Hlavní obsah

Variace na lahodné kari

Pokrm nazvaný kari má nespočet podob, nespočet chutí, barev. Může být připraven z nejrůznějších druhů masa nebo ryb, z krevet a dalších darů moře, ze zeleniny. Vždy je bohatě kořeněný, voňavý a většinou i velmi ostrý. Své kořeny má především v tamilské kuchyni jižní Indie a Srí Lanky.

Foto: Profimedia.cz

Kari, karí nebo curry? Všechny tři podoby slova jsou správné, preference udávají čeští jazykovědci v tomto pořadí: kari, karí, curry.

Článek

Dnes je kari rozšířené po celé Indii a jihovýchodní Asii, odkud se rozběhlo do celého světa. Dobrá kari tak dostanete v restauracích zaměřených na asijskou kuchyni od Tokia přes Prahu až po New York. Koloniální propojení světa ovšem ovlivnilo kuchyně v některých oblastech víc než jinde.

Skvělá kari jsem díky tomu ochutnala nejen v samotné Asii, ale i ve třech světových městech: v holandském Rotterdamu, v jihoafrickém Kapském Městě a v britském Leedsu. Dalším, čtvrtým místem je Praha a nová restaurace PRU 58.

  • Technologickým principem dobrého kari je dlouhé, pomalé dušení masa a zeleniny spolu s kari pastou a dalšími přísadami. V hrnci i v pekáči.
  • K nejoblíbenějším přísadám, typickým například pro Thajsko, patří kokos a citronová tráva nebo listy citrusů a nať koriandru.
  • Téměř v žádném kari nechybí chilli papričky.
  • Často se přidává také rybí omáčka nebo tamarindová pasta.
  • A aby byl zážitek dokonalý, neměl by jako příloha chybět indický chléb naan, v jiných krajích pak lokální placky nebo rýže.
V receptech na kari velmi často najdete kmín. Nejde ale o ten náš. V asijské kuchyni se jedná o úplně odlišný cumin, tedy římský kmín. Pozor tedy, aby se správné koření neztratilo v překladu!
Kari je hra

Také milujete exotickou kuchyni? Pusťte se do přípravy kari, jídla, které dává prostor ke hře s kořením, s barvami, s kombinacemi chutí.

Do Asie vás dnes pozve Štěpán Návrat, šéfkuchař, který mi umožnil ochutnat to nejlepší kari v životě.

Bangkok Pulled Beef – Trhané hovězí Bangkok

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg brisketu (hovězí hrudí)
  • 50-70 g zelené kari pasty
  • 4 lžíce ústřičné omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 stonky citronové trávy
  • 10 g koriandru
  • 4 cm galangalu (kořen podobný zázvoru)
  • 6 limetových listů
  • 1 černý kardamom
  • 2 zelené kardamomy
  • 1 badyán
  • 1 lžička zeleného pepře
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • hrst thajské bazalky
  • sůl

POSTUP:

  • Očištěné hovězí maso nechte v celku, opepřete a osolte.
  • Maso zatáhněte v rozpálené wok pánvi, když začne hnědnout, přendejte ho do pekáče.
  • Ve stejné pánvi restujte několik sekund zelenou kari pastu, přidejte vývar a 100 ml kokosového mléka, promíchejte.
  • Přidejte ústřičnou a rybí omáčku a směsí přelijte maso v pekáči.
  • Citronovou trávu podélně rozkrojte a lehce potlučte. Přidejte ji spolu s koriandrem, galangalem, limetovými listy a celým kořením k masu.
  • Poté maso zalijte ještě vývarem nebo vodou, aby bylo úplně ponořené. Dobře uzavřete poklicí nebo alobalem a pečte hodinu v předehřáté troubě na 180 °C, poté snižte teplotu na 140 °C a pečte další 3 hodiny, až maso úplně změkne.
  • Upečené maso vyndejte, omáčku přeceďte do většího rendlíku, přidejte zbytek kokosového mléka, přiveďte k varu a velmi zvolna redukujte, až dvě hodiny.
  • Upečené maso natrhejte na delší kousky a promíchejte s hustou omáčkou. Těšně před servírováním přidejte thajskou bazalku.

Rendang Chicken – Kuře Rendang

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg kuřecích stehen (i vykostěných)
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g suchého kokosu
  • 75 ml rybí omáčky
  • 50 ml sójové lehké omáčky
  • 1 l kokosového mléka
  • 4 dlouhé chilli papričky (cayenne)
  • 100 g citronové trávy
  • 10 g pandanových listů
  • 10 g kafírových (citrusových) listů
  • 4 kardamomy černé
  • 6 kardamomů zelených
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 hřebíčků
  • 3 špalíčky celé skořice
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 35 g palmového cukru
  • sůl
  • cukr
  • limetová šťáva
  • Rendang kari pasta

POSTUP: 

  • Maso zatáhněte na dvou lžících rozpáleného oleje, aby kůže byla opečená. Mezitím si připravte směs koření (vše v celku) a na závěrečnou minutu ho přihoďte do pánve a orestujte. Krásně se rozvoní.
  • Vedle v hrnci si nasucho opražte kokos do světle hnědé barvy a přihoďte ho do pánve. Následně přidejte Rendang kari pastu dle síly chutě, osobně dávám tři lžíce na osobu (v jemnější variantě dvě postačí). Vše restujte další čtyři minuty.
  • Poté vše přesuňte do pekáče a přidejte omáčky, cukr, bylinky, chilli a kokosové mléko. V případě potřeby dolijte trochu vody nebo vývaru.
  • Pečte na 165 °C, 60–90 minut i více, maso se musí rozpadat. Hotové kuřecí odložte stranou.
  • Omáčku s kořením vraťte do hrnce a redukujte ji hodinu až dvě, poté dochuťte rybí omáčkou, limetovou šťávou a palmovým cukrem.
  • Podávejte s rýží, bramborovou kaší, plackou roti nebo langošem.

Tip: V PRU 58 k Rendang kuřecímu kari připravujeme vlastní langoše a garnish (ozdobu) z manga, červené cibule, koriandru, bazalky a máty.

Rendang kari pasta

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 175 g šalotky
  • 20 g česneku
  • 40 g citronové trávy
  • 4 limetové listy
  • 30 g zázvoru
  • 20 g galangalu
  • 60 g velkých červených chilli papriček (cayenne)
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 celé skořice
  • 2 limetové listy
  • 2 stonky citronové trávy
  • 6 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 černý kardamom
  • 4 lžíce oleje

POSTUP: 

  • Černý kardamom sekáčkem rozdrťte na čtyři části, poté všechno celé koření orestujte nasucho na pánvi.
  • Ostatní ingredience nasekejte nahrubo a spolu s kořením rozmixujte v mixéru na pastu.
  • Tu restujte, dokud se nevypaří většina tekutiny a pasta neztmavne.
  • Poté můžete hotovou kari pastu uložit do uzavíratelné nádoby, v chladu vydrží až několik měsíců.

Recepty z tradiční thajské kuchyně

Zdraví

Thai Red Curry Duck – Thajské červené kari z kachny

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 4 kachní prsa
  • 8 lžic červené kari pasty (dle pálivosti)
  • 2 zelené chilli papričky
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 stonky citronové trávy
  • 8 limetových listů
  • 750 ml kokosového mléka
  • 100 g bambusu (z konzervy nebo sáčku)
  • 100 g sezonní zeleniny (lilek, cuketa…)
  • 15 g čerstvého koriandru
  • 25 g thajské bazalky
  • 20-40 g palmového cukru na dochucení
  • 6 lžic rybí omáčky na dochucení
  • limetová šťáva
  • sůl

POSTUP:

  • Nejprve si připravte maso, vyberte jednu ze dvou možností: Orestujte kachní prsa na pánvi a dopečte je v troubě na 165 °C, 15 min. Druhá možnost je prsa nakrájet na větší nudličky a orestovat.
  • Zeleninu nakrájejte na silnější kolečka. V rozpáleném rendlíku zahřejte olej, na něm orestujte kari pastu, krásně se tak uvolní všechny vůně. Trvá to dvě minuty, poté přidejte 100 ml kokosového mléka, po třech minutách i zbývající mléko a na půl rozkrojenou a roztlučenou citronovou trávu a limetové listy. Vařte zvolna 10 minut.
  • Dále přidejte nakrájenou zeleninu a bambus, ochuťte nastrouhaným palmovým cukrem, limetovou šťávou a rybí omáčkou.
  • Provařte a finální pikantnost kari omáčky dolaďte chilli papričkami a thajskou bazalkou těsně před servírováním, jinak listy zčernají.
  • Kachní maso můžete ohřát v omáčce nebo ho nakrojte steakově jako na obrázku.
  • Kari podávejte s jasmínovou rýží nebo rýžovými nudlemi v hlubších talířích či miskách a zdobte čerstvou thajskou bazalkou a koriandrem.

Vaření ve znamení ájurvédy

Styl

Yellow Curry Prawn – Žluté kari krevety

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 5 lžic yellow curry pasty
  • 1 lžíce oleje
  • 600 ml kokosového mléka
  • 600 g krevet (tygří)
  • 250 g pak choi
  • 150 g hadích fazolek
  • 100 g thajského mini lilku
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce palmového cukru
  • šalotka nebo cibule
  • zelenina na ozdobu
  • 100 g mrkve
  • 100 g cibule
  • 30 g koriandru

POSTUP:

  • Krevety oloupejte a zbavte střívek. Očištěnou zeleninu nakrájejte nahrubo.
  • Připravte omáčku: v rendlíku orestujte žlutou kari pastu na lžíci oleje, přidejte 1/3 kokosového mléka a rozmíchejte.
  • Po dvou minutách restování přidejte zbytek kokosového mléka a 10 minut zvolna vařte. Dochuťte rybí omáčkou a troškou cukru (omáčka by neměla být příliš sladká).
  • Přidejte nakrájené pak choi, nasekané hadí fazolky a mini lilek a 2 minuty povařte.
  • Na závěr si rozpalte pánev s máslem a orestujte krevety, ne déle než 6 minut.
  • Ti odvážnější si je mohou obalit ve škrobu, tím získají křupavost a omáčka se v nich více zachytí.
  • Do misky nalijte omáčku, nahoru vyskládejte křupavé krevety, přidejte zeleninový garnish.

Yellow curry pasta

INGREDIENCE

  • 80 g žlutého chilli (cayenne)
  • 3 žluté nebo červené chilli papričky (birds eye)
  • 100 g stonků citronové trávy
  • 25 g galangalu
  • 150 g šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 7 limetových listů
  • 15 g koriandru: nať, kadeře i stonky
  • 15 g čerstvé kurkumy (lžíce sušené)
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

POSTUP:

  • Nejprve opražte na pánvi bez oleje suché koření, tím se zintenzivní jeho chuť a vůně. Nechte vychladnout.
  • Ostatní ingredience nakrájejte na menší kousky. Chilli papričky podélně rozřízněte a zbavte semínek. Malé chilli papričky nasekejte i se semínky.
  • Poté všechny přísady rozmixujte s kořením. Při mixování použijte pro lepší zpracování olej nebo trochu vody.
  • Vzniklou pastu zvolna restujte (až dvě hodiny) a často promíchávejte, aby se nepřipálila.
  • Lepší je tento proces neuspěchat, aby se odpařilo co nejvíce vody a výsledná pasta pak dlouho vydržela v ledničce.

Reklama

Související články

Slavné ženy a jejich oblíbené recepty

Pražskou restauraci Food Lab s oblibou navštěvují ženy. Láká je moderní, chutná gastronomie. Pro šéfkuchaře Nenada Jovanoviče jsou velkou inspirací a ochotně...

Výběr článků

Načítám