Hlavní obsah

Nechaly jsme za sebou to nejcennější, co máme, naši rodinu, říká ukrajinská zpěvačka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kateřina Pinčuk, známá pod uměleckým pseudonymem Katya Beilis, je ukrajinská zpěvačka a moderátorka. Před necelými dvěma měsíci spolu se svou malou neteří utekla z vlasti před válkou do Prahy. Zbytek její rodiny byl kvůli vojenskému povolání nucen zůstat. I odsud chce ale svým krajanům pomáhat. Teď ji čeká vystupování na evropském turné Queen Symphonic, kde bude kromě jiného zpívat i ukrajinskou hymnu. Výtěžek z koncertů půjde na pomoc Ukrajině.

Nechaly jsme za sebou to nejcennější, co máme, naši rodinu, říká ukrajinská zpěvačkaVideo: Novinky

 
Článek

Když začala válka, nikdo z její rodiny nemyslel hned na útěk. Všichni jsou totiž příslušníci ukrajinské armády.

Až devátý den se rozhodli, že je potřeba Kateřininu malou neteř Sofii odvézt do bezpečí. Hranice ale mohla překročit jen Kateřina, která vojenskou povinnost nemá. Její sestra, matka malé Sofie, je totiž armádní lékařka.

Dva týdny se schovávala ve Lvově ve sklepě. Teď vysílá v českém rádiu

Domácí

Během dvou hodin zabalila kufry

„Můj otec Vladimír Pinčuk sloužil 31 let v armádě, odešel jako generál. Před svou smrtí působil jako učitel na Oděské vojenské akademii. Moje matka Galina Pinčuk v současnosti pracuje na vojenské akademii v Oděse. Můj dědeček Andrij Pinčuk byl veteránem Velké vlastenecké války. Moje babička Naďa Pinčuk měla čestný titul Ctěný komunikátor Ukrajinské SSR,“ popisuje Kateřina vojenskou tradici ve své rodině.

Foto: archiv Katyi Beilis

Rodiče dnes osmileté Sofie museli zůstat na Ukrajině.

Během dvou hodin si Kateřina a Sofia zabalily jen to nejnutnější a utekly s plánem, že v Evropě zůstanou týden a pak se vrátí domů. Nepočítaly, že válka bude trvat tak dlouho. Osmiletá Sofia už nastoupila do pražské základní školy.

„V Česku se mi líbí, ve škole mám kamarády, ale už se těším domů,“ říká malá Sofia.

Ukrajinská právnička prchla se synem do Prahy. Teď vyrábí neprůstřelné vesty

Válka na Ukrajině

Kateřina nechce v Praze sedět a nic nedělat, chce pomáhat krajanům, proto se nyní připravuje na turné spolu s Queen Symphonic, které se bude konat v Praze, Varšavě a Bratislavě. Městech, která Ukrajině pomáhají nejvíce.

Společnost pořádající turné Kateřině nabídla nejen ubytování, ale právě i možnost účastnit se aktivně koncertu. Zazpívá jako předskokan a na závěr ukrajinskou hymnu. Výtěžek poputuje na podporu Ukrajiny. Pražský koncert se koná 11. června ve Sportovní hale v Holešovicích.

Foto: Novinky

Katya doufá, že na koncert přijde hodně lidí.

„Majitelé domu, kde bydlíme, jsou organizátoři koncertů, a vidím, že na Ukrajině se lidé pořád snaží nějak pomáhat, tak jsem je požádala, jestli by mi nedali příležitost, abych mohla svým hlasem také nějak pomoci,“ říká Kateřina.

Věří v návrat domů

„Měli jsme upřímnou touhu zahalit se do státní vlajky Ukrajiny. Ta je pro nás symbolem domova, rodiny, blízkých, přátel a svobody! Sofie a já opravdu chceme podpořit celý lid Ukrajiny! Všichni, kdo jsou nyní v popředí! Všichni ti, kteří dělají vše možné i nemožné pro prosperující budoucnost naší země! Každý, kdo opustil své domovy! Rádi bychom také vyjádřili vděčnost Evropské unii, všem jejím obyčejným lidem, kteří jsou velmi pohostinní a podporují lid Ukrajiny v pro nás těžkých časech,“ říká Kateřina.

Ukrajinka vzala přes hranice do bezpečí cizí děti, na matku má telefonní číslo

Válka na Ukrajině

„Věřím, že se vrátíme, věřím v náš silný ukrajinský národ, jsou to silní lidé, i ti co nejsou vojensky povinní, vycházejí do ulic, skáčou na vojenskou techniku, snaží se bránit všemi silami, a doufám, že náš národ bude opět svobodný. Za Ukrajinou stojí Bůh, jelikož je za námi čestnost, lidskost, pravda a síla,“ uzavírá mladá žena pro Novinky.

Foto: Novinky

Dvojici se v Praze sice líbí, ale obě se chtějí vrátit domů.

Spolupracovala se Zelenským

Zpěvačka, která ještě před začátkem války žila v Oděse, má vystudované tři pedagogické obory. Od mala ráda zpívala a tančila. Věnuje se také komediálnímu vystupování.

V roce 2016 se dokonce zúčastnila show „Liga smíchu“. Organizátorem tohoto projektu byl současný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Neustále jsem se bála a on mě podporoval. A nejen mě, ale i každého, kdo tam byl, bylo mu jedno, jestli toho člověka dobře zná, nebo ho nezná vůbec. Mluvil velmi snadno, jako bychom se znali sto let. Udělal dojem velmi citlivého a upřímného člověka,“ popisuje Kateřina své vzpomínky na spolupráci se současným prezidentem.

Foto: archiv Katyi Beilis

Katya Beilis je na Ukrajině známá zpěvačka.

Má za sebou také působení v různých kapelách a vystupování na festivalech. Působila také v zahraničí například v Dubaji nebo Ankaře.

V roce 2020 přišel, podle jejích slov, největší úspěch její dosavadní kariéry. Vystoupení se symfonickým orchestrem v Oděse.

Chtěla jsem věřit, že je to noční můra. V mé čtvrti byly tanky, říká Ukrajinka

Válka na Ukrajině

„Po tomto koncertu byly mé plány velkolepé, ale globální pandemie provedla své úpravy. Dokud byla karanténa, rozhodla jsem se neztrácet čas a získat hudební vzdělání. Zároveň jsem pracovala jako vedoucí dětského hudebního a divadelního studia. Dva dny před válkou jsem získala magisterský titul jako učitelka hudby,“ říká Kateřina.

Reklama

Výběr článků

Načítám