Hlavní obsah

S kým můžeme sdílet tajemství a kdy raději mlčet

Právo, Zuzana Musálková

Nějaké to tajemství máme všichni, ať už patříme k uzavřeným typům lidí, nebo jsme více méně otevřená kniha. Ani ti nejotevřenější obvykle nesdělují všechno a už vůbec ne všem. Na druhou stranu například sdílení intimnějších informací o nás samotných obvykle vede ke sblížení a upevnění vztahů s tím, komu takto vyjádříme důvěru. Jak ale neprohloupit a vybrat si tu správnou „vrbu“?

Foto: Profimedia.cz

Společně sdílená tajemství jsou tmelem dětských přátelství. Ale i nebezpečnou zbraní, pokud se malí spiklenci z nějakých důvodů poškorpí… V tomto ohledu se příliš neměníme ani v dospělosti, jen si umíme lépe uvědomit důsledky svých činů.

Článek

„Musím se ti s něčím svěřit.“ Pokud tuto větu uslyšíme, vyvolá v nás jistě emoce. „Do těla se uvolní hormon adrenalin, který tak trochu nakopne mozek,“ vysvětluje konzultantka Christina Hersomová. Zpozorníme a nemůžeme se dočkat, až informaci uslyšíme, ať nám bude řečeno něco závažného, fantastického, nebo naprosto triviálního.

Ostatně vzpomeňte si na dětství. Jak vzrušující bylo něco si tajně špitat s nejlepší kamarádkou. Však jsou také společně sdílená tajemství tmelem dětských přátelství. Ale i nebezpečnou zbraní, pokud se malí spiklenci z nějakých důvodů poškorpí…

V tomto ohledu se příliš neměníme ani v dospělosti, jen si umíme lépe uvědomit důsledky svých činů.

Tajemství, jež skrýváme, je mnoho druhů. Ty osobní se podle Hersomové týkají hlavně rodiny, přátel nebo minulých traumat. Ale může jít i o zamilovanost nebo lechtivý zážitek z dovolené, který jsme si sice užili, ale tak trochu se stydíme za své chování.

Když nám to nedá spát

Jindy se chceme svěřit s informacemi, které bychom neměli rozšiřovat a často bychom o nich ani neměli vědět. „Někdy v práci zaslechneme soukromou konverzaci kolegů nebo můžeme být jediní, kdo se dozví o blízké reorganizaci firmy,“ vyjmenovává konzultantka. Víme, že bychom si prozrazením mohli uškodit. „Jenže nás to zatěžuje. To je hlavní důvod, proč je tak těžké nechat si je pro sebe.“

Když se totiž někomu svěříme s tím, co nás nějaký čas trápilo a tížilo, pociťujeme velkou úlevu. Potvrzuje to i studie vědců Michaela Slepiana a Edyth M. Tetlockové, v jejímž rámci nechali osm set účastníků sdílet na deset tisíc tajemství. Výsledkem byl výrazný nárůst pocitů pohody většiny z nich. Sdílení tajemství tak podle vědců zvyšuje tzv. well being neboli kvalitu našeho bytí.

Život v mlčení, modlitbách a práci

Styl

Při používání slova tajemství se často setkáme s přívlastky sžíravé, bolavé apod. Není to náhodou – podle studie z roku 2017 myslíme na tajnosti, které jsme nikomu neprozradili, třikrát častěji než na věci, ze kterých jsme se schopni vypovídat.

Může za to tzv. ironický monitorovací proces. Čím více si přejeme, aby z nás určité informace nikdy nevypadly, tím více na ně myslíme. Nezapomeneme na ně, ať se snažíme, jak chceme. To nás stále víc stresuje a tím silněji cítíme potřebu ze sebe tajemství dostat. Už jen proto, aby nám neustále nevyvstávalo na mysli.

Pokud jde o cizí tajemství, je jeho zachování snad ještě těžší. „Ve své mysli musím vždy opakovaně zabránit následování něčeho, co je snadné a lákavé – impulzu sdělit, být zajímavý, poučit, ukázat se v pozitivním světle, dát najevo, že vím něco více,“ vysvětluje psycholog Dalibor Špok.

Tajemství stashingu aneb Proč vás partner nikdy nepředstaví svým přátelům a rodině

Vztahy a sex

Pozor na špínu

Ale ani svěřit se někomu nemusí být jednoduché, i když bychom se té tíhy v mysli rádi zbavili.

„Tajemství se bojíme sdílet, protože se bojíme odmítnutí,“ vysvětluje autorka Wendy Patricková. Bojíme se odsuzování, toho, že budeme považováni za vyvrhele, nebo dokonce vyloučení z okruhu rodiny, přátel či kolegů. Podle výzkumů Slapiena a Tetlockové je to právě lidské přijetí, které zažíváme, pokud nás důvěrník vyslechne a pochopí. Jeho účast v nás sníží hladinu emočního stresu.

Nepřekvapí tedy, co dokládá řada jiných vědeckých studií – udržování tajemství nám vůbec neprospívá. „Je to vědomá zátěž spojovaná s horším psychickým i fyzickým zdravím,“ upozorňuje konzultantka Christina Hersomová. A i když je schopnost zachovat tajemství považována za ctnost, z tohoto hlediska se nevyplácí.

Ne nadarmo mívají tajemství i přívlastek špinavá. Příklad? Podle Hersomové se až příliš často stává, že máme ve svém životě některého z těch lidí, kteří navenek žijí spořádaný život, ale tak nějak od vás očekávají, že jim pomůžete udržovat ‚fazónu‘ a mlčet o jejich nemorálním chování. I kdyby totiž šlo „jen“ o tajnosti a nepravosti v milostných záležitostech, možná stojí za zvážení, jestli si od nich nedržet větší odstup. Myslete na své zdraví.

Pokud ale naleznete někoho, s kým jste schopni sdílet svoje privátní životní události rovnovážně, přesněji řečeno recipročně, tedy věříte si navzájem a vaše svěřovaná tajemství jsou podobné závažnosti, pak je to úplně jiná písnička.

Drby mohou pomoci k úspěchu, ale i oslabit špatné lidi, včetně šéfů

Styl

Správný důvěrník

Jak si tedy najít nebo zvolit toho pravého člověka, který bude ochotný přijmout a chápat vaše občasná pochybení a nebude se pohoršovat nad vašimi kostlivci ve skříni?

Autorka Wendy Patricková dává pár tipů, díky kterým je možné si tuto volbu promyslet.

  • Vyberte si dobrého a známého posluchače. Někdy je velmi těžké najít někoho, kdo je pozorný a zároveň důvěryhodný. I když to samozřejmě závisí na vašem rodinném zázemí, počtu dobrých přátel nebo blízkých kolegů. Ale měl by to být někdo, koho dobře znáte. Bohužel fenomén „cizinec ve vlaku“ je dnes už tak trochu passé. I kdybychom v kupé, v autobusu či letadle potkali někoho ochotného vyslyšet naše trápení, nemůžeme si být jisti, že si naše tajemství prostě odveze do svého života. Pravděpodobnost, že budeme mít společné známé na sociálních sítích jako Facebook či LinkedIn a budeme tak vzájemně propojeni, není malá. Navíc už jen to, že si budeme muset dělat starosti hned poté, co „cizince ve vlaku“ opustíme, nám na dobrém pocitu nepřidá a úleva se nedostaví.
  • Zvolte si sebevědomého důvěrníka. Pokud si nejste jisti, kdo je ten pravý, zamyslete se, ke kterým lidem z vašeho nejbližšího okolí máte respekt. Položte si otázku: Koho konkrétního bych si vybral? Podle psycholožky je důvodem ke spokojenosti už to, že se vám v mysli vynoří dva tři lidé. Ne každý má ve svém životě někoho, jehož charakteru může důvěřovat.
  • Dobří důvěrníci mají podobné vlastnosti. Všímejte si jich. Jak na to? Možná ve svém okolí máte člověka, který se poté, co mu sdělíte „horkou“ novinku, že dvojice vašich přátel čeká rodinu, jen usměje a pokývá hlavou. Tuhle informaci už totiž nějakou chvíli má, lidé se mu prostě rádi svěřují. A je to zřejmě ten pravý i pro vás. Podle výzkumu Michaela Slepiana a Jamese Kirbyho mají tito lidé společné vlastnosti: schopnost soucitu a pochopení, zdvořilost, entuziasmus a asertivitu. Jsou to také lidé, pro které udržení cizího nebo i vlastního tajemství není zas takový problém…

Proč se tolik vyžíváme v drbech a pomluvách

Vztahy a sex

Etika je důležitá

„Roli hraje samozřejmě i etická vrstva osobnosti, zda vůbec chápu význam diskrétnosti a jak jejím porušením druhým mohu ublížit. Tím, že někomu sdělíte tajemství, také prověříte jeho loajalitu,“ upozorňuje psycholog Dalibor Špok.

Smysluplné udržení tajemství je tedy umění. „Pokud jsme se tajemství nebo diskrétní informaci nikdy udržet nenaučili, chybí nám prostě tento návyk,“ uzavírá psycholog.

Co nejčastěji tajíme?
Studie z roku 2017 vysledovala několik nejčastějších typů tajemství:
Mimopartnerské romantické myšlenky. Tedy sexuální představy a myšlenky na někoho, kdo není náš partner.
Sexuální chování. Nejde o nevěru, ale třeba o preference v ložnici nebo sledování pornografie.
Lež. Většině z nás záleží na tom, abychom působili věrohodně. Přiznání lži by naši veřejnou tvář jistě hyzdilo.
Romantické touhy. Ať už jde o pobláznění kolegou, či touhu po vztahu s někým nedosažitelným.
Zrada důvěry. Většinou nechceme svému okolí sdělovat, jak jsme svému partnerovi v záchvatu žárlivosti prohledali mobil.
Emoční nevěra. Podvádět člověk může i jinak než fyzicky. V době chytrých technologií je tento způsob „zahýbání“ velmi snadný.
Ambice a cíle. Ať už jde o touhu po povýšení, nebo založení vlastní firmy, ideální váhu, nebo touhu po vztahu.
Rodinné detaily. Například zatajování chování některých členů rodiny.
Finanční tajemství. Kolik vyděláváme, kolik dlužíme…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám