Hlavní obsah

Recepty na bezlepkové letní menu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je na dnešním menu zvláštní? Neobsahuje lepek. Šéfkuchař restaurace hotelu Port na břehu Máchova jezera Jaroslav Chýle ukazuje, jak sestavit menu, aby si nikdo nevšiml, že jídlo je čímkoliv limitováno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bramborový krém s liškami

Článek

Bramborový krém s liškami

INGREDIENCE

  • 800 g brambor
  • 70 g lišek (i jiné houby)
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g petržele
  • 200 g cibule
  • 60 ml oleje
  • 12 g česneku
  • 120 ml smetany 30%
  • 2 hrsti majoránky
  • kmín
  • sůl, pepř
  • petrželová nať k podávání

POSTUP:

  • Cibuli a zeleninu nakrájejte na kostky a orestujte na polovině oleje dozlatova.
  • Do základu zamíchejte koření a brambory nakrájené na kostky, krátce orestujte a zalijte vodou, zhruba 5 cm nad brambory.
  • Dosolte a vařte doměkka, poté rozmixujte na hladký krém, přimíchejte smetanu a majoránku.
  • Lišky očistěte, velké překrojte a orestujte na oleji. Krémovou polévku nalijte na talíř, navrch rozložte orestované houby a petrželku.

Panna cotta z kozího sýru s marinovanou červenou řepou

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Panna cotta

  • 400 ml smetany 30%
  • 200 g kozího sýru (ne s plísní)
  • 4 plátky želatiny
  • 5 g soli
  • olej na vymazání formiček

Marinovaná řepa

  • 1 větší červená řepa
  • 150 g cukru
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 hřebíčků
  • špalík celé skořice
  • 6 kuliček nového koření
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 1 l vody

POSTUP:

  • Panna cotta: Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě.
  • Formičky vymažte olejem.
  • Polovinu smetany rozmixujte se sýrem do pěny.
  • Druhou polovinu smetany ohřejte (nesmí se vařit) a nechte v ní rozpustit nabobtnanou želatinu.
  • Poté přidejte vyšlehanou pěnu, vše zamíchejte, osolte a vlijte do formiček. Nechte ztuhnout v lednici (přes noc).
  • Marinovaná řepa: Na nálev svařte všechny suroviny kromě řepy.
  • Z oloupané řepy nakrájejte půlcentimetrové plátky, z nich vykrájejte menší kolečka. Zbytek nakrájejte na kostičky.
  • Přecezený vroucí nálev rozdělte do dvou kastrůlků. Do prvního dejte vařit kolečka a do druhého kostičky z řepy. Vařte doměkka.
  • Kolečka sceďte (nálev uschovejte) a odložte stranou. Kostky z řepy rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte nálev.
  • Zbylé nálevy slijte dohromady, zredukujte a po troškách do redukce zašlehejte metličkou olivový olej.
  • Do zredukované marinády vložte kolečka řepy a nechte je marinovat, dokud vše nevychladne.
  • Při servírování lze panna cottu s řepou doplnit lístky salátů nebo výhonky (microgreens).

Pečená krůta s cizrnovým pyré

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Krůta

  • 800 g krůtího (křídlo nebo stehno)
  • větvička rozmarýnu a tymiánu
  • 100 g másla
  • sůl, pepř
  • vývar k podlévání (voda)

Pyré

  • 600 g suché cizrny (nebo 800 g sterilované)
  • 10 g česnek
  • dle chuti: římský kmín, tymián a rozmarýn, sůl, pepř, nakládané cibulky k podávání

POSTUP:

  • Krůtí maso nechte na kosti, osolte, opepřete a položte do pekáčku na bylinky a část másla.
  • Podlijte ho vodou nebo kuřecím vývarem, navrch rozložte zbytek másla, přiklopte a dejte péct na 160 °C přibližně na hodinu (podle trouby i více).
  • Průběžně maso kontrolujte, přelévejte výpekem. Ke konci odkryjte a zvyšte teplotu shora, aby dostalo barvu a výpek se zredukoval.
  • Pyré: Cizrnu uvařte doměkka, pokud použijete konzervu, tak ji sceďte a propláchněte, ohřejte.
  • Horkou scezenou cizrnu rozmixujte se všemi přísadami (je-li pyré moc husté, přilijte trochu nálevu).
  • Při podávání pyré přelijte výpekem z masa a doplňte nakládanými cibulkami.

Tip šéfkuchaře: Jaroslav Chýle podává jídlo s omáčkou demi glace z morkových kostí, kořenové zeleniny, rajského protlaku, červeného vína, bylinek a koření, kterou táhne dva dny.

Čokoládový raw řez

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g kešu ořechů
  • 60 g holandského kakaa
  • 30 g kokosového oleje
  • 150 ml javorového sirupu
  • 50 ml vody
  • 50 g pistácií
  • lžička kakaa
  • máta a ovoce na ozdobu

POSTUP:

  • V mixéru rozmixujte kešu ořechy na hustou pastu.
  • Přidejte kakao, javorový sirup a kokosový olej a dál mixujte.
  • Případně přilijte trochu vody, aby hmota nebyla příliš tuhá.
  • Hmotu přendejte do dortové formy (o průměru 23 cm) vyložené pečicím papírem a rozetřete ji po celé ploše.
  • Pistácie rozsekejte na kousky a poházejte na povrh.
  • Zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc do lednice.
  • Po zatuhnutí nakrájejte 12 trojúhelníků.
  • Při servisu prosejte přes dortík a šablonu (např. vidličku a lžičku) kakao a dozdobte podle chuti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám