Hlavní obsah

Nedávejte šanci rakovině děložního hrdla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedním z nejběžnějších a také nejnebezpečnějších zhoubných gynekologických nádorů u nás. Na karcinom děložního hrdla (čípku) zemře prakticky každý den jedna pacientka a diagnostikován je asi u osmi set. I přesto, že jeho vzniku lze velmi účinně zabránit pravidelnou prevencí u gynekologa.

Foto: Profimedia.cz

V Česku je zaznamenán dvojnásobný počet nových případů karcinomu děložního čípku než v západoevropských zemích a celkově se gynekologické prevence každým rokem účastní pouhých 60 % žen.

Článek

Na rozdíl od jiných typů rakoviny má dnešní medicína proti karcinomu děložního hrdla neboli děložního čípku celý arzenál účinných zbraní.

Zásadní výhodou je, že víme, čím je nemoc způsobena. Mají ji v naprosté většině na svědomí pohlavně přenosné lidské papilomaviry neboli HPV. Během života se s nimi setká až 80 % populace.

Obvykle se jich ale tělo dokáže samo zbavit a často z něj tak vymizí během cca dvou let. Jindy ale mohou v organismu přetrvávat i desítky let a vést až k přednádorovým i nádorovým změnám. A právě tzv. prekancerózu, tedy stav, kdy se laicky řečeno přednádorové buňky v místě teprve připravují k útoku, lze velmi jednoduše odhalit a zarazit, takže rakovina vůbec nevypukne.

Cytologie jednou ročně

Pokud chodíte pravidelně (minimálně jednou ročně) na bezplatnou preventivní prohlídku ke svému gynekologovi, automaticky se účastníte i screeningu karcinomu děložního čípku. Jde o systém, jehož pomocí lze zachytit onemocnění v jeho časných stadiích.

Karcinomy způsobené infekcí HPV se vyvíjejí z přednádorových buněk. U rakoviny děložního čípku, nejčastějšího HPV karcinomu, lze už i tato počáteční stadia odhalit pomocí stěru vzorku tkáně z děložního čípku, jehož cytologický (buněčný) rozbor pak probíhá pod mikroskopem.

Proti rakovině děložního čípku existují účinné zbraně, ženy ale musí chodit na prohlídky

Zdraví

„Nejvíce karcinomů děložního čípku je diagnostikováno u pacientek ve věku 35-44 let a 60-64 let. Nejvyšší pokrytí cytologickým screeningem je ale u mladších věkových kategorií (zejména 20-39 let). Tam dosahuje více než 60 %.

S postupujícím věkem pokrytí klesá, a to výrazně. U žen starších 60 let je dle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR pokrytí cytologickým screeningem při jednoročním intervalu pouhých 30,2 %,“ vysvětluje profesor Jiří Sláma, jeden z našich předních odborníků z Onkologického centra ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

A právě nedostačující prevence zejména u žen starších 60 let, tedy nejrizikovější skupiny, je velký problém, protože v počátečních stadiích onemocnění podle profesora Slámy pacientka nemusí pozorovat žádné příznaky.

V Česku je přitom zaznamenán dvojnásobný počet nových případů karcinomu děložního čípku než v západoevropských zemích a celkově se gynekologické prevence každým rokem účastní pouhých 60 % žen.

Účinný DNA test

Kromě běžné cytologie je k dispozici i HPV test. Jde o moderní metodu, kterou se pomocí analýzy DNA velmi přesně zjišťuje přítomnost vysoce rizikových typů HPV infekce a stanovuje míra ohrožení rakovinou. Přítomnost infekce HPV zjistí dokonce dříve než tradiční cytologie.

Od roku 2021 má každá žena ve věku 35 a 45 let tento test hrazený zdravotní pojišťovnou, ostatní ženy si jej musí hradit (cca 500–1200 Kč).

„Předběžné výsledky české studie LIBUŠE ukazují, že mezi vyšetřenými ženami (pomocí DNA testu) je asi 8 % tzv. high risk HPV pozitivních (s vysokým rizikem) a z toho u třetiny je přítomen vysoce rizikový genotyp HPV 16. Tyto ženy jsou v dané chvíli bez abnormalit v cytologickém vyšetření, jsou však ve výrazně vyšším riziku vzniku přednádorových změn,“ vysvětluje doktorka Markéta Trnková z laboratoře AeskuLab Patologie.

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Zdraví

Proto jim bylo doporučeno další vyšetření – expertní kolposkopie, což je (opět pro pacientku nenáročné) zobrazení děložního hrdla, pochvy a zevních rodidel za pomoci binokulárního mikroskopu v rámci gynekologického vyšetření. Ženy jsou pak nadále sledovány, aby se včas předešlo vzniku karcinomu.

Očkování je nejúčinnější

Na rozdíl od HPV karcinomu děložního čípku nelze ostatní karcinomy způsobené těmito viry spolehlivě a brzy odhalit cytologií či testem. Mohou přitom způsobit celou řadu rakovinových onemocnění (např. vulvy, vaginy, penisu, análního otvoru, rakovinu v oblasti hlavy a krku, papilomy v dýchacích cestách, ale i genitální bradavice), a to u žen i u mužů.

Ovšem proti většině HPV virů (včetně těch, které způsobují karcinom děložního čípku) existuje velmi účinná prevence – a to očkování.

Vakcinací před zahájením sexuálního života (u dívek i chlapců) lze zamezit rozvoji většiny případů HPV onemocnění. Očkovat se mohou jak dospívající, tak dospělí.

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Zdraví

Pacientům mezi 13. a 14. rokem platí očkování zdravotní pojišťovna, ovšem naočkováno je v současnosti pouze 60 % dívek a jen 30 % chlapců. Smysl má ale očkování i u starších pacientů, kteří žijí aktivním sexuálním životem. Vybrat si můžete mezi třemi druhy vakcín:

  • Bivalentní vakcína chrání proti HPV typům 16 a 18, způsobujícím asi 70 % případů karcinomu děložního čípku a dalších nádorů v anogenitální oblasti. Tato vakcína je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.
  • Kvadrivalentní vakcína chrání mimo výše zmíněné i proti HPV typům 6 a 11, které způsobují téměř všechny genitální bradavice. Tuto vakcínu hradí zdravotní pojištění jen zčásti.
  • Nonvalentní vakcína je nejmodernější a chrání kromě výše zmíněných také proti dalším vysoce rizikovým typům HPV virů. Poskytuje tak ochranu proti cca 90 % případů rakoviny děložního čípku a dalších s nimi spojených zhoubných onemocnění. Na vakcínu také část doplácíte.

Co když vyšetření odhalí riziko?

Pokud cytologie či HPV test odhalí na děložním čípku nějaké nežádoucí změny, zdaleka to ještě nemusí znamenat, že máte rovnou rakovinu a čeká vás náročný boj o život.

Konkrétně výsledky cytologického vyšetření rozdělují zjištěné riziko předkancerózních změn do několika stupňů a na základě toho váš lékař postupuje dál.

  • Při velmi nízkém riziku vás může pozvat „jen“ na opakovanou cytologii za 3–6 měsíců a často se stává, že poté je nález zase normální.
  • Při vyšším riziku pak nastupují přesnější metody vyšetření, jako již zmíněné HPV testy či expertní kolposkopie, případně biopsie atd.
  • Na jejich základě pak lékař může navrhnout malý a poměrně nenáročný chirurgický zákrok – seříznutí děložního čípku, konizaci. Jde vlastně o léčbu i diagnostiku současně. Při konizaci se totiž pacientce v analgosedaci a při lokálním umrtvení odstraní postižená tkáň a následně se dále vyšetří. Rozsah seříznutí odpovídá závažnosti předoperačního nálezu a může být opravdu velmi malý. Ale i při větším zásahu jde pacientka obvykle ještě týž den domů. Čeká ji pak zhruba měsíc klidového režimu, ideálně bez pohlavního styku, sportu a používání menstruačních pomůcek, které se zavádějí dovnitř pochvy, lékaři často předepíší i lokální vaginální léčbu, která podpoří hojení.
  • Podle výsledků vyšetření seříznuté tkáně se pak odvíjí další postup léčby. Obvykle ale stačí už pouze pravidelné kontroly v intervalu, který určí lékař. Konizace zpravidla nijak neohrožuje sexuální funkce ani možnost otěhotnění pacientky.
  • Pokud ovšem vyšetření neodhalí přednádorové změny, ale již přímo karcinom, odpovídá léčba stadiu, ve kterém se nachází. Nejmenší nádory je možné odstranit konizací, při pokročilých karcinomech se účinně kombinuje radioterapie s chemoterapií a s moderní, tzv. cílenou léčbou. V případě velkého karcinomu mohou lékaři provést i hysterektomii, tedy odstranění dělohy. Mladým ženám s malým nádorem splňujícím všechny podmínky se umožňuje tzv. fertilitu zachovávající léčba, která je šitá na míru tak, aby zachovala naději na otěhotnění.

Prevence nebolí

Podle Vladimíra Dvořáka, předsedy České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a mluvčího HPV College, je třeba, aby si každá žena uvědomila následující: bezplatnou a bezbolestnou prevencí lze ve většině případů rakovině děložního čípku zcela předejít! Včas totiž zachytí počáteční stadia onemocnění, která jdou jednoduše řešit.

„Pokročilá stadia rakoviny děložního čípku jsou ve většině případů diagnostikována právě u těch žen, které prevenci bohužel opomíjejí. Očkováním proti HPV lze zamezit rozvoji HPV onemocnění a pomocí HPV testu lépe identifikovat ženy s vyšším rizikem rozvoje rakoviny děložního čípku. Všem ženám doporučuji všechny tyto formy prevence využívat a chránit tak své zdraví,“ uzavírá Dvořák.

Rizikové faktory

  • Přetrvávající HPV infekce vysoce rizikovými typy viru
  • Kouření 
  • Větší množství sexuálních partnerů či partner s mnoha partnerkami 
  • Časné zahájení sexuálního života 
  • Prodělané pohlavně přenosné choroby (chlamydie, herpes, HIV infekce…) 
  • Vrozený, získaný deficit imunitního systému 
  • Nedocházení na preventivní gynekologická vyšetření

Nejčastější příznaky

  • Krvácení, špinění mimo menstruaci
  • Krvácení po pohlavním styku 
  • Krvácení v přechodu 
  • Poševní výtok 
  • Bolest v pánvi a zádech 
  • Bolestivý pohlavní styk

Reklama

Výběr článků

Načítám