Hlavní obsah

Utekly před válkou, hned začaly pracovat. Vaří tradiční jídla a zvykají si na život u nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šestadvacetiletá Anna přijela do Prahy před osmi lety studovat. Už tu zůstala, kvůli válce na Ukrajině sem dovezla i svou rodinu, kterou okamžitě zapojila do pracovního procesu.

Rodina Anny podniká, vaří tradiční ukrajinská jídlaVideo: Novinky

 
Článek

Když začala válka na Ukrajině, Anna s hrůzou sledovala, co se v její rodné zemi děje. Jelikož její rodina žila stále tam, rozhodla se ji přesvědčit, aby přijela za ní.

Dostat sem maminku a mladší sestru nebyl takový problém, babička se ale skrývala před bombami v rodném Charkově.

Ukrajinky vyrazily uklízet ulice Prahy. Jako poděkování za azyl

Domácí

„Když v noci padaly bomby, tak se babička schovávala ve vaně. Měla nad sebou žebřík s nějakou plachtou a na ní ještě bundy, kdyby padal dům, aby ji to ochránilo,“ řekla Novinkám Anna s tím, že babička do krytu jít nechtěla, bála se.

Ve vaně strávila pět dní. Seniorka nevěděla, jak se do Česka dostat, ale nakonec se to i díky jejímu synovi podařilo.

Foto: Novinky

Annina babička se před bombami skrývala 5 dní ve vaně.

Nelenit, pracovat

Anna začala přemýšlet, jak ženy zaměstnat. Na sociální síti našla nabídku pražského Manifesta Marketu, který se rozhodl dát na půl roku zdarma Ukrajincům prostor i marketingovou pomoc pro jejich vývařovnu, která dostala jméno Barva.

„Byla jsem za tuto příležitost ráda. Všechny členky naší rodiny tak mohly začít i pracovat spolu a nemyslet tak na vše, co se děje doma,” vypráví žena s tím, že moc dobře ví, jak těžké je přijet do cizí země, neumět jazyk a dostat práci.

Nechaly jsme za sebou to nejcennější, co máme, naši rodinu, říká ukrajinská zpěvačka

Styl

V Barvě pracuje celá Annina rodina včetně dalších Ukrajinek utíkajících před válkou. Babička se věnuje nákupu a přípravě potravin, také dohlíží na kvalitu jídel.

„Vaříme tradiční jídla, vareniky, syrníky. Připravujeme i další nové jídlo, které se bude měnit každý měsíc,“ říká hrdě podnikatelka s tím, že Čechům ukrajinská jídla chutnají.

Foto: Novinky

Uprchlice z Ukrajiny vaří Čechům svá tradiční jídla.

Život v Česku vs. na Ukrajině

Pro Ukrajince přicházející do Česka je mnoho věcí jiných, na které si musí zvyknout. Anna si například nemůže vynachválit systém městské hromadné dopravy, který je velmi propracovaný na rozdíl od ukrajinského. Chybí jí ale moře.

Zprvu byla rozčarovaná z toho, že Češi smrkají na veřejnosti. „To mě na začátku překvapilo, že to děláte, Ukrajinci tohle nedělají. Ale už taky smrkám a moje maminka je z toho stále v šoku,“ směje se Anna.

Anketa mezi Ukrajinkami v restauraci BarvaVideo: Novinky

Ukrajinka Maria zase bojuje s podobnými slovy, kterých má čeština a ukrajinština víc než dost. „Nemůžu si zvyknout třeba na to, že čerstvý u vás znamená moc dobrý, u nás je to naopak,“ říká Maria s úsměvem.

To samé říká i Larisa, které přijde, že Češi jsou víc v pohodě než Ukrajinci, že jsou méně uspěchaní.

Všechny ženy se shodují na tom, že jsou Češi přívětiví a milí lidé a váží si toho, jak hezky se k nim chovají a chtějí jim pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám