Hlavní obsah

Stimulovat sex drogami je riskantní

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychotropní látky používali lidé při určitých příležitostech, včetně sexu, odnepaměti. Ať už šlo o sex mezi dvojicemi nebo o sex skupinový. Občas sahali po vývarech z různých bylin a hub, ale nejčastěji po alkoholu. Je to látka, která provází lidstvo tisíce roků. Přesto určitá část populace nezvládá její racionální konzumaci dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním problémem nelegálních drog je to, že na ně lidé reagují velmi individuálně, navíc u nich nebývá jasné, kolik účinné látky obsahují.

Článek

V rozumných dávkách podporuje sociální komunikaci a zvyšuje sebevědomí konzumentů i konzumentek. Při vyšších dávkách roste například u mužů chuť na sex (stále více žen jim připadá žádoucích), ale zároveň klesá jejich schopnost dosáhnout orgasmu.

Oddálení okamžiku, kdy jsou partneři schopní dosáhnout pohlavního vyvrcholení, bývá v těchto případech typické pro obě pohlaví. Toho mohou využít muži, které trápí předčasná ejakulace, což je problém v populaci relativně častý, zejména mezi mladými, vysoce reaktivními mladíky.

Pokud množství alkoholu přesáhne určitou mez, chuť na sex nezmizí, ale například u pánů se vytratí schopnost dosáhnout erekce a soulož rozumně realizovat. Problémem opilosti středního a vyššího stupně bývají také velké mezery paměti. Člověk pak nemá na sex ani pozitivní, ani negativní vzpomínky, protože nemá žádné.

Kdy se z občasného popíjení alkoholu stává problém

Zdraví

U některých mužů představuje vážnou komplikaci i to, že u nich po pití alkoholu neklesají jen zábrany, ale také stoupá agresivita. Jako soudní znalec se často setkávám s tím, že se pak častěji dopouštějí trestních deliktů, a to nejen na ženách.

Vedle alkoholu patří mezi společensky tolerované drogy také kofein a ve spojení s ním i další chemické látky, obsažené v takzvaných energetických nápojích, které nám „dávají křídla”.

Kombinace vyšších dávek alkoholu s těmito nápoji, případně s vysokými dávkami kávy, zvyšuje pravděpodobnost, že se impulzivní, agresívní člověk dopustí nějakého deliktu, navíc i s vyšší intenzitou.

Sexuální agresi často spustí alkohol

Vztahy a sex

V poslední době se začal používat výraz „chemsex”. Jsou tím míněné sexuální aktivity, při kterých se lidé snaží vylepšit své zážitky chemicky, tedy pomocí nejrůznějších drog, měkkých i tvrdých. Chemsex provozují hetero - stejně jako homosexuální páry, ale rovněž různé skupiny. Jednou z nich jsou třeba polyamorní jedinci, tedy lidé, kteří žijí ve stálém svazku s více partnery.

Konzumace stimulačních drog nejrůznějšího druhu jim usnadňuje sexuálně promiskuitní chování, často za zády jejich stálejších párových partnerů nebo partnerek.

Na drogách se často mění práh vnímání bolesti. Snadno můžete způsobit svému protějšku i sobě poranění, které v tu chvíli nevnímáte

Na internetu najdete řadu článků nebo i webů, které se snaží přesvědčit čtenáře, jak báječné věci jim chemsex může nabídnout. Realita je složitější a často také riziková. Hlavním problémem nelegálních drog je to, že na ně lidé reagují velmi individuálně, navíc u nich nebývá jasné, kolik účinné látky obsahují. Složitě se pak odhaduje jejich dávkování.

Opatrnější jedinci je s jistou zdrženlivostí možná zkoušejí postupně, ale kolik z těch, které láká intenzivní, rychlá a snadná slast, bude pečlivě testovat a prověřovat? Další riziko spočívá v tom, že si člověk, který se ocitne pod vlivem drog, obvykle nehlídá takové „drobnosti”, jako je používání kondomu nebo výběr partnera.

U dospívajících klesá užívání návykových látek, může za to i změna životního stylu

Děti

Na drogách se často mění práh vnímání bolesti. Snadno můžete způsobit svému protějšku i sobě poranění, které v tu chvíli nevnímáte. A je otázka, jakou šanci má partner, který cítí bolest, dát vám zřetelně najevo, že máte přestat. Člověk na drogách to s velkou pravděpodobností nezaregistruje a jeho přání bude ignorovat.

Na různých party často dochází i k tomu, že lidé kombinují drogy s alkoholem nebo různé druhy drog mezi sebou. Některé ty kombinace mohou způsobit dramatické reakce. Také vzniká otázka, do jaké míry jsou lidé v rauši schopní vnímat, kolik si čeho dali. Nemůžeme realisticky předpokládat ani skutečnost, že by zjišťovali informace o tom, jaké drogy nebo i léky se spolu nemají rozhodně míchat. Praxe bývá spíš taková, že na party splácají, co je po ruce, se všemi riziky, která to přináší.

Někdo argumentuje tím, že drogy bere jenom svátečně. Rizika nevnímá nebo je zlehčuje. Stačí se podívat na většinu partnerů nebo partiček, které si ke svým experimentům vybírá. Až příliš často se na ně nemůže spolehnout, o nějaké důvěře prakticky nemůže být řeč. Kdykoliv se může stát, že ho navezou do průšvihu nebo do dramatické situace.

Nechtěné zážitky žen během sexu

Vztahy a sex

Pokud už strávíte celý víkend třeba tím, že si budete užívat sex a pervitin, zažijete nejspíš dlouhý stav aktivity a povznesené sebedůvěry, ale vaše soulože můžou trvat extrémně dlouho, což se jemným pohlavním sliznicím asi nebude moc líbit. Bude pro vás obtížné i vyvrcholit.

Nemluvě o tom, že pak můžete být pár dní vyčerpaní a nepoužitelní, takže si snadno vykoledujete absenci v práci nebo další problémy. Rizikové je i to, že se intoxikace pervitinem snadno projevuje vážnými agresivními delikty.

V poslední době jsem zaznamenal několik článků, které upozorňovaly na výzkum amerických vědců z lékařské fakulty v St. Louis v USA. Vyzpovídali 373 žen, z nichž 176 pravidelně užívalo marihuanu. Uváděly, že u nich tato droga zvětšuje sexuální touhu, zpříjemňuje jim sex a víc než dvakrát zvyšuje pravděpodobnost orgasmu.

Kouření marihuany může způsobovat genetické změny u ještě nepočatých dětí

Děti

Málokde se naopak dočtete, že marihuana může zvyšovat úzkosti nebo deprese a vyvolávat chorobnou podezřívavost. Při dlouhodobém užívání hrozí poruchy plodnosti, erekce a nakonec i slastnějšího vnímání sexu. Spolehlivost erekce oslabuje také pervitin, kokain i různé taneční drogy.

A to nemluvím o riziku závislosti. Jak na nich, tak na intenzívních pocitech, které u někoho vyvolávají. U některých lidí se objeví, i když se „sjedou jen jednou měsíčně”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám