199 Kč; Loréal Paris Pure Clay intenzivní čisticí maska, 299 Kč

4. Tonizace pleti

Krok, na který celá řada žen zapomíná a mnohdy jej i vnímá jako zbytečnost. Podle odborníků je to ale škoda. Tonizační přípravky by se měly používat denně hned po čištění pleti jak ráno, tak večer.

Jednak pleť po čištění hydratují, vyrovnávají pH, díky čemuž nebudete cítit pnutí pokožky, pak také pokožku připraví na vstřebání všech důležitých výživných látek v následné péči.

Foto: archív firem

Pleťové tonikum

Foto: Evolve Hydratační toner ve spreji – jemná tonizační mlha – uklidňuje podrážděnou pokožku, zpevňuje, hydratuje a ochraňuje pleť před vnějšími vlivy, 680 Kč; Medik8 Pore Minimising Tonic Tonikum na dočištění pleti a stažení pórů. Medaprex 1100 Kč; Shiseido Waso Osvěžující gelové tonikum, Sephora 940 Kč; Vichy Pureté thermale Osvěžující tonikum – aktivuje buněčné dýchání, ztišuje a zklidňuje podráždění, 359 Kč; Yves Rocher Hydratační tonikum Hydra Végétal, odstraňuje poslední nečistoty a stopy líčení, zároveň pleť rozjasňuje a vyživuje, 229 Kč

5. Pleťová maska

Pleťové masky zažívají celosvětový boom a zajisté je proč. Mnohé z nich obsahují velmi účinná séra plná nejrůznějších aktivních látek, které po 5–30minutovém působení učiní s pletí doslova zázraky. Korejky si je dopřávají nejméně třikrát týdně, některé dokonce denně, a to nejčastěji večer, když nikam nepospíchají.

Pleťové masky z pleti nikdy nesmývejte vodou. Místo toho se snažte maximum tekutiny vmasírovat do pokožka a opravdu jen zbytky odstraňte pomocí ubrousku či kosmetického tamponu.

Foto: archív firem

Pleťové masky

Foto: 7th Heaven slupovací maska růžová guava – je složena z čisticí guavy a plodů mangostany, které pomáhají zlepšovat a sjednocovat tón pleti. Je bohatá na vitamin C a další antioxidanty, 42 Kč; Eucerin Hyaluron-Filler – hyaluronová intenzivní maska – rozjasňuje a osvěžuje 689 Kč; Foreo Farm to Face Acai Berry vyhlazující maska – pomáhá vyhlazovat jemné linky i vrásky a chrání pleť před nadměrným stárnutím, 520 Kč; Vichy Liftactiv Hyalu Mask – obnovující a vyhlazující pleťová maska s kyselinou hyaluronovou – již po 5 minutách bude vaše pleť viditelně odpočatá, pevnější a rehydratovaná, 1128 Kč; Bamboology Rozjasňující maska proti stárnutí, s obsahem čtveráku, lotosové a bambusové vody, bílého čaje, wasabi a zázvoru, Fragonito 626 Kč; Korres Cucumber oční maska proti otokům a tmavým kruhům, Notino 99 Kč; Korika Everyday kosmetická sada I. pro ženy – obsahuje 7 pečujících plátýnkových masek – rozjasňující, exfoliační papájovou, vyživující, hydratační a relaxační, Notino 491 Kč

6. Pleťová esence

Možná tento pojem slyšíte poprvé a vězte, že nejste jediné. Kouzlo pleťových esencí objevily právě Korejky. Jedná se o vodu podobnou toniku, ale má trošku jinou funkci.

Pleťová esence se stará především o hydrataci pokožky a připravuje pleť na použití krému. Jedná se v podstatě o takový primer plný speciálních hydratačních částeček s patřičnou dávkou vitaminů a aktivních složek, jenž je v podstatě ideální přípravou pro další péči.

Zařadíte-li jej do svého každodenního rituálu, zajisté záhy oceníte její účinky. Při použití ráno pomůže lépe proniknout účinným látkám další péče do pokožky, při večerním použití pleť hydratuje a dodá jí mladistvý vzhled.

Foto: Grada

Tajemství krásy Korejek – Kroky pro zdravou a zářivou pleť od Charlotte Cho, 299 Kč

7. Sérum

Séra jsou v podstatě vysoké koncentrace aktivních látek pomáhající řešit konkrétní problém s pletí, ať už se jedná o pigmentaci, vrásky, či nadměrnou suchost pokožky apod.

Ráno je dobré používat antioxidační séra, která pomáhají pokožku chránit před znečištěním z vnějšího prostředí a poškozením sluncem. Večer je pak dobré sáhnout po séru, jež obsahuje složky jako vitamin C, který pomáhá s pigmentací, nebo vitamin A bojující s vráskami.

Séra jsou často významně dražší než krémy, ale vydrží déle, jelikož k dokonalé péči stačí skutečně miniaturní množství.

Foto: archív firem

Pleťová séra

Foto: Nuance Caviar and Pearl Absolute Pearl Serum, vyplňuje a vypíná pleť a je vhodné jako součást denní a noční péče, Dr. Max 699 Kč; EVOLVE Sérum s kyselinou hyaluronovou – pokožku hloubkově hydratuje a redukuje výskyt jemných linek a vrásek, 970 Kč; Pyunkang Yul Moisture Serumintenzivní hydratační sérum – navrací pleti svěžest a mladistvou krásu, Notino 676 Kč; Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster – rozjasňující protivráskové sérum s vitaminem C, 357 Kč; Nivea Hyaluron Cellular Fillerre modelační dvoufázový olejový elixír, 384 Kč; Dermacol Collagen+ intenzivní omlazující sérum, 139 Kč, Elizabeth Arden Vitamin C Ceramide Capsules Radiance Renewal Serum – rozjasňující sérum, Notino 1769 Kč

Správná péče o oční okolí si poradí s kruhy pod očima, otoky i vráskami

Styl

8. Oční krém

Mnozí lidé tvrdí, že i na oční okolí postačí klasické denní krémy, ale není tomu tak. Pleť okolo očí je výrazně tenčí a vyžaduje mnohem jemnější péči.

Při ranním použití pomáhají speciální krémy snížit pytle pod očima a rozzářit ospalé oči, večer pomáhají s černými kruhy pod očima a jemnými vráskami.

Foto: archív firem

Péče o oční okolí

Foto: Whamisa Bio Anti-age sérum na vrásky a oční okolí, rozjasňuje a omlazuje nejen oční okolí, ale i všechny vrásky v obličeji, včetně mimických, Pure District 1445 Kč; Nuance Caviar and Pearl Absolute Eye Cream oční krém – příjemně vyplňuje a vypíná pleť v okolí očí a pomáhá předcházet tvoření váčků pod očima, Dr. Max 499 Kč; Smyssly Intenzivní oční péče hydratuje a koriguje drobné vrásky kolem očí, 1020 Kč; Endor Eye Contour – krém pro omlazení očního okolí, Medaprex 1590 Kč; Lavera Rozjasňující oční krém – okamžitě osvěžuje pleť očního okolí a dodává jí zdravou barvu, 329 Kč

9. Lotion nebo pleťový krém

Lotion je v podstatě lehčí verze hydratačního krému, jež dodá pleti základní hydrataci a mnohé ženy jej preferují zejména po ránu.

Pokud ale máte velmi suchou pokožku, je vždy lepší použít krém. Stejně tak je vždy lepší, použít krém i jako noční péči, jelikož je nejen hutnější, ale také výživnější.

Pečovat o dekolt se vyplatí. Budete vypadat mladší a atraktivnější

Styl

10. Ochrana před slunečním zářením a speciální noční výživná péče

Pokud chcete mít dokonalou, mladistvou pleť, pak se neobejdete bez sluneční ochrany 365 dní v roce. Je úplně jedno, zda je venku pod mrakem, prší či mrzne, UV záření je všudypřítomné.

Nejde přitom o hrozbu spálení od sluníčka, ale o stárnutí pokožky, které UV záření významně urychluje, tak proč to riskovat.

Potraviny, které pomáhají naši kůži chránit před slunečními paprsky

Zdraví

Večer samozřejmě ochranu před slunečním zářením nepotřebujete, ale o to víc je dobré využít hutnějších nočních krémů pro dodání výživy a tolik potřebné regenerace pleti.

Součástí těchto krémů může být i esence levandule, jež působí blahodárně i na náš spánek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Šedivé vlasy nejsou jen projevem stáří. První známky šedivění se mohou objevit už ve dvaceti letech. Nejčastěji za to může genetika, nicméně významně urychlit...

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby...

Výběr článků

Načítám