Hlavní obsah
Pavlova Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější dorty podle cukrářských mistrů

Pod vedením Markéty Krajčovičové, jejíž „božské dorty od Markéty” putují do celého světa, dnes upečeme čtyři dorty, které dobyly svět. Představují prubířský kámen pro každého cukráře.

Pavlova Foto: Profimedia.cz
Nejslavnější dorty podle cukrářských mistrů

Čokoládový dort (10-12 porcí) 

 

Čokoládový dort

Foto: Jan Handrejch, Právo

Suroviny korpus: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 200 g másla nebo rostlinného oleje, 200 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 100 ml vody, 12 g prášku do pečiva

Krém - ganache: 250 ml smetany 31%, 250 g tmavé čokolády, ovoce na zdobení

Postup korpus: V robotu ušlehejte vejce s cukrem, přidejte změklé máslo a vlažnou vodu. Poté přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vlijte do dortové formy vymazané nebo vyložené pečicím papírem a pečte 45 min. na 170 °C. Korpus nechte vychladnout ve formě.

Ganache: Kousky čokolády nasypte do misky. Smetanu zahřejte, pozor, nevařte. Vlijte do čokolády a pomocí metličky vymíchejte hladký krém. Nechte vychladnout - ganache bude postupně tuhnout.

Dokončení: Korpus rozřízněte a spodní část vraťte do formy. Na korpus nalijte část ganache, proložte ovocem, přiklopte druhým plátem korpusu a zalijte zbylým krémem, ozdobte ovocem a nechte ve formě vychladit, aby ganache dostatečně ztuhla.

Vysvětlivky: Ganache (čti ganáš) je směs čokolády a smetany, která se používá jako náplň, krém na zdobení i poleva - podle hustoty.

Pavlova (původem australský dort pojmenovaný po ruské primabaleríně) 8-10 porcí

 

Pavlova

Foto: Jan Handrejch, Právo

Suroviny: 3 bílky, 150 g cukru krupice, 1 lžíce bramborového škrobu, 1 lžíce bílého vinného octa, semínka z vanilkového lusku, špetka soli

Na ozdobu: 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), hrst ovoce

Postup: V robotu začněte šlehat bílky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte cukr, hned poté škrob a ocet. Správně vyšlehaná hmota je lesklá a tuhá. Na plech vyložený pečicím papírem můžete natřít těsto do velkého kruhu, anebo nastříkat cukrářským sáčkem malé dortíky. Objem se zvětší, je třeba dělat mezi jednotlivými kusy mezery. Troubu předehřejte na 150 °C, Pavlovu do ní vložte a po pěti minutách teplotu snižte na 120 °C a pečte 45 minut, až Pavlova na povrchu lehce zrůžoví. Po 45 minutách troubu vypněte a dezert v ní nechte dosušit.

Správně upečená Pavlova má křupavou kůrku a uvnitř je vláčná. Dezert ozdobte našlehanou smetanou (bez cukru) a posypte ovocem. Ihned podávejte.

Red velvet (Červený samet) 12-14 porcí

 

Red velvet

Foto: SvetCukraru.cz

Suroviny: 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce kakaa, 120 g změklého másla, 150 g cukru krupice, vanilka, 2 vejce, 240 ml podmáslí, 1 lžička bílého vinného octa a 1 lžička červené potravinářské barvy

Na krém: 500 g mascarpone, 250 g zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučka, šťáva a nastrouhaná kůra z limetky nebo citrónu

Postup: Smíchejte hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a kakao. Změklé máslo ušlehejte s cukrem, vanilkou, 2 žloutky a do toho zašlehejte podmáslí, vinný ocet a barvu. Promíchejte se sypkou směsí a nakonec do těsta lehce vmíchejte sníh ze dvou bílků.

Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte při 170 °C 40-50 minut. Upečený korpus nechte ve formě vychladnout.

Mascarpone smíchejte s cukrem, šťávou a kůrou z citrusu. Poté přilijte smetanu. Vychladlý korpus nejprve svrchu seřízněte - okrojky odložte stranou. Poté korpus rozřízněte na dva pláty. Polovinu krému namažte na první díl, přiklopte druhým plátem. Zbylou polovinou krému dort potřete. Okrojky rozdrobte a dozdobte jimi dort.

Tartaletky - 12 ks 

 

Tartaletky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Suroviny na košíčky: 250 g hladké mouky, 100 g jemně mletých mandlí (mandlová mouka), 100 g cukru moučka, 250 g másla, 3-4 lžíce studené vody, špetka soli

Krém: 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku

Sníh: 4 bílky, 220 g cukru krupice, špetka soli

Postup: Sypké suroviny nasypte do mísy robotu, přidejte změklé máslo, musí jím lehce projet nůž. Smíchejte a postupně přilévejte vodu. Těsto se musí spojit, ale nesmí lepit. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 30 minut dojít. Poté z těsta na vále posypaném hl. moukou vyválejte asi 4 mm tenký plát, vykrojte kolečka a zatlačte je do formiček tak, aby těsto nepřesahovalo okraj. Propíchejte vidličkou. Košíčky pečte v troubě při 170 °C asi 15 minut. Těsto by mělo být narůžovělé, okraje tmavší. Tartaletky nechte chvíli chladnout, ale ještě teplé je z formiček vyklopte. Pokud by těsto ve formičce vychladlo úplně, nepůjde vyklopit.

Poté si připravte krém. Část mléka smíchejte s pudinkovým práškem. Zbylé mléko ohřejte, a než se začne vařit, vlijte do něj rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání při nízké teplotě uvařte hustý pudink. Odstavte ho z plotny a zakryjte potravinářskou folií, aby nevznikl škraloup. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Poté ušlehejte smetanu a opatrně ji vmíchejte do předem našlehaného pudinku. Hladkým krémem naplňte tartaletky a dejte je do lednice.

Z bílků, cukru a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Cukrářským sáčkem jím ozdobte studené tartaletky. Na závěr je opalte flambovací pistolí.


yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků