Hlavní obsah
Valentýnská večeře Foto: Profimedia.cz

Láska prochází žaludkem aneb Čím potěšit protějšek na Valentýna

Svátku sv. Valentýna nemusíte přikládat velkou váhu, ani za něj utrácet velké finanční sumy. Stačí si udělat v ten den čas a překvapit druhého nějakou dobrůtkou, která dodá snídani, obědu či večeři na významnosti.

Valentýnská večeře Foto: Profimedia.cz
Láska prochází žaludkem aneb Čím potěšit protějšek na Valentýna

Čokoládové tartaletky s malinami

Čokoládové tartaletky s malinami

Foto: Z pořadu Čokoládový ráj TV Paprika

Suroviny na korpus: ¼ hrnku hladké mouky, 1 polévková lžíce krupicového cukru, špetka soli, margarín podle potřeby, 1 polévková lžíce studené vody, 1 čajová lžička kakaa

Náplň: 60 g čokolády na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa, mléko, margarín, nasekané ořechy, 2 polévkové lžíce agávového sirupu, maliny podle chuti

Postup: Smíchejte v menší misce mouku, cukr a sůl. Do směsi přidejte margarín tak, aby vznikla drobenka. Vodu přilévejte jako poslední podle potřeby. Vznikne hladké nelepivé těsto, které následně dobarvěte kakaem. Připravené těsto zabalte do folie a nechte odležet v lednici 30 minut.

Z odleženého těsta vyválejte 3 milimetry tenkou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrojte 4 kolečka. Ty vložte do tukem vymazaných formiček na tartaletky o průměru cca 7 cm. Korpusy zbavte vzduchových bublin, překryjte kusem alobalu, a pokud nemáte cukrářské závaží, vysypejte fazolemi, aby se těsto při pečení nenafukovalo.

Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté alobal i fazole odstraňte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Čokoládu nalámejte na kusy a společně s margarinem, mlékem a sirupem roztopte ve vodní lázni. Nakonec smíchejte s nasekanými oříšky, Výsledná směs by měla být díky ořechům dostatečně hustá.

Maliny nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na vychladlé korpusy. Zalijte čokoládou, dozdobte dalšími malinami a nechte ztuhnout v lednici.


Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

Foto: Zdravé stravování

Suroviny: 90 g bílého jogurtu, 80 g pomerančové šťávy, 70 g borůvek, 10 g medu

Postup: Všechny suroviny rozmixujte do hladka. Servírujte v pěkné sklenici s barevnou slámkou. Vršek můžete ozdobit lesním ovocem, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny či jedlým kvítím.

Lívancový dort

Lívancový dort

Foto: Hamé

Suroviny na těsto: 100 g hladké mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva, lžička skořice mleté, lžička vanilkového extraktu, 1 vejce, 90 ml polotučného mléka, 40 ml perlivé vody, lžíce řepkového oleje, řepkový olej na smažení

Na ozdobu: hrst zrníček granátového jablka, hrst malin a ostružin, ½ hrsti mandlových plátků, 5 lžic Hamé Extra Jamu lesní směs, 4 lžíce burákového másla

Postup: V misce smíchejte vejce, vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. V další míse smíchejte sypké směsi na těsto a přimíchejte k tekuté směsi. Pořádně promíchejte a nechte pár minut odstát. Rozpalte pánev a na trošce oleje postupně smažte palačinky (o průměru cca 10 cm a tloušťce cca 1 cm). Na talíř dejte první palačinku, pomažte džemem, burákovým máslem a položte na ni další palačinku. Stejný postup zopakujte u ostatních, dokud vám nevznikne dort. Poslední pomažte jen džemem a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými plátky.


Piškotové pusinky

Valentýnské pusinky

Foto: Vitana

Suroviny na těsto:  ⅓ hrnku hladké mouky, ⅓ hrnku krystalového cukru, 1 sáček cukru s mandlovou příchutí, 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)

Na zdobení:  Malinový jam na potření, 200 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání

Postup: Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a pocukrujte. Z bílků vyšlehejte sníh, po troškách přidejte krystalový cukr a cukr s mandlovou příchutí. Vmíchejte žloutky a po lžících mouku. Po lžičkách rozdělte těsto na připravený plech a nechte dostatečné rozestupy, aby se piškoty nespekly.

Dejte na 7–8 minut do trouby a nechte vychladnout. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a dejte ji do zdobičky. Z vychladlých piškotů vytvořte zhruba stejně velké dvojice. Z každé dvojice pak spodní část potřete džemem, navrstvěte zdobičkou šlehačku, přiklopte horní částí a pocukrujte.

 

Valentýnské Red Velvet cupcakes

Red velvet je těsto připravené s červenou řepou, díky které získá vláčnost a načervenalou barvu.

Foto: Naturhouse

Suroviny na 12 cupcakes - na tekutou směs: 2/3 hrnku mléka (lze použít i alternativní kokosové nebo mandlové), 2 vejce, 1/3 hrnku olivového oleje, 1 menší uvařená najemno nastrouhaná červená řepa

Na sypkou směs: 1 hrnek špaldové mouky, 1/3 hrnku mletých mandlí, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 2 sáčky Apinat cacao

Krém na ozdobu: 150 g tvarohu, 100 g sýra Philadelphia nebo Lučina, 1 lžíce medu, ½ sáčku vanilkového pudinku Slimbel system

Postup: Začněte přípravou krému na ozdobu cupcakes. Vidličkou našlehejte tvaroh, sýr, med a pudink, až vznikne hustý krém, dejte jej do ledničky vychladit. Předehřejte si troubu na 160 °C a připravte si formu na muffiny. Silikonovou není potřeba vymazávat, teflonovou vymažte tukem a vysypte mletými mandlemi.

V jedné nádobě smíchejte všechny suroviny na sypkou směs a v další nádobě všechny suroviny na tekutou směs. Pak tekutou směs přidejte k suché směsi a vymíchejte hladké těsto. Naplňte formičky na muffiny těstem zhruba do 2/3 a pečte 25–30 minut na 160 °C. Jestli jsou muffiny hotové, vyzkoušejte špejlí. Když se těsto nelepí, máte upečeno. Muffiny vyklopte a nechejte vychladnout. Na závěr ozdobte připraveným krémem a případně ovocem.

 

Mandlové sušenky

Mandlová srdíčka

Foto: Haribo

Suroviny: 250 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g mandlové mouky, 180 g moučkového cukru, špetka sušené vanilky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 bílek na potření, cukrová potahovací hmota či marcipán, prachové cukrářské barvy, Haribo srdíčka na ozdobu

Postup: V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici. Následně těsto vyválejte na moukou podsypané ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech.

Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut. Ihned po vyndání z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly. Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte. Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce, a nakonec kapkou vody přilepte želatinové srdíčko.

 

Maková ovesná kaše s mandlovým máslem a jahodami 

Maková ovesná kaše s mandlovým máslem a jahodami

Foto: Emco

Suroviny: 2 lžíce jemných ovesných vloček s vlákninou, 100 ml kokosového mléka, lžíce mletého máku, lžíce konopných semínek, 20 gramů mandlového másla, 50 gramů créme fraiché 30 % tuku, jahody

Postup: Do uzavíratelné nádoby si dejte vločky, mák, konopná semínka a promíchejte. Suchou směs zalijte kokosovým mlékem a nakonec pořádně vmíchejte créme fraiché. Zavřete víčkem a nechte přes noc v lednici. Ráno dozdobte mandlovým máslem a jahodami.

 

Čokoládové košíčky se srdíčky

Čokoládové košíčky se srdíčky

Foto: KitchenAid

Suroviny na košíčky: 120 g měkkého másla, 2 vajíčka, 170g práškového cukru, 35g kakaa holandského typu, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 120ml sladké smetany, 2 čajové lžičky vanilkového extraktu, 150g čokolády na vaření

Na ganage: 115g čokolády na vaření, 200ml sladké smetany

Postup: Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a kakao. V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Nad párou si rozpustíte čokoládu a dejte na bok, aby vychladla. Do máslové hmoty po jednom zašlehejte vajíčka. Až bude směs dobře vyšlehaná, postupně přidávejte prosetou mouku, smetanu a vanilku. Nakonec přidejte čokoládu a dobře promíchejte.

Zatímco se budou košíčky péct, připravte si gange. Smetanu přiveďte do varu a zalijte s ní čokoládu, kterou jste si předtím nalámali do mísy. Nechejte ustát cca 5 minut a potom smíchejte. Hotovou čokoládou polejte košíčky. A nechejte v lednici ztuhnout. Na dozdobení valentýnských košíčků si připravte pomocí marcipánu a pár kapek růžového barviva srdíčka.

 

Topinky se špenátovou pomazánkou

Topinky se špenátovou pomazánkou

Foto: KitchenAid

Suroviny: cca 500g čerstvého špenátu, hrst vlašských oříšků, 3 stroužky česneku, olej, sůl, koření, 1 menší červená cibule, nakrájená bagetka

Postup: Bagetky si opečte do zlatova. Do mixéru dejte špenát, očištěný česnek, ořechy, asi 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody. Rozmixujte na řidší pomazánku. Na oleji orestujte cibulku, přidejte k ní špenátovou směs a asi 3 minuty vařte. Na opečenou topinku dejte pomazánku a podávejte ozdobené a obložení čerstvou zeleninou. Takto připravený špenát je výborný i na těstoviny.

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri

Foto: KitchenAid

Suroviny: 750 g hovězího masa na steak (svíčková, vysoká roštěnka apod.), 2 větvičky rozmarýnu, 6 větviček tymiánu, 2 celé stroužky česneku, 3 kostky másla, 3 červené papriky, 3 žluté papriky, hrst čerstvé máty, 1 svazek petržele, malá hrst čerstvého oregana, 1 čerstvá chili paprička, šťáva z poloviny citrónu, trochu vinného octa, olivový olej, mořská sůl, čerstvě namleté koření

Postup: Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem a pečte, dokud povrch částečně nezčerná. Takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryté potravinářskou fólií a nechte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde lehce stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudle a dochuťte solí, kořením, olivovým olejem a nasekanou mátou.

Rozehřejte grilovací litinovou pánev, dokud nezačne lehce kouřit. Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, které je osolené, okořeněné a potřené olivovým olejem. Jakmile začne být povrch masa zlatý, snižte teplotu a přidejte česnek, bylinky a máslo. Maso občas přelijte horkým máslem, obracejte ho a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při zkoušce prstem pružné, ale zlehka pevné, odstavte mimo plamen a nechte pár minut odpočívat.

Když maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chili, citrónovou šťávu, vinný ocet a olivový olej pomocí mixéru důkladně rozmixujte. Maso servírujte nakrájené na tlustší plátky s bylinkovým chimichurri a paprikovým salátem.

Těstoviny s ořechovým pestem

Těstoviny s ořechovým pestem

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Suroviny: 320 g krátkých těstovin, 20 vlašských ořechů, 80 g ricotty speciale, 4 lžíce mléka, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 lžíce Gran Moravia, sůl, pepř

Postup: Nejprve dejte vařit těstoviny. Pak vylouskejte ořechy, vložte je do mixéru spolu se lžicí oleje a rozmixujte je, přidejte ricottu, mléko, nastrouhaný sýr Gran Moravia, sůl a pepř a vše smíchejte. Pesto dejte na velkou pánev spolu se dvěma lžícemi vody z vaření těstovin a nechte provařit asi 2 minuty. Sceďte těstoviny, přesypte je na pánev k pestu a promíchejte. Pokud je to třeba, přidejte ještě trochu vody z vaření těstovin. Podávejte ozdobené několika kousky ořechů a posypané sýrem Gran Moravia.

 

 

Hříšně dobré nudle soba s lilkem a mangem podle Yotama Ottolenghima

Nudle soba s lilkem a mangem

Foto: TV Paprika

Suroviny: 60 ml rýžového octa, 20 g krupicového cukru, 1 prolisovaný stroužek česneku, ¼ čerstvé červené chilli papričky, nakrájené nadrobno, ½ lžičky sezamového oleje
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ½ limety, 110 ml slunečnicového oleje, 1 lilek, nakrájený na menší kostky, 125 g nudlí soba, ½ zralého manga, nakrájeného na kousky
20 g nakrájených listů bazalky, 20 g nakrájených listů koriandru, ½ malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky, sůl

Postup: Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Po vychladnutí přidejte limetovou kůru a šťávu. Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte solí a nechte okapat.

Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu a za občasného míchání dejte vařit nudle al dente. Měly by být hotové během 5-8 minut. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Nudle nechte oschnout na ubrousku. Nakonec vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1-2 hodiny rozležet. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající bylinky.

 

Indické butter chicken

Indické butter chicken

Foto: Veselá Veverka

Suroviny na marinádu na kuře: tvaroh, česnek, zázvor, chilli, kurkuma, mleté koriandrové semínko, koření chicken masala, limetová šťáva, sůl

Na omáčku: olej, červená cibule, rajčata, kešu oříšky,
ocet, garam masala, cukr, čerstvý koriandr a máta, smetana, máslo

Postup: Jako první si naložte kuře, nejlépe celé nasekané na kousky i s kostmi, které dodají omáčce sílu. Kousky zhruba o velikosti 5 centimetrů osolte, přidejte velkou lžíci rozdrceného česneku, lžíci nadrobno nakrájeného zázvoru, chilli prášek podle toho, jak máte rádi ostré jídlo, lžíci chicken masaly, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, šťávu z jedné limety a 100 g tvarohu. Důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodinky.

Nejlépe do wok pánve vložte 100 g másla, přidejte kuře a smažte na vyšším stupni do zezlátnutí. Kuře z pánve vyndejte a nechte ho chvilku stranou odpočívat. Do pánve nalejte olej a přidejte 2 najemno nakrájené cibule, orestujte a přisypte 5 větších pokrájených rajčat zbavených „bubáků“. Chvíli restujte a poté přidejte 100 g posekaných kešu oříšků. Pak přisypte lžíci prolisovaného česneku, lžíci zázvoru, zarovnanou lžíci garam masaly, lžičku chilli, větší špetku soli, lžíci cukru a lžíci octu. Koření ještě chvíli restujte, ať se krásně rozvoní, a nakonec podlijte vodou.

Na závěr přidejte pořádnou hrst čerstvého koriandru a menší hrstku čerstvé máty. Vypněte sporák a obsah pánve přesuňte do mixéru. Rozmixujte do omáčky. Rozehřejte půl kostky másla v pánvi a přidejte omáčku. Jakmile se směs spojí, tak přidejte zbylou půlku kostky studeného másla a 150 ml smetany. Po rozpuštění másla přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě asi 10 minut povařte (doba vaření závisí i na velikosti kostek masa). Podle chuti případě dosolte, doslaďte či dokyselte. Chuť musí být máslová a provoněná kořením. Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem, chilli vločkami a pro zjemnění a pěknou kresbu přilejte do talíře ještě trošku smetany.


Šafránové rizoto s hráškem

Šafránové rizoto

Foto: Znojmia

Suroviny: 200 g Dlouhozrnné rýže, 1 kostka Natur zeleninového bujónu, 350 ml vody, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 150 g Mladého hrášku (mražený), 1 lžíce olivového oleje, snítka šafránu, 2 lžičky kurkumy mleté, lžička bazalky, lžička oregana, 10 sušených rajčat, sůl a pepř, lžíce másla

Postup: Hrášek rozmrazte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte rýži a restujte další 1–2 minuty. Zalijte vodou s rozpuštěným bujónem a vařte doměkka (cca 15 minut).

Sušená rajčata nadrobno nakrájejte, vmíchejte do rýže, přidejte šafrán, oregano, bazalku, kurkumu a máslo. Přidejte hrášek, dochuťte solí a pepřem a podávejte.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků