Hlavní obsah

Ukrajinská kuchyně: recepty na záporožský kapustňak, kručeniky a kyjevský kotlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak poznat národ? Jedna z cest vede přes jídlo. To ukrajinské může být velmi skromné i opulentní.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevský kotlet

Článek

Kyjevský kotlet

Ve světě patrně nejznámější ukrajinské jídlo. Kiyevskaya otbivnaya, v angličtině Kiev Chop nebo Kiev Cutlet. Název by napovídal, že jde o vepřové kotlety. Nedejte se však zmást. Tato pochoutka jsou kuřecí řízky, kterým výjimečnost propůjčuje máslo. Nepatří k dávným receptům ukrajinského venkova, o jejím původu koluje řada verzí.

V jedné se traduje, že jde o variaci receptu na Côtelettes de volaille, který přivezli kuchaři z Francie v 18. století, v jiné se autorství připisuje šéfkuchaři kyjevského hotelu Continental. Podle této teorie měla specialita pouhých sto let na to, aby dobyla svět. A podařilo se!

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa (ideálně supreme – s kostí)
  • 160 g másla (může být bylinkové, s koprem nebo petrželkou)
  • olej na smažení (dostatečné množství, aby řízky plavaly)
  • bramborová kaše k podávání

Na obalení

  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • sůl

POSTUP:

  • Máslo rozkrojte na čtyři špalíčky a dejte ztuhnout do mrazáku.
  • Kuřecí prsa malinko naklepejte a nařízněte v nich kapsu.
  • Do ní zatlačte máslo se špetkou soli a otvor uzavřete párátkem.
  • Porce osolte i svrchu a obalte v klasickém trojobalu (mouka, rozšlehaná osolená vejce, strouhanka).
  • V hluboké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu, vložte do něj obalené řízky, teplotu zmírněte na střední a zvolna smažte.
  • Z každé strany přibližně pět až sedm minut. (Můžete použít i fritézu.) Ideální přílohou je bramborová kaše.

Tip: Jak na hedvábnou bramborovou kaši: Oloupané brambory uvařte, slijte a začněte šlehat s kouskem másla. Použijte metličkový šlehač, nikdy nožový mixér (udělá z brambor klih). Když je z brambor hladká hmota, začněte po troškách přilévat horké mléko, část mléka lze nahradit smetanou ke šlehání.

Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně

Zdraví

Varya Guculskaja

Salát z Bukoviny, území na západě země na hranici s Rumunskem.

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 200 g velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
  • 600 g červené řepy
  • 100 g sušených švestek
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • Na dochucení: cukr, ocet, sůl, pepř

POSTUP:

  • Fazole namočte přes noc, poté je uvařte doměkka, sceďte. (Vývar můžete použít na polévku.)
  • Sušené švestky nakrájejte na větší kousky a ponořte je do oleje.
  • Červené řepy uvařte ve slupce doměkka, zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte.
  • Poté vše smíchejte a dochuťte.

Kručeniky

Foto: Profimedia.cz

Kručeniky jsou masové závitky (vepřové, hovězí, kuřecí i rybí), které mohou mít různé náplně od zeleniny a hub až po sušené ovoce, hlavně švestky, většinou v nich nechybí slanina.

Podávají se jako předkrm (menší rolky) i jako hlavní jídlo (velké). Můžete je péct na bramborách jako v tomto receptu nebo samotné v troubě i na venkovním grilu.

INGREDIENCE

  • 800 g vepřové kýty (nebo kuřecího)
  • 150 g slaniny
  • 800 g brambor
  • 200 g tvrdého sýra
  • 80 g másla
  • 100 g žampionů
  • 8 lžic zakysané smetany
  • 100 g sádla
  • červená mletá paprika
  • 8 plátků slaniny
  • pepř, sůl

POSTUP:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mírně osolte.
  • Maso nakrájejte na osm plátků, naklepejte je, opepřete a opaprikujte z vrchní strany.
  • Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte ji s rozpuštěným máslem, nastrouhaným sýrem, nakrájenými žampiony a zakysanou smetanou, ochuťte paprikou a pepřem.
  • Náplň rozetřete na paprikovou stranu plátků masa.
  • Zaviňte rolky, obalte je slaninou (to není nutné) a ovažte potravinářským provázkem.
  • Pekáček vymažte polovinou sádla, na něj rozložte brambory a na ně položte závitky.
  • Zbylé sádlo dejte navrch, vše podlijte šálkem vody.
  • Pekáč zakryjte a vložte do trouby.
  • Pečte přibližně hodinu (i více) na 180 °C.
  • Občas zkontrolujte, jestli není třeba jídlo podlít.
  • Ke konci pokrm odkryjte a dopečte dozlatova.

Oblíbené recepty z české kuchyně s pivem od Fleků

Zdraví

Záporožský kapustňak

Foto: Profimedia.cz

Zelná polévka. Podobně jako naše zelňačka má i ta ukrajinská řadu podob. Můžete ji barevně osvěžit paprikou, přidat klobásku.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového masa (plec, může být i ořez + kosti)
  • 600 g kysaného zelí
  • 400 g brambor
  • 2 lžíce prosa (jáhly)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • kousek celeru
  • 3 lžíce másla
  • 50 g slaniny
  • 2 bobkové listy
  • pepř, sůl
  • 2 l vody
  • zakysaná smetana k podávání

POSTUP:

  • Maso dejte vařit do osolené vody s bobkovým listem.
  • Zelí sceďte a restujte na sádle s polovinou cibule.
  • Jakmile začne lehce chytat barvu, zalijte ho částí vývaru. (Šťávu ze zelí nevylévejte, může se hodit na dochucení.)
  • Nakrájejte mrkev, celer, petržel a zbytek cibule a zeleninu orestujte na másle.
  • Když je maso skoro měkké, přidejte k němu do vývaru na větší kostky nakrájené brambory.
  • Po deseti minutách přidejte proso (jáhly), orestovanou zeleninu a po chvilce i podušené zelí.
  • Dochuťte solí a pepřem, eventuálně šťávou ze zelí.
  •  Vše ještě chvilku nechte společně provařit.
  • Jednotlivé porce ozdobte a dochuťte zakysanou smetanou.

Tip: Šťáva z kysaného zelí je velmi zdravá, stojí za to ji i vypít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám