Hlavní obsah

Oblíbené recepty z české kuchyně s pivem od Fleků

Jeden z nejstarších pivovarů u nás proslavilo černé pivo. V r. 2020 tu začali vařit i světlý ležák a sládek Michael Adamík na něj může být hrdý. K dobrému pivu samozřejmě patří i skvělé jídlo. U Fleků můžete ochutnat legendární koleno na černém pivu i výtečnou svíčkovou. O recepty se s námi podělil šéfkuchař Zdeněk Turšner.

Foto: Milan Malíček, Právo

Flekovský guláš

Článek

Flekovský guláš

INGREDIENCE

  • 600 g hovězího na guláš (kližka, krk)
  • 500 g cibule
  • 5 lžic sádla
  • 3 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l černého flekovského piva
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na kostičky a pomalu restujte na třech lžících sádla do tmavě zlaté barvy. Průběžně míchejte.
  • Přidejte na kostky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout.
  • Poté přidejte papriku a protlak, rychle zarestujte a podlijte polovinou piva.
  • Zvolna duste, až je maso měkké, podle potřeby míchejte a podlévejte pivem, sklenku piva si nechte na dokončení.
  • Během vaření přidejte česnek utřený se solí a pepř.
  • Ze zbytku sádla a mouky usmažte jíšku.
  • Když je maso měkké, zahustěte guláš jíškou tak, že ji rozmícháte ve zbylém pivu (aby se neudělaly hrudky, můžete použít tyčový mixér) a přilijete do omáčky.
  • Nechte ještě několik minut zvolna provařit, nakonec guláš dochuťte.

Rozlučte se se zimou! Recepty na tradiční pochoutky oslavující dobu hojnosti

Styl

Pečené koleno

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Na koleno

  • 2 syrová vepřová kolena
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • pepř, sůl

Na marinádu

  • 500 ml flekovského piva
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce červené papriky
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce demi-glace

K podání

  • hořčice
  • křen
  • kyselá okurka
  • chléb

POSTUP:

  • Vepřová kolena dobře omyjte, očistěte (opalte nad svíčkou štětiny) a vařte v tlakovém hrnci spolu s kořením a solí přibližně hodinu.
  • Předvařená kolena přendejte do pekáče a potřete je marinádou, kterou připravíte ze všech uvedených přísad a naředíte trochou vývaru z kolen.
  • Pečte zakryté ve středně vyhřáté troubě přibližně hodinu.
  • Průběžně podlévejte marinádou a kolena přelévejte výpekem.
  • Poté pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a kolena dopečte tak, aby měla křupavou kůži, asi 30 minut.
  • Nakonec můžete přidat ještě 5 minut pod grilem.
  • Při podávání nesmí chybět hořčice, nastrouhaný křen, kyselá okurka a chléb.

Recepty na báječné Vilémovo pečivo

Styl

Svíčková

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 800 g hovězího (váleček, zadní)
  • 100 g špeku
  • 50 ml oleje
  • 5 lžic sádla
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 citron (citronová šťáva i kůra)
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 250 ml smetany na šlehání 33%
  •  2 lžíce octa
  • sůl,
  • houskový knedlík, šlehačka, citron a brusinkový kompot k podávání

POSTUP:

  • Maso prošpikujte špalíčky špeku a zprudka zatáhněte na oleji. Nechte ho odpočinout.
  • Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na sádle.
  • Vedle v hrnci udělejte redukci z koření: povařte ho v šálku vody.
  • Do pekáče vložte orestovanou zeleninu a na ni položte maso, které osolíte.
  • Do předem rozehřáté trouby na 140 °C vložte zakrytý pekáč a pečte tak dlouho, aby bylo maso měkké.
  • Hlídejte, aby se základ nepřipálil, podle potřeby podlévejte horkou vodou a regulujte teplotu trouby.
  • Každá trouba peče jinak, možná bude třeba zvýšit teplotu nebo přidat čas, aby hovězí změklo.
  • Když je maso hotové, vyndejte ho a zabalené do alobalu odložte stranou.
  • Zeleninu vraťte do hrnce, přilijte přecezenou redukci z koření a smetanu.
  • Několik minut společně vařte.
  • Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, octem, cukrem, solí a pepřem.
  • Podávejte s knedlíkem, citronem, šlehačkou a brusinkami.

Pochoutky na pivu

Zdraví

Tvarohové řezy

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Na těsto

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo olej)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • tuk a hl. mouka na vymazání plechu

Na náplň

  • 2 tvarohy
  • 3 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku (zastudena)
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • citronová kůra
  •  šlehačka k podávání

POSTUP:

  • Všechny suroviny na těsto důkladně promíchejte do hladké hmoty.
  • Z tvarohu a všech přísad umíchejte náplň.
  • Na vymazaný plech vysypaný moukou rozprostřete po celé ploše těsto.
  • Na těsto rozetřete tvarohovou náplň.
  • Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu na 140 °C.
  • Vychladlý dezert nakrájejte na řezy a podávejte se šlehačkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám